• 1
  • 54
  • 55
  • 56
  • 57
  • 58
  • 117
Най - вълнуващия въпрос зимно време.
filmatoplo - майстор
Има ли вероятност да са затворени термоглави ,помпата усилва дебит през котела ,и друго връща топла вода от серпентина на бойлер .
andy_forresite - майстор
Топло, проблем ли е ако водата при мен се движи бавно и в какво може да се изрази този проблем?
Аз си мисля, че няма значение. Важното е да се движи. При Стоян например тича много бързо. Аз съм на другата крайност. При него водата успява да се загрее с 2-3 градуса, отива топла и се връща топла (минус тези 2-3°).
А при мен седи повече време в топлообменника, прави разлика от 7-8 градуса и тръгва към радиаторите. Заради бавната скорост в радиатора тя изстива и се връща доста охладняла. Това зле ли е, колко е зле :? Помпата ми е енергоспестяваща грундфос алфа 2L 25/40. Харчи между 5 и 22W и май толкова и бута водата, при все че й дават до над 2 куб.м. вода на час да може да превърти.
Ето кривите:
http://prikachi.com/images.php?images/644/8944644K.jpg
stoy@n - специалист
filmatoplo написа:
Има ли вероятност да са затворени термоглави ,помпата усилва дебит през котела ,и друго връща топла вода от серпентина на бойлер .
Има вероятност да са затворили темоглави, но на коридора радиатора и лирата в банята нямат, така, че там винаги ще върти. Бойлера не е включван все още към парното, защото за сега го ползвам на 50 градуса. По-нататък като застудее и вдигна температурата ще включа и него.
filmatoplo - майстор
Разлика до 20 градуса е нормално при радиаторите .Както е нормално и да върне малка разлика само през 1-2 радиатор а .
LiLsSsSs - напреднал
Да споделя и аз как си карам машинката.
1-Помпата ми върти постоянно водата и съм я оставил на 1-ва степен.
2-Във всички стаи съм с термоглави(държа ги на 2 или 3),като изключим радиатора в коридора и лирата,които са с обикновени кранове и са постоянно отворени(бойлера за сега е на ток,понеже държа температурата на водата на 47 градуса.).
Разликата в температурите на входящата и изходящата вода ми е не повече от 2-3 градуса.
3-Като мощност съм ограничил котелна на 8kW.
Наблюдавам колко киловата са му нужни за да догони зададената температура,след като е бил паднал на 3-3,5kW и го ограничавам там.
Или му задавам 2-3kW над средната мощност за да има малко запас и да я използва когато му се наложи.В противен случай ако не е ограничен той си вдига до 20kW без да е нужно,от което скача и консумацията.
А в другия случай ако е прекалено ограничен той се опитва да догони зададената температура,но понеже е с ограничена мощност това не може да стане и пак се получава едно покачване на консумацията,защото той си сипва яко в горелката а ефект няма :-D .
Така котела си работи нормално при мен.
Консумацията ми варира около 1кг. на час.
Това е от мен за сега.
Поздрави :)
Стоян Петришки - специалист
разход 1кг на час за 24 часов режим на работа? Извиняваи колега ама в това топло време с такъв разход направо го продавам. Според мен е грешка да спъваш котела на ниски киловати. Хващаите програмиста от торч да прави промени за да може да работи котела със стаен термостат
andy_forresite - майстор
Ей сега ще почне :-D
Без никой да се засяга, но стайният термостат е отживелица. Предоставя една контролна точка за температура. През 90-те беше много популярен и модерен начин за регулиране на температурата. След това му добавиха wi-Fi и възможност за програмиране на часови зони по температури и On/Off. Вече няма какво да му подобрят и отива в музея. На негово място вече трайно се настаняват термостатичните програмируеми глави, при някои модели също с пълен контрол от всяка точка на света с интернет свързаност. Дори и при чисто механичните има много по-добър контрол по температура - всяка такава глава е точка.
Така беше и с видеокасетите бетамакс, после ви-ейч-ес ... после CD-тата, DVD-тата, блу рей ........ Всяка година-две по нещо ново за да се купува от клиентите. Дет се вика на час по лъжичка.
Сега, понеже Wi-Fi -то поостаря от същата грижеща се за стандартите в тази технология организация пускат нов вариант - Wi-Gig. Естествено предлага двойно по-голям трансфер в секунда (на теория), но забележи - работи до 10 метра. На бас че до 10-12 месеца ще проработи и на повече :lol: Това 4К видео тря`a се стриймва гладко по въздуха по некъФ начин. Сбогом кабели за устройствата за виртуална реалност. Новият стандарт е 802.11ad, а съвременните устройства поддържат 802.11ac. И устройства ще се пръкнат и след 2-3 години па нещо ново, пак устройства и те така... Да живеят технологиите.
filmatoplo - майстор
:? :-D Ако разбирах от последните изречения - щеше да работя друго .колко взима един Айти специалист.
Стоян Петришки - специалист
andy_forresite написа:
Ей сега ще почне :-D
Без никой да се засяга, но стайният термостат е отживелица. Предоставя една контролна точка за температура. През 90-те беше много популярен и модерен начин за регулиране на температурата. След това му добавиха wi-Fi и възможност за програмиране на часови зони по температури и On/Off. Вече няма какво да му подобрят и отива в музея. На негово място вече трайно се настаняват термостатичните програмируеми глави, при някои модели също с пълен контрол от всяка точка на света с интернет свързаност. Дори и при чисто механичните има много по-добър контрол по температура - всяка такава глава е точка.
Така беше и с видеокасетите бетамакс, после ви-ейч-ес ... после CD-тата, DVD-тата, блу рей ........ Всяка година-две по нещо ново за да се купува от клиентите. Дет се вика на час по лъжичка.
Сега, понеже Wi-Fi -то поостаря от същата грижеща се за стандартите в тази технология организация пускат нов вариант - Wi-Gig. Естествено предлага двойно по-голям трансфер в секунда (на теория), но забележи - работи до 10 метра. На бас че до 10-12 месеца ще проработи и на повече :lol: Това 4К видео тря`a се стриймва гладко по въздуха по некъФ начин. Сбогом кабели за устройствата за виртуална реалност. Новият стандарт е 802.11ad, а съвременните устройства поддържат 802.11ac. И устройства ще се пръкнат и след 2-3 години па нещо ново, пак устройства и те така... Да живеят технологиите.
Анди не знам дали е отживелица ама вчера горелката се е палила 2 пъти за по 40 мин и цял ден е топло. И стаен термостат имам и термоглави имам системата си работи добре и със добър разход, Нямам възможност да си позвола купуването на такива сложни технологии а и не смятам че са ми необходими. Едва ли лаи фи и там каквитио са видео наблюдения ще накарат горелката да гори нещо по различно от това. Според мен проблемите ви идват точно от там че котела не спира цял ден, и аз като го пусна да работи по температура разхода става двоен а комфорта същия, Моя котел на 5 кв кпд-то му е никакво поне по мое наблюдение и за това работи по рядко но главно на 3-та и 2-ра мошност ако мине на 1-ва то ще е за 10 мин максимум
kalin72 - майстор
И у нас е същото, котела тия дни е работил по не повече от 2-3 часа и то основно заради бойлера. Даже жена ми го е спряла ръчно днес-просто е намалила градусите от термостата.
  • 1
  • 54
  • 55
  • 56
  • 57
  • 58
  • 117

Тема "Пелетен котел Torch, проблеми, настройки и ползване." | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: