Най - вълнуващия въпрос зимно време.
pechkata - специалист
нед дек 27, 2020 3:03 pmшоп написа:
Хвърлят си парите на вятъра. Затова и пиша....за да предпаза много хора.
Има и колеги, тук от форума, които ще направят неръждаем буфер с цена 1,5-2лв за литър, който да издържи 16 бара.
Купувай хубави слънчогледови пелети в чувалчета по 15 кила, наливай в бункера и си стой на топло, файдата не е чак толкова голяма.
:supz: :partyman:
Virtex - майстор
нед дек 27, 2020 3:34 pmLazarGanev написа:
Мисълта ми беше - ако е подвързан към буфера, всичката гняс от него вече е влязла в буфера и в системата, каква файда, че буфера е неръждаем? :wink:
Като цяло каква е целта на неръждаем буфер ако има нещо "грешно" по инсталацията ?

За да има ефект до колкото съм се интересувал трябва системата да е изградена от определени компоненти, за да не взаимодействат.

И друг въпрос - има ли досега прецакан буфер, понеже е с неправилни материали (т.нар. "черна" ламарина) ?
LazarGanev - "Велик майстор"
Не съм имал случай на пробит буфер, представи си една сложна система с подово, конвектори, радиатори, захранвана от термопомпа или газов котел, всички компоненти са чисти, няма ръжди утайки по системата - грехота е да цапаш системата с черен буфер. Ако има емайлиран, ще сложа такъв.
нед дек 27, 2020 7:58 pmVirtex написа:

И друг въпрос - има ли досега прецакан буфер, понеже е с неправилни материали (т.нар. "черна" ламарина) ?
Моят е черен. Слава на голямия Шеф- още не е прецакан, макар да има няколко поДцинковани тапи, редукции, нипели, тройници.......поради дефицита на черни или месингови с тези размери.
Направи шест (6) пълни сезона.
Знам, че си сигурен- направи ли проблем, никъде няма да ревна. Ни срещу производител, ни против Съдбата. Просто ще докладвам тук. Кот сабя покаже.
То и котлите не ги правят емайлирани, ама четем за 15-20 годишни Дакони, въпреки капризите на времето и на някои колеги.
Живот и здраве да е!
gnt69 - майстор
Моя е Сънсистем 1000л с една серпентина на 15 години. Никога не е точен, водата е чиста не ръждива с леко тъмен отенък.
Радиатори панелни, вертикални щрангове и арматура в котелното мед. Бойлера и той на 15 години 300 литра с две серпентини. :partyman:
нед дек 27, 2020 8:22 pmgnt69 написа:
Моя е Сънсистем 1000л с една серпентина на 15 години. Никога не е точен, водата е чиста не ръждива с леко тъмен отенък.
Радиатори панелни, вертикални щрангове и арматура в котелното мед. Бойлера и той на 15 години 300 литра с две серпентини. :partyman:
Руси, имаш ли поцинковано по инсталацията, че да рахатясам? Много са притесних, че немАх пари за INOX.
Последните такива джаджи, за които дадох пари, фанаа ръжда скоропостижно. Нямаше 6 месеца, крайното гърне на колата. Другото е мивката на прескъпата ми кухня. Утре ще снимам китайският инокс и дано в бойлери и буфери не е такъв ама......
gnt69 - майстор
нед дек 27, 2020 8:35 pmТрифон П.Трифонов написа:
Руси, имаш ли поцинковано по инсталацията, че да рахатясам? Много са притесних, че немАх пари за INOX.
Последните такива джаджи, за които дадох пари, фанаа ръжда скоропостижно. Нямаше 6 месеца, крайното гърне на колата. Другото е мивката на прескъпата ми кухня. Утре ще снимам китайският инокс и дано в бойлери и буфери не е такъв ама......
Имам разбира се ама от старите, тежките. Всичко е навито с кълчища в комбинация с плюнка и тефлон отгоре, не е мръднало. С крановете брах ядове някакви италиански ма ги побългарих като им навих български кранове. Много лесно се сменя когато е пълно всичко. :partyman:
Е туй то. След още 9 години, ще дам още толкова и пак няма да ми е толкова скъпо, заедно с масрафа от преди 6, макар че ще ми е през кълчищата вече.
...освен ако не се случи по рано.
Всеки има право.
gnt69 - майстор
нед дек 27, 2020 8:59 pmТрифон П.Трифонов написа:
Е туй то. След още 9 години, ще дам още толкова и пак няма да ми е толкова скъпо, заедно с масрафа от преди 6, макар че ще ми е през кълчищата вече.
...освен ако не се случи по рано.
Всеки има право.
Чакай сега ти да не мислиш че моя е за изхвърляне. Поне още 15 години мисля да го ползвам
/ако не доди газта по рано на 300 метра е от мен/.
Създал съм му условия с омекотена на 15 години вода, напомпан на 1.5 бара, на топло и сухо в котелното.
Ма кот стане може и да го преварим знайш ли ко пише в дебелата книга на началника. :partyman:
шоп - майстор
Една табличка...

Прикачен файл

Screenshot_20190725-181019_Chrome.jpg
Screenshot_20190725-181019_Chrome.jpg (70.47 KиБ) Видяна 1251 пъти

Тема "Котел на пелети?" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: