• 1
  • 50
  • 51
  • 52
  • 53
  • 54
  • 65
Най - вълнуващия въпрос зимно време.
n.ganev - майстор
За кютука да не ти пука - няма да го местиш всеки ден :-D . Въпроса е, че така е стотин пъти по-добре отколкото да се занимаваш с други глупости. Скоро ще разбера дали това е вярно https://www.youtube.com/watch?v=mffZU2TfA4U
Ruseff - специалист
Имах случай при ремонт на бойлер същия да е "занулен"(зафазен) на щепсел и контакт с кабел със две жила.Очите ми станаа квадратни,викам му-а бе ква е тая система,кой е "майстора"? Ми майстора каза ей така да е включен само.Ами ако жената се обърка нещо и го включи обратно? Тишина...Та ако ти е двужилна инсталацията,а уреда е на щепсел и контакт,то ти трябва трижилен проводник,контакта задължително занулен.Ако е на твърда връзка през прекъсвач,може и с две жила,и пак зануляване. За норматива ДТЗ много не го спазват.Нова кооперация,изградена инсталация трипроводна,накрая на таблото жицата на ДТЗ-то вързана на зануляване....БГ е това..
Radoslaw - специалист
6osi6 написа:
Radoslaw написа:
това е така ,когато линията от захранващото ти табло е също трипроводна. Едва ли при теб в къщи, имаш прокарана такава линия.
Контролерът съм го поръчал без кутия. Когато идва с кутия изглежда така
Прикачен файл:
Untitled.png
1 е канал за кабел на задвижката за вентила. 2 и 3 са помпите за ЦО и БГВ. 4 и 5 са изходните букси за мотора на хранилката и вентилатора. 6 е буксата за захранващия кабел с предпазител 3А с три проводника, като тази
http://www.technolife.bg/userfiles/prod ... _18255.jpg
Ще трябва да се пробива дупка в земята и после набиване желязо или тръба 1.5-2 м. и връзване

Не знам ,какво си спестил ,като си поръчал контролера без кутия,Но бъди сигурен ,че сега ,ще ти излезе по скъпо.Преди 10 години ,точно с такива разпределители ,които показваш спрях захранването на половината завод в Пирдоп . Повярвай ми стреса който изживях не искам да го изпитвам никога повече.Не се занимавай с никакви железа и тръби освен ,ако не си маниак на тая тема.Тези контакти ,които показваш ,заземката се връзва последователно на всички и след това на защитното зануляване ка контакта от които ще захранваш контролера.Вземи си една пластмасова кутия от Жо Вен ,на Раковска и Сливница.И наистина внимателно,ако не си се занимавал с такива работи не експериментирай.Обади се, ще го направим заедно.
6osi6 - майстор
Radoslaw написа:
Не знам ,какво си спестил ,като си поръчал контролера без кутия
Не се разбрахме с поляка. Грешка в превода.
Radoslaw написа:
Не се занимавай с никакви железа и тръби освен ,ако не си маниак на тая тема. Тези контакти ,които показваш , заземката се връзва последователно на всички и след това на защитното зануляване на контакта от които ще захранваш контролера.
Радославе, в тръбата или шината за заземяване няма нищо лошо. На метър под помещението на котела има подпочвена вода. Преди години при буря имаше ток в нулата. В съседната къща кабелите бяха избили мазилката.
Radoslaw написа:
Вземи си една пластмасова кутия от Жо Вен ,на Раковска и Сливница.И наистина внимателно,ако не си се занимавал с такива работи не експериментирай.Обади се, ще го направим заедно.
Поръчах си метална кутия. Вижда се горе на снимката над котела. Когато монтирам захранващата и изходните букси ще ти се обадя.
n.ganev - майстор
И защо трябва да търсиш поляка? Да, купил си стока от него. Ако си вземеш стока от Българин - все ще го намериш.
6osi6 написа:
Радославе, в тръбата или шината за заземяване няма нищо лошо. На метър под помещението на котела има подпочвена вода. Преди години при буря имаше ток в нулата. В съседната къща кабелите бяха избили мазилката
Извинявай, но не си на ясно с някои положения - подпочвени води, бури, ток в нули, съседни къщи и т. н. и. т. н. , ама нали ме произнесе за измамник и даже Доктор :cool: . Не ми пука, кажи си за какво става въпрос ДИРЕКТНО та който с каквото може да помага а не да се мажем.
6osi6 - майстор
n.ganev написа:
И защо трябва да търсиш поляка? Да, купил си стока от него. Ако си вземеш стока от Българин - все ще го намериш.
Извинявай, но не си на ясно с някои положения - подпочвени води, бури, ток в нули, съседни къщи и т. н. и. т. н. , ама нали ме произнесе за измамник и даже Доктор :cool: . Не ми пука, кажи си за какво става въпрос ДИРЕКТНО та който с каквото може да помага а не да се мажем.
Не обвинявам поляка.
ganev, като не ти пука защо толкова "паметен" :)
Става въпрос, че високите подпочвени води гарантират по-добро заземяване от нулата която е заземена в трафопоста.
Това като гледам, също ще свърши работа. http://www.sono.bg/index.php?id=75&category=31.
n.ganev - майстор
6osi6 написа:
Става въпрос, че високите подпочвени води гарантират по-добро заземяване от нулата която е заземена в трафопоста.
Не бъди толкова сигурен. Купи си един заземителен кол 3 метра и го забий колкото се може по близо до таблото с предпазителите. Свържи го с нулата в таблото здрава връзка / имам в предвид здраво усукване на всички нули /. Това до някъде ще ти помогне. Щом в съседите ти са се отлепяли проводници значи някъде има нещо.
fbr - майстор
n.ganev написа:
. Купи си един заземителен кол 3 метра и го забий колкото се може по близо до таблото с предпазителите.
Бах тоя кол, ама ще трябват двама, за да го набиват.
n.ganev - майстор
Така е. по някога се налага и втори. Не се знае къде по трасето има Лабава връзка. Нищо чудно и да е в трафопоста след като при лошо време се получават такива аномалии. Ако пък захранващата линия е въздушна е възможно някъде проводниците при вятър да се пляскат или да има клони в мрежата. Знам ли? Но със допълнителното заземление ще си върже гащите .
fbr - майстор
Стандартните колове са по метър и педесе, та затова ми беше забележката.
  • 1
  • 50
  • 51
  • 52
  • 53
  • 54
  • 65

Тема "Всегоривни котли" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: