• 1
  • 52
  • 53
  • 54
  • 55
  • 56
  • 65
Най - вълнуващия въпрос зимно време.
zaksofon - специалист
Щото с климатици не е толкова романтично :) А и не е направи си сам, нали...
шоп - майстор
zaksofon написа:
Какво трябва да направя? Да отделя въпросния радиатор от колекторните тръби и да затапя дупките. Да го свържа към серпентината, да му сложа помпичка и разширителен съд? Пропускам ли нещо? Да, трябва да има и термостат за помпата и захранване. Друго? Бъркам ли някъде? И последно, каква е цената на гофрето, което си използвал за серпентина. Благодаря предварително!
Привет!
Ако искаш да захраниш въпросния радиатор чрез серпентина на димоотвода, а не от водната риза на котела-точно това трябва да направиш. Да го отделиш.

Помпа трябва. При мен бойлерите са близко и въпреки огромното хидравлично съпротивление на неръждаемото гофре помпата Грундфос работи с консумация 5 вата. При захранване на радиатор и твоята конкретика-нямам представа. Може и на по-висока степен. Да кажем 22 вата.

Разширителен съд ( РС ) ще трябва. Най-малкия като обем. Аз отделен РС не съм монтирал, защото грея само бойлери, системата ми е с хидрофор и 150л РС .

Термостат ще ти трябва. Няма смисъл помпата да върти ако водата е да кажем под 35-40 градуса. Най-простия и евтин за 10-15 лв ще ти свърши работа. Датчика му е хубаво да го монтираш в гилза точно на изхода на серпентината. Точно както при соларни системи.

Гофрето... и цената му?
Преди 2-3-4 дни писах в съседна тема относно фирмата.
Мразя рекламата, ако не намериш темата с търсачката пиши на лични.
Поздрави и успехи!!!
Да знаеш , че уловената безплатна топлина е най-сладка. Колкото и малко да е:-)
zaksofon - специалист
Благодаря ти за отговора. Определено ще го направя, но ми се струва, че с това гофре ще ми се вдигне 3-4 пъти себестойността в сравнение с направата на топлообменник от тръби в кожух от ламарина или тръби в тръба, както е показан пример с Гатлинг картечницата от снимката с хеликоптера. Та най-вероятно така ще го направя. Сега обаче, във връзка със заглавието на темата, съм в сектор в изграждането на комин и все още се чудя как да е.... Тъй като комина няма да е до стена, а така просто ще стърчи над лятната кухня, трябва да е стабилен да не го отвее вятъра... Което ще рече спънки, въжета и т.н. Мислех първо да зидам, после реших, че ще е тръба, сега пък чета за едни коминни тела-неръждавейка с изолация... Но много скъпи пусто - 170 лв с ДДС метъра. А си направих сметката, че ако го зидам , ще ми е 15 лв метъра, така че май-май... Кажете само, има ли някаква спесификация за диаметъра на комина, спрямо мощността на котела и диаметъра на кюнците. В случая става въпрос за 35 Кв, комбиниран котел, със 130 Ф на кюнеца. Решил съм комина да е около 5 метра. Ако ще е зидан , то съм се спрял на бетонни блокчета с вътрешен отвор 37/37 см. Благодаря!
Andri01 - майстор
Със серпентина топля 2 бойлера по подобен начин: помпа и термостат-работи си много добре!А серпентината е около димохода,не вътре.:)
шоп - майстор
zaksofon написа:
направата на топлообменник от тръби в кожух от ламарина или тръби в тръба, както е показан пример с Гатлинг картечницата от снимката с хеликоптера. Та най-вероятно така ще го направя.
Колегата, Анди си направи такъв топлообменник и даже май го продават. Може да му пишеш.
Поздрави!
andy_forresite - майстор
35 киловата за 140 квадрата и то на два етажа. Пълна лудост.
С моя топлообменик можех да горя малко под 3 кг/час пелети. Нагоре не става понеже не може да мине пушека и тръгва да връща.
Имайте предвид че не с всеки котел може да уловите топлината беглец. При някои котли няма какво да се улови без да се разтече мизерия по димоотвода и ефективността е много малка. Толкова малка може да бъде, че инвестицията в този лов е неоправдана. Има затруднения с чистенето на димоотвода от сажди, намалена тяга от комина и др. Но от ауспуха на турчина ще има какво да се залови.
zaksofon - специалист
Щом има, ще го заловим! :-D Но аз сега четох-четох за тези котли и реших да купя друг модел. Пак е на същата марка, но е маалко по-джиджан. Четириходов е и има вграден топлообменник на димоотхода. После ща кача снимки, че не мога през алото нещо. Та с този котел едва ли ще стане от пръдня - боя :-D Не се предлага никъде в БГ, та си го поръчах през един много голям вносител с предплатена заявка. И цената така е 2737 лв с ДДС и безплатна доставка. Но няма да казвам от къде е, да не става реклама.
Virtex - майстор
шоп написа:
Колегата, Анди си направи такъв топлообменник и даже май го продават. Може да му пишеш.
Като 2ри проект или не е доволен от резултата ? (сериозен въпрос е, понеже е странно да се продава работещо нещо :) )
шоп написа:
водни топлообменници на димоходите...Иноксовият димоход е ф200 и на него плътно навих 60 витки неръждаемо гофре.
Зачетох се отгоре-отгоре и реших да питам като информация - през гофрето ще минава вода, за да стане воден топлообменик или друго ?

Защото все си мислех, че гофре не става за вода, но не съм проучвал.

И двата въпроса са информативни, далеч съм от изграждане на подобна система, но се запознавам в момента.
Andri01 - майстор
Гофрето е точно за вода. При мене в момента е около 65 гр. към бойлерите,по подобна схема.
gnt69 - майстор
Andri01 написа:
Гофрето е точно за вода. При мене в момента е около 65 гр. към бойлерите,по подобна схема.
Би ли уточнил с какъв котел и каква температура на димните, че ми стана интересно. :partyman:
  • 1
  • 52
  • 53
  • 54
  • 55
  • 56
  • 65

Тема "Коминът-мечта или как да уловим топлината беглец" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: