• 1
  • 5
  • 6
  • 7
  • 8
  • 9
  • 15
Най - вълнуващия въпрос зимно време.
syncho - майстор
vanco2 написа:
LazarGanev написа:
Пелетите не ги слагаме към твърдото гориво по няколко причини - управляем горивен процес, стандартизирано гориво със сравнително постоянни качества и др. Аз много не намирам логика система от медни тръби да се прави лъчева, ама ти си знаеш
Че защо медните тръби да не са подходящи за лъчева?
Прекалено много материал отива (адски скъпо), а ако го пускаш под земята е направо безумие. Имам предвид това са връзки под земята... нещо, което е абсолютно недопустимо.
filmatoplo - майстор
Който може да си го позволи -просто инсталацията ще го надживее :) , при лъчевата -тръбите са цели ,без снадки в пода . :wink: говоря за мека мед примерно фи-15 с изолация .
zimel - специалист
Сънчо, при спойка на медна тръба със сребърен припой или меднофосфорен припой, слабата точка е тръбата от единия фитинг до другия. Идея си нямаш каква качествена връзка става.

Аз лично нямам никакви угризения да замажа, циментирам и бетонирам такава връзка.

Някой да не обърка сребърния припой с калаено-оловния. Това е много важно.
Последна промяна от zimel на чет авг 11, 2011 6:00 pm, променено общо 1 път.
filmatoplo - майстор
За твърдия припой съм съгласен , но какво му е на мекия припой -освен че не се препоръчва за газ и фреон .
syncho - майстор
Zimel, ако трябва да си говорим честно, кой би го направил това със сребърен припой? Просто цялата идея е абсурдно идеалистична и неизпълнима в България.
LazarGanev - "Велик майстор"
Аз не разбрах за какво спорите, но ще отговоря на vanco2 - не че не са подходходящи медните тръби за лъчева инсталация, ами с попътна става много по-елегантно и евтино. Лично аз ги изпълнявам с твърд медно-фосфорен припой и става здраво и сигурно, но не виждам проблеми ако се изпълни с мек припой. Мекият припой е малко по-скъп от медно-фосфорния, но пък при последния имаш още един разход - кислород.
zimel - специалист
Аз ще си го направя по този начин, защото така искам, а имам някои възможности (материали и инструменти).

Сега друго ме мъчи- проектите за отоплителната инсталация, по ми приличат на карикатури.
filmatoplo - майстор
Аз юни си купих една пиезо горелка ръчна на Ротенбергер с Мап газ -която е за твърд припой -150 лв някъде струваше .Все едно държиш бирено шише и запояваш :-D няма маркучи и кислороди .
LazarGanev - "Велик майстор"
Филма, за лятото, когато тръбите са нагрети става, ама я пробвай зимата и кажи какви диаметри успяваш да завариш. Някой път като се натрупа повече материал и повече заварки в близост, дори и с оксижена иска продължително загряване. Аз дюзи не сменям, карам само с №2
zimel написа:
Сега друго ме мъчи- проектите за отоплителната инсталация, по ми приличат на карикатури.
Какво имаш предвид?
filmatoplo - майстор
До фи-28 съм запоявал с твърд припой , с мек до фи-42 . Иначе 90% работя с мекия , както за отопление , така и за слънчеви инсталации -никога не съм имал проблеми .В Гърция гледах само -мек припой , газта им пък беше резбово от поцинковани тръби :wink:
Последна промяна от filmatoplo на чет авг 11, 2011 11:04 pm, променено общо 1 път.
  • 1
  • 5
  • 6
  • 7
  • 8
  • 9
  • 15

Тема "Проект за отопление на твърдо гориво" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: