Най - вълнуващия въпрос зимно време.
LazarGanev
- "Велик майстор"
154 мнения в "Отопление с термопомпа"
LazarGanev
- "Велик майстор"
Нерелно (фантастика) е да смяташ мощността на подовото в режим 50/35, 60/40, 80/60, 90/70 и т.н., като много добре энаеш, че в такъв режим не трябва и няма да работи. Такива сметки могат да се правят за радиатор или конвектор, но за подово няма смисъл. Реалното е температура на входа до 40°С и дТ около 5°С
2v6
- майстор
kuuuuuul написа:Нещо тука вече се пообърках,я да поставиме въпроса малко по иначе,в момента имам Хитачи 14Н2 който още не съм монтирал.Водата за какво искаш да я ползваш?
Възможно ли е да го ползвам въздух-вода и въздух-въздух едновременно изобщо някаква идея за него.
Ако е за подовото един допълнителен топлообменнник последователно на тръбата за фреона към вътрешното тяло е достатъчен.
Климатика ще си работи във всички режими като досега. Когато се включи помпата на подовото ще грее/охлажда и пода.
filmatoplo
- майстор
Делта -Т 5 градуса чак след като системата влезе в режим т.е се затопли пода до 28 градуса .
kuuuuuul
- майстор
Звучи много лесно,водата е за подовото и ако може още нещо но не е задължително.Дайте някакви идеи кое къде да се сложи,на етажа пода не може да се пипа,до радиаторите има 16-ка,на горния етаж нищо не е правено/пода може да се ползва/,от долу в гаражите са допустими известни компромиси/тръбите да се виждат/.Ето и разпределението..

Прикачен файл
аз си мислех топлообменника да е тук някъде
колектори.JPG (35.67 KиБ) Видяна 5344 пъти
Прикачен файл
101_0848.jpg (70.64 KиБ) Видяна 5347 пъти
2v6
- майстор
kuuuuuul написа:Звучи много лесно,водата е за подовото и ако може още нещо но не е задължително.Дайте някакви идеи кое къде да се сложи,на етажа пода не може да се пипа,до радиаторите има 16-ка,на горния етаж нищо не е правено/пода може да се ползва/,от долу в гаражите са допустими известни компромиси/тръбите да се виждат/.Ето и разпределението..Хубаво е тръбите за фреона да са къси.
Вътрешното тяло е хубаво да не е над радиатор, за да може термостата му да работи правилно. По възможност на височина около 1.5 м.
Топлообменника близо до вътрешното тяло. Широката тръба (при теб предполагм е 3/8" външен диаметър) от външното тяло се свързва отгоре на топлообменника. Отдолу с лек наклон отива във вътрешното тяло. От вътрешното тяло с тънката тръба (1/4") като преди към външното тяло.
Водния кръг на топлообменника го връзваш последователно на студения колектор на подовото. Така термопомпата може да работи дори заедно с котела, без да си пречат

vlad0
- специалист
Здравейте колеги,
Поздравления за хубавия сайт и форум, наистина има невероятно много полезна информация тук.
Сега по въпроса - имам намерение да строя къща, не много голяма /2 етажа по 65-70 кв.м/ но съм още на етап документи /живот и здраве като почна стоежа обещавам подробни фото-репортажи/ и от сега ми изникват разни въпроси относно отоплението. Като гледам обаче каква разправия и мърсотия е с тия камини и котлета... нещо не ме грабват. Мислех за климатици, обаче в баните няма как и там да им сложа климатици а за по-гадно нещо от студена баня не се сещам така че тоя вариянт май отпада. Много ми хареса идеята за отопление с термопомпа /конвектори в стаите и подово в баните/ обаче не знам кой е най-удачния вариянт. Така като чета излиза че системите вода-вода са най-ефективни обаче тея сонди нещо не ми допадат/това помпане по 1,5 - 2 кубика вода на час нещо не ми харесва - няма ли да има шум, кал и т.н. пък и много скъп идва тоя сондаж - 100, 150 лв. на метър. И така на първо четене вариянта със серпентина в земята ми се вижда най-удачен/нещо като на снимката/
Обаче дали е ефективно, на каква площ и дълбочина трябва да бъдат заровени тръбите и т.н. на тези въпроси не намирам отговор. Моля ако някой ползва подобно съоръжение или има информация по въпроса да сподели.
Поздрави!
Поздравления за хубавия сайт и форум, наистина има невероятно много полезна информация тук.
Сега по въпроса - имам намерение да строя къща, не много голяма /2 етажа по 65-70 кв.м/ но съм още на етап документи /живот и здраве като почна стоежа обещавам подробни фото-репортажи/ и от сега ми изникват разни въпроси относно отоплението. Като гледам обаче каква разправия и мърсотия е с тия камини и котлета... нещо не ме грабват. Мислех за климатици, обаче в баните няма как и там да им сложа климатици а за по-гадно нещо от студена баня не се сещам така че тоя вариянт май отпада. Много ми хареса идеята за отопление с термопомпа /конвектори в стаите и подово в баните/ обаче не знам кой е най-удачния вариянт. Така като чета излиза че системите вода-вода са най-ефективни обаче тея сонди нещо не ми допадат/това помпане по 1,5 - 2 кубика вода на час нещо не ми харесва - няма ли да има шум, кал и т.н. пък и много скъп идва тоя сондаж - 100, 150 лв. на метър. И така на първо четене вариянта със серпентина в земята ми се вижда най-удачен/нещо като на снимката/
Обаче дали е ефективно, на каква площ и дълбочина трябва да бъдат заровени тръбите и т.н. на тези въпроси не намирам отговор. Моля ако някой ползва подобно съоръжение или има информация по въпроса да сподели.
Поздрави!
Прикачен файл
ground_source_heat_pump.jpg (63.62 KиБ) Видяна 5291 пъти
vlad0
- специалист
Тема "Отопление с термопомпа" | Включи се в дискусията:
Сподели форума:
Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:
Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook:
Имаш нужда от подходящ професионалист за дома?
- Преустройство, ремонт и реновиране
- ↳ Вашите ремонти
- ↳ Кухня
- ↳ Баня
- ↳ Дневна
- ↳ Спалня
- ↳ Детска
- ↳ Градина
- ↳ Коридор
- ↳ Тераса и балкон
- Направи сам
- ↳ Направи сам
- ↳ Ремонтирай сам
- ↳ Къде е по-евтино?
- ↳ Дърводелство
- ↳ Ел. инструменти
- ↳ Металообработване
- ↳ Конкурс "Направи сам 2012"
- Строителство
- ↳ Всичко за вилата
- ↳ Къщи
- ↳ Саниране
- ↳ Хидроизолация
- ↳ Пасивни и нискоенергийни сгради
- Сухо строителство
- ↳ Окачени тавани
- ↳ Преградни стени и предстенни обшивки
- ↳ Сухи и повдигнати подове
- ↳ Декоративни елементи - колони, трегери, сводове и др.
- ↳ Всичко за гипскартона и гипсфазера
- Въпроси и Отговори
- ↳ Полезни съвети
- ↳ Автомобили
- ↳ Партньори
- ↳ Боядисване и Декориране
- ↳ Вентилация, климатици и термопомпи
- ↳ Водоснабдяване и канализация.
- ↳ Всичко за ремонта
- ↳ Електротехника
- ↳ Отопление
- ↳ Газификация
- ↳ Електроника и Схеми
- ↳ Газобетон
- ↳ От всичко по малко
- ↳ Компютри и периферия
- ↳ Уеб дизайн, PHP, MySQL, JavaScript, HTML..
- ↳ Мобилни устройства, GSM-и
- ↳ Нека се запознаем
- ↳ Recycle Bin
- Статии
- ↳ Практични решения
- ↳ Качване на снимки
- ↳ Какви статии искате?
- ↳ Готварство, туршии и зимнина
- ↳ Отмора и шеги
- ↳ От нищо нещо
- ↳ Не е за вярване
- ↳ Литература