• 1
  • 5
  • 6
  • 7
  • 8
  • 9
  • 48
Най - вълнуващия въпрос зимно време.
bobi65 - специалист
На въпроса каква сонда ползвам..ще кажа скъпа с уникална диаграма в участъка на излишък на кислород. теснолентова....на Бош..в моят случай когато минах на пелети миналата зима...и ползвах препоръчителните настройки горях средно по 4 чуеала..След като направих първото ламбда наблюдение и видях колко съм далеч от оптимален режимн. след корекцийте моментално заковах на 3 чуеала..( това ако не са 25 процента колко са според теб).Сега след допълнителни хитрини с цел подобряване КПД на котела не на горелката съм на 2,5 максимум средносрдмично за този месец. ..Толкоз по темата...
filmatoplo - майстор
Здравей колега bobi65, с каква горелка си, дай пример какво си коригирал, по каква база сравняваш дании, имаш готова таблица с данни ли,. В смисъл такъв -видял си показателите на димните газове, сравнил си ги с готовите данни които ползваш те от къде се взимат, след това си коригирал кое че параметрите да влязат в онези норми от таблицата и горелката да работи оптимално и икономично, дай пример как бе при теб.
ivanovbg - майстор
bobi65 написа:
На въпроса каква сонда ползвам..ще кажа скъпа с уникална диаграма в участъка на излишък на кислород. теснолентова....на Бош..в моят случай когато минах на пелети миналата зима...и ползвах препоръчителните настройки горях средно по 4 чуеала..След като направих първото ламбда наблюдение и видях колко съм далеч от оптимален режимн. след корекцийте моментално заковах на 3 чуеала..( това ако не са 25 процента колко са според теб).Сега след допълнителни хитрини с цел подобряване КПД на котела не на горелката съм на 2,5 максимум средносрдмично за този месец. ..Толкоз по темата...
Лъжеш та мажеш. Няма ли на сондата номер? :wink:
Няма сонда на бош която да мери ламбда различна от единица. Изключая широколентовите. Превключват точно от 0,97 до 1,03 и над 1,03 напрежението е все долу. Та не е ясно как си направил това наблюдение и какво изобщо мериш ламбда близо до 2 :? Верно е по добре да спреш да лъжеш.
bobi65 - специалист
Пич...не смятам да те убеждаеам..просто са тинповърхностни познанията...Ако си окло София ела и се убеди...Отговори си на въпроса кой превключва...сондата ли?...тя просто мери кислорода..а неговите съойности карат ECU да подава сигнали за по богата или по бедна смес...ако нямаш превключващи сигнали сондата ще показеа каквоти вижда и доколкото вижда.....Е тук е момента...има и няколко който виждат добре и до Повече от landа 2
LazarGanev - "Велик майстор"
6osi6 написа:
Още едно доказателство, че двамата Ганеви, а сега и Боби лъжат хората, че настройват нещо с газ-анализатори или моментно боцкане в комините с ламбда сонда.
6osi6, бос си като никнейма си, мълчи и не го показвай, моля те :)
Radoslaw - специалист
s_s1 написа:
Ще се присъединя към мнението на bobi65 за възможните ползи и нормалните загуби, които понасяме от не добре настроени горелки. Вече 2 години си наблюдавам котела, който е с ламбда сонда и редовно му следя показанията. Само следя, а той си променя настройките. Без да сменям горивото в зависимост от времето навън температура и въздушни течения настройките на въздуха се променят в зависимост от показанията на кислородния сензор. Също от това дали комина е отоплен . А аз си мислех, че няма да има разлика т.к. имам вентилатор на димните газове и не би трябвало ефективността на горението да се променя от тягата на комина, след като вече веднъж е настроена. Установих също, че при добре загрята горивна камера системата изисква по-малко свеж въздух, за да работи добре. /тези дни ще отворя нова темичка за ефективността на модулиращите котели в зависимост от мощността/ Също така съм се опитвал да променям настройките на въздуха и да гледам има ли промяна във вида и цвета на пламъка и дима. Е сигурно има, но аз не мога да я забележа.
Така, че най-точна е настройката с кислороден сензор.
s_s1,това би трябвало да е модулът с ламбда сонда в твоя котел.Ти кажи,той във всеки момент ли регулира оборотите на вентилатора,в зависимост от показанията си.Тъй като в спора дотук изобщо не става ясно как ламбдата вдига КПД на котела.

Само да допълня,цената от 1000 лв ,за която споменах в съседна тема,съм я взел,също от съседна тема(горелки Kostrrzewa)
http://www.ogrzewanie.sklep.pl/pl/p/Pal ... 16-kW/4743
Туй ,че някои хора ,когато спорят трябва да са 100% сигурни в това ,което пишат.

Прикачен файл

ecoLAMBDA_plum_module_for_pellet_boilers.jpg
Последна промяна от Radoslaw на пет фев 20, 2015 11:23 pm, променено общо 1 път.
6osi6 - майстор
bobi65 написа:
На въпроса каква сонда ползвам..ще кажа скъпа с уникална диаграма в участъка на излишък на кислород. теснолентова....на Бош.
bobi65 написа:
Пич...не смятам да те убеждаеам..просто са тинповърхностни познанията...Ако си окло София ела и се убеди...Отговори си на въпроса кой превключва...сондата ли?...тя просто мери кислорода..а неговите съойности карат ECU да подава сигнали за по богата или по бедна смес...ако нямаш превключващи сигнали сондата ще показеа каквоти вижда и доколкото вижда..
LazarGanev написа:
6osi6, бос си като никнейма си, мълчи и не го показвай, моля те :)
Сега Лазар Ганев, като "Велик майстор", :prayer: с претенцията да не е бос - той професионално се занимава с топлотехника, ще обясни какво точно мери Боби и къде греши. Ако няма нищо против, разбира се.
6osi6 - майстор
Radoslaw написа:
s_s1,това би трябвало да е модулът с ламбда сонда в твоя котел.Ти кажи,той във всеки момент ли регулира оборотите на вентилатора,в зависимост от показанията си.Тъй като в спора дотук изобщо не става ясно как ламбдата вдига КПД на котела.
Не Радославе. :) Ти как мислиш. Настройва ги за даден момент, като ганевците и боби, и след това си бие камшика при съседите.
ivanovbg - майстор
Тъй като не разбирам от сонди ми кажи как отчиташ с теснолентова сонда ламбда над 1 и малко? Ето ти и графика за да ми обясниш. Какво и как мериш и така нататък.
Изображение
Само за информация: Превключваща сонда означава, че при ламбда 1 напрежението от логическа единица превключва в логическа 0. За лог 1 е прието напрежение над 0,6В, а за лог 0 е прието под 0,4 волта.

И стига с тези глупости дето пишеш. Сондата има номер по Бош и ако ми го дадеш ще ти извадя пълната и характеристика. Може и да си прав, но го докажи с факти, а не с празни приказки за КПД.

И още инфо за теб http://kosser.net/index.php?option=com_ ... temid=1314
Последна промяна от ivanovbg на пет фев 20, 2015 11:53 pm, променено общо 1 път.
bobi65 - специалист
На въпроса на филматопло .. за модела които ползвам имам данните на пълната диаграма ... ето един принт скрийн от документа ... там се вижда и каква е диаграмата на сондата и докъде и стига чувствителността при бедна смес.. с тази снимка отговарям и онзи колега който ми говори кога и как превключвала сондата...
А иначе горелката съм я пуснал на 30 квт. при тази мощност има максимално КПД.. тя се води 40 но се задъхва на 40 и ландата не може да се нагласи... ако се дигне много вентилатора за да влезе ландата в норми почват да отлитат едри недогорели пелети...
така че за моят случай съм настроил ландата да ми е 1.3 до 1.5... постоянно играе в този диапазан... при подаване на нова порция пелети и разпалването стига до 1.3 и после когато прегорят се качва на 1.5..

Прикачен файл

Untitled5.jpg
  • 1
  • 5
  • 6
  • 7
  • 8
  • 9
  • 48

Тема "Ламбда контрол на котел" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook: