Най - вълнуващия въпрос зимно време.
LazarGanev - "Велик майстор"
Да бе шоп, чел съм поне 67 пъти за твоя самоделен буфер и съм гледал снимките, но въпреки че е форум Направи сам, много малко хора ще тръгнат по твоя път. Аз също няма да тръгна да си правя такъв, макар да имам техническата възможност, но пък времето ми е ценно. Префаления и вече забравен руски чугуняк нали и той е вързан към този буфер, за какво говорим тогава? :wink:
шоп - майстор
нед дек 27, 2020 2:36 pmLazarGanev написа:
Да бе шоп, чел съм поне 67 пъти за твоя самоделен буфер и съм гледал снимките, но въпреки че е форум Направи сам, много малко хора ще тръгнат по твоя път. Аз също няма да тръгна да си правя такъв, макар да имам техническата възможност, но пък времето ми е ценно. Префаления и вече забравен руски чугуняк нали и той е вързан към този буфер, за какво говорим тогава? :wink:
Абе ти си чел за буфера ми и си виждал снимки, защото си стара муцуна и следиш форума от години.
Десетки, стотици и да не кажа хиляди рег. и нерегистрирани потребители обаче ги мързи да четът и да ползват търсачката.

Хвърлят си парите на вятъра. Затова и пиша....за да предпаза много хора.
Има и колеги, тук от форума, които ще направят неръждаем буфер с цена 1,5-2лв за литър, който да издържи 16 бара.

Относно руския чугуняк КЧМ 5 стои си в дълбока резерва. Подвързани и чакащ лоши времена.
Дано не дойдат никога, но на него не му трябва нито ток, нито пелети, нито газ.

П.П. ако искаш ми вярвай, но днес даже си мислех да го припаля. Зареден е и само чака да му поднеса кибрита:-)
нед дек 27, 2020 3:03 pmшоп написа:
Относно руския чугуняк КЧМ 5 стои си в дълбока резерва. Подвързани и чакащ лоши времена.
Дано не дойдат никога, но на него не му трябва нито ток, нито пелети, нито газ.
Мисълта ми беше - ако е подвързан към буфера, всичката гняс от него вече е влязла в буфера и в системата, каква файда, че буфера е неръждаем? :wink:
pechkata - специалист
нед дек 27, 2020 3:03 pmшоп написа:
Хвърлят си парите на вятъра. Затова и пиша....за да предпаза много хора.
Има и колеги, тук от форума, които ще направят неръждаем буфер с цена 1,5-2лв за литър, който да издържи 16 бара.
Купувай хубави слънчогледови пелети в чувалчета по 15 кила, наливай в бункера и си стой на топло, файдата не е чак толкова голяма.
:supz: :partyman:
Virtex - майстор
нед дек 27, 2020 3:34 pmLazarGanev написа:
Мисълта ми беше - ако е подвързан към буфера, всичката гняс от него вече е влязла в буфера и в системата, каква файда, че буфера е неръждаем? :wink:
Като цяло каква е целта на неръждаем буфер ако има нещо "грешно" по инсталацията ?

За да има ефект до колкото съм се интересувал трябва системата да е изградена от определени компоненти, за да не взаимодействат.

И друг въпрос - има ли досега прецакан буфер, понеже е с неправилни материали (т.нар. "черна" ламарина) ?
Не съм имал случай на пробит буфер, представи си една сложна система с подово, конвектори, радиатори, захранвана от термопомпа или газов котел, всички компоненти са чисти, няма ръжди утайки по системата - грехота е да цапаш системата с черен буфер. Ако има емайлиран, ще сложа такъв.
нед дек 27, 2020 7:58 pmVirtex написа:

И друг въпрос - има ли досега прецакан буфер, понеже е с неправилни материали (т.нар. "черна" ламарина) ?
Моят е черен. Слава на голямия Шеф- още не е прецакан, макар да има няколко поДцинковани тапи, редукции, нипели, тройници.......поради дефицита на черни или месингови с тези размери.
Направи шест (6) пълни сезона.
Знам, че си сигурен- направи ли проблем, никъде няма да ревна. Ни срещу производител, ни против Съдбата. Просто ще докладвам тук. Кот сабя покаже.
То и котлите не ги правят емайлирани, ама четем за 15-20 годишни Дакони, въпреки капризите на времето и на някои колеги.
Живот и здраве да е!
gnt69 - майстор
Моя е Сънсистем 1000л с една серпентина на 15 години. Никога не е точен, водата е чиста не ръждива с леко тъмен отенък.
Радиатори панелни, вертикални щрангове и арматура в котелното мед. Бойлера и той на 15 години 300 литра с две серпентини. :partyman:
нед дек 27, 2020 8:22 pmgnt69 написа:
Моя е Сънсистем 1000л с една серпентина на 15 години. Никога не е точен, водата е чиста не ръждива с леко тъмен отенък.
Радиатори панелни, вертикални щрангове и арматура в котелното мед. Бойлера и той на 15 години 300 литра с две серпентини. :partyman:
Руси, имаш ли поцинковано по инсталацията, че да рахатясам? Много са притесних, че немАх пари за INOX.
Последните такива джаджи, за които дадох пари, фанаа ръжда скоропостижно. Нямаше 6 месеца, крайното гърне на колата. Другото е мивката на прескъпата ми кухня. Утре ще снимам китайският инокс и дано в бойлери и буфери не е такъв ама......
gnt69 - майстор
нед дек 27, 2020 8:35 pmТрифон П.Трифонов написа:
Руси, имаш ли поцинковано по инсталацията, че да рахатясам? Много са притесних, че немАх пари за INOX.
Последните такива джаджи, за които дадох пари, фанаа ръжда скоропостижно. Нямаше 6 месеца, крайното гърне на колата. Другото е мивката на прескъпата ми кухня. Утре ще снимам китайският инокс и дано в бойлери и буфери не е такъв ама......
Имам разбира се ама от старите, тежките. Всичко е навито с кълчища в комбинация с плюнка и тефлон отгоре, не е мръднало. С крановете брах ядове някакви италиански ма ги побългарих като им навих български кранове. Много лесно се сменя когато е пълно всичко. :partyman:

Тема "Котел на пелети?" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: