Най - вълнуващия въпрос зимно време.
filmatoplo - майстор
Модулира явно по съпротивление направено от затваряне на термоглави ако има в инсталацията ,ако се свързва само с тази помпа.Един от вариантите е директно да се свърже котела към инсталацията ,другите варианти са с термовентил и още 1 помпа и само с първичен кръг и още 1 помпа.Допълнителната помпа също електронна .Детайлите в котела изглеждат качествени .Кой начин на свързване си избра.
m.konsulov - напреднал
чет окт 15, 2020 10:31 amfilmatoplo написа:
Модулира явно по съпротивление направено от затваряне на термоглави ако има в инсталацията ,ако се свързва само с тази помпа.Един от вариантите е директно да се свърже котела към инсталацията ,другите варианти са с термовентил и още 1 помпа и само с първичен кръг и още 1 помпа.Допълнителната помпа също електронна .Детайлите в котела изглеждат качествени .
Мисля като начало да свържа котела директно и да видя как се държи. По принцип имам налична и втора помпа от старата инсталация (25/4)грундфос с 2 скорости но не знам дали е подходяща за другите варианти. Притеснява ме да не се бъркат помпите ако модулиращата заработи на по-ниска мощност от тази на вторичния кръг.
filmatoplo - майстор
Производителя допуска ,че котела ще се свързва и в по сложни схеми с още зонални помпи затова слага само електронна помпа която може да мени обороти по съпротивление ,предполагам се избира от някой бутон как да работи -по променлив дебит или фиксиран .И директно да я свържеш не пречи ,само нека стартира поне над 55 гр да не кажа 60 гр. Някъде по кутията на помпата трябва да има бутон и индикация.Тази помпа гледам е 25/6 .
m.konsulov - напреднал
чет окт 15, 2020 10:53 amfilmatoplo написа:
Производителя допуска ,че котела ще се свързва и в по сложни схеми с още зонални помпи затова слага само електронна помпа която може да мени обороти по съпротивление ,предполагам се избира от някой бутон как да работи -по променлив дебит или фиксиран .И директно да я свържеш не пречи ,само нека стартира поне над 55 гр да не кажа 60 гр. Някъде по кутията на помпата трябва да има бутон и индикация.Тази помпа гледам е 25/6 .
От фирмата ми казаха, че по заводска настройка помпата тръгва на 55гр.,но искат като инсталирам котела да им се обадя за да ми кажат как да променя настройката да тръгва на 45гр. защото така практикували с всичките камини и котли. :? :? :?
morfei1 - специалист
чет окт 15, 2020 11:10 amm.konsulov написа:
От фирмата ми казаха, че по заводска настройка помпата тръгва на 55гр.,но искат като инсталирам котела да им се обадя за да ми кажат как да променя настройката да тръгва на 45гр. защото така практикували с всичките камини и котли.
И ква е идеята на цялата тая гимнастика, топлото да тръгне има няма 5мин. по-рано? :? Това защото така практикували лично мен не ме задоволява като отговор, за теб не знам.
filmatoplo - майстор
Няма да ги слушаш ,какво е това 45 градуса -ще тръгне конденз .
m.konsulov - напреднал
чет окт 15, 2020 11:47 amfilmatoplo написа:
Ще ги питам каква е идеята. Може би търсят по-малка разлика между входяща и изходяща вода при стартиране на котела за по-плавно загряване :? :ka:
чет окт 15, 2020 12:50 pmm.konsulov написа:
чет окт 15, 2020 11:47 amfilmatoplo написа:
Ще ги питам каква е идеята. Може би търсят по-малка разлика между входяща и изходяща вода при стартиране на котела за по-плавно загряване :? :ka:
Температурната разлика зависи от мощността на котела, дебита на помпата и консумацията от радиаторите. Никога не е постоянна, защото условията се менят, но при радиатори се гони 20 градуса разлика. Тази стойност участва и при определяне дебита и подбор на помпа.
filmatoplo - майстор
Каквото и да правиш при студен старт температурата на водата в камината и радиаторите ще е около стайната 18-20 градуса .
m.konsulov - напреднал
чет окт 15, 2020 1:05 pmfilmatoplo написа:
Каквото и да правиш при студен старт температурата на водата в камината и радиаторите ще е около стайната 18-20 градуса .
Ще споделя като ми кажат защо.

Тема "Котел на пелети?" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: