Пайплайф имат такава машинка и я дават под наем за без пари почти,ако купиш тяхна тръба. А иначе тяхната "система" за топлоизолация под тръбите си е жив стандартен стереопор с ал.фолио отгоре,което е разчертано за улесняване . Щом в него става с тея клипси,не виждам защо в по-плътния Фибран Л300 примерно да не стане...
Най-сетне да мине темата към практика и споделяне на опит.
Аз съм чист теоретик. Само съм гледал, но не съм се дупил да редя тръбите. Като ги въртя на компютъра е лесно, но често се чудя как ще се оправят монтажниците. Опитвам се да не ги мъча много, правя по-прости и къси серпентини, но се случва да завъртя нещо, от което свят да ти се завие. Става най-често в криви стаи с колони в тях. Гледам серпентината да не се върти около колоната, за да не се оплетат, но не винаги мога да избегна това.
Колеги монтажници казват, че моите ги нареждали лесно, но имало колеги, които направo им вземали здравето.
Я вие практиците кажете, как навивате серпентините. Някой колеги започват от колектора, други от средата на серпентината. Всеки си е намерил някакъв тарикатлък, който да го облекчи.