• 1
  • 3
  • 4
  • 5
  • 6
  • 7
Най - вълнуващия въпрос зимно време.
stelaartoa - специалист
Пайплайф имат такава машинка и я дават под наем за без пари почти,ако купиш тяхна тръба. А иначе тяхната "система" за топлоизолация под тръбите си е жив стандартен стереопор с ал.фолио отгоре,което е разчертано за улесняване . Щом в него става с тея клипси,не виждам защо в по-плътния Фибран Л300 примерно да не стане...
AntonBM - специалист
Най-сетне да мине темата към практика и споделяне на опит.
Аз съм чист теоретик. Само съм гледал, но не съм се дупил да редя тръбите. Като ги въртя на компютъра е лесно, но често се чудя как ще се оправят монтажниците. Опитвам се да не ги мъча много, правя по-прости и къси серпентини, но се случва да завъртя нещо, от което свят да ти се завие. Става най-често в криви стаи с колони в тях. Гледам серпентината да не се върти около колоната, за да не се оплетат, но не винаги мога да избегна това.
Колеги монтажници казват, че моите ги нареждали лесно, но имало колеги, които направo им вземали здравето.
Я вие практиците кажете, как навивате серпентините. Някой колеги започват от колектора, други от средата на серпентината. Всеки си е намерил някакъв тарикатлък, който да го облекчи.
idakieff - специалист
Най лесния начин е върху стиропор ламиниран и разчертан но не съм виждал в БГ. Тук и аз го въртя на арматурна решетка с опашки ама си е тегава работа и както каза Лазар Ганев трябва да се щадим, здравето е до време
Ето един немски чертеж но там не рисуват точно как да въртиш тръбите само разделят стаята на зони и указват стъпката а монтажника трябва да си знае
Не знам защо но ако сте забелязали на предните снимки при немците винаги връщащата е от горе на колектора

Прикачен файл

SP_A0359.jpg
SP_A0359.jpg (35.86 KиБ) Видяна 2816 пъти
AntonBM - специалист
Много са били мързеливи тези немци бе! Да спестят най-важното – пътя на тръбите. Ако не го начертаят няма да знаят колко тръба ще влезе в пода със сигурност. Има едни груби формули, че при стъпка 10 се събира 10 метра, при 15 са 7,5 и т.н., но те са много груби. В действителност нещата не са изобщо такива. Това са си пожелания, защото колената намаляват дължината. Без точната дължина на тръбата не може да се сметне мощността на серпентината, температурата на пода и т.н.
Атачвах едни мой чертеж, от тези с по-трудните за навиване серпентини. Проблема е в 2-те колони. Идват на неудобни места и трябваше да наместя серпентините така, че да не се обикалят със сноп тръби в ръка. За подовото няма голямо значение дали топлият колектор е горе или долу. От моят чертеж се вижда, че както и да се въртят тръбите все оставят относително по-празни места. Обикновено те са в средата на серпентината. Аз в случая съм навивал серпентина с различна стъпка. Пред прозорците съм сложил тръбата по-нагъсто.

Прикачен файл

I5_etaj-3.jpg Кофти серпентини. За тези се чудех как ще ги навиват колегите.
naskov - майстор
Като я няма циганката, която ме хвалеше, аз да си се похваля :) Ако въобще има за какво. Това на снимките го правех преди около месец и половина. Всичко е направи си сам. Клиента нямаше пари за марково изпълнение. Важното е да топло зимата :wink:

Прикачен файл

gsmart 095.jpg

Прикачен файл

gsmart 094.jpg

Прикачен файл

gsmart 093.jpg
idakieff - специалист
Екстра си го навъртял ама е било яко лазене
filmatoplo - майстор
:) Ужас е работата да клечиш , последния път навъртях 800 м на 100 кв м , на половината вече бях се откачил :lol: , ама чакайте сега -искаме без труд пари да вземем :wink: доказахме колко е трудоемко , от утре по 10лв на квадрат труд. :wink: Антоне ,че аз ако всеки път на обекта имам този план -ами тя работата на половина ми е свършена :wink: .
AntonBM - специалист
Филма, ако сам си ги мислиш как да минат тръбите, 10 лв. са малко за 1 квадрат.
Аз ги правя на компютър и стават лесно, но ако трябва на място да ги мисля и чертая на пода ще ми отнеме поне 4-5 пъти повече време, а имам много опит. На компютъра една серпентина става за 5-10 минути с цигара в ръка и кафе до монитора :drinkers:
syncho - майстор
Така си е. На място е доста по-трудно. В интерес на истината никога не стават 100% по чертеж. Все ще се наложи леко някъде да се пипне, да се промени малко, но като имаш цялата картинка е много по-добре. На нас ни се е налагало покрай 3 колони да въртим кръг... никога няма да го забравя беше си направо ад на земята... но за съжаление нямаше друг начин. Добре поне, че не беше на гладка изолация, ами на такава с пъпки.

Филма, сигурно доста време ти отнема да измислиш как да станат серпентините на място. Не ми се и мисли как успяваш да им нацелиш и размерите...
filmatoplo - майстор
:) Остъй другото , ами се падна голяма зала разделена на по 50 квадрата , но със различно ниво с разлика 40 сантиметра .Формата нещо като 5 тоъгълник -та и кръговете такива , почти от всякъде с прозорци ниско до пода , което изисква до външната стена стъпка 7-10 сантиметра , в средата 15 см -направо свят ти се завива да го правиш по скара над фибран и всеки кръг да е с еднаква дължина :wink: .Има и снимки , но ги направи само собственика .
  • 1
  • 3
  • 4
  • 5
  • 6
  • 7

Тема "Подово водно отопление" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: