• 1
  • 59
  • 60
  • 61
  • 62
  • 63
  • 136
Най - вълнуващия въпрос зимно време.
kuuuuuul - майстор
Шопе,аз отдавна съм стигнал до извода че колекторите трябва да са на по голям ъгъл и съм ги сложил на около 55гр.Това с покриването е просто експеримент.Преди бях писал за студената зима преди няколко години при -19гр на вън,след обяд бойлера беше 60гр.
Christo във всичките ми постове свързани със сл.колектори се опитвам да предпазя хората от излишно оскъпяване на системите,показвам и графики за да се види че на си измислям.Всички които са ме послушали са останали доволни,а не съм и единствения който е на това мнение.Иначе всеки си има глава на раменете и си харчи парите както сам си прецени. :prost: :prost:
lov - майстор
Май остана най упорития на тая тема. :lol: =D>
Аз и аз бях хванал синдрома на грамофонната плоча ма взех че прегорях и почти се отказах да пиша.
:partyman:
Andri01 - майстор
Оптималния ъгъл на наклон на СК за 4-те сезона зависи от географското положение.!! Има формули за изчисление! Друг е въпроса ,кой с какво КПД на работа на СК се задоволява!
lov - майстор
Реално ъглите са 3 щото пролет и есен е почти едно и също. Относно географското местоположение нали не очакваш че някой ще качи супер ъгломери компаси че дори и GPS-си на покрива за да гони и секундите на ъгъла. А и като територия сме толкова много че като пръднеш в единия край и те чуят в другия. Та разлики от дори 1 градус не са съществени.
Различен от оптималния ъгъл най лесно се компенсира с добавяне на площ. И това все повече се налага заради подобрена визия на покрива а и заради избягване на по високите ветрови натоварвания. Нещо напълно достижимо с цената на турските панелчета. А самата ориентация и вертикалния ъгъл си е както каза Андри индивидуално. За мен съм преценил че трябва да търся най голям ефект зимата и съответно сутрешното слънце защото консумацията тогава ми е най голяма а след обяда има достатъчно време да напомпа. За това панелите са ми обърнати леко на юг-югоизток и верикален ъгъл 55 градуса.
LazarGanev - "Велик майстор"
lov написа:
Различен от оптималния ъгъл най лесно се компенсира с добавяне на площ. И това все повече се налага заради подобрена визия на покрива а и заради избягване на по високите ветрови натоварвания. Нещо напълно достижимо с цената на турските панелчета. А самата ориентация и вертикалния ъгъл си е както каза Андри индивидуално. За мен съм преценил че трябва да търся най голям ефект зимата и съответно сутрешното слънце защото консумацията тогава ми е най голяма а след обяда има достатъчно време да напомпа. За това панелите са ми обърнати леко на юг-югоизток и верикален ъгъл 55 градуса.
Абсолютно съм съгласен, че всичко е индивидуално и трябва да се решава според конкретния случай. Все повече напоследък при скатен покрив вертикалния ъгъл на разполагане на панелите се избира еднакъв с наклона на покрива от естетическа гледна точка, а пък повечето покриви по нашите ширини не са под 45* и най-често 25-30*, което означава удобни за лятното слънце, висок добив през лятото и слаб добив през зимата. Е да де, ама добивът от единица площ през лятото е 3-4 пъти по-голям, отколкото през зимата, а това означава, че при едно и също капиталовложение ще имаме по-висок годишен добив, ако разположим панелите под ъгъл 25*, отколкото под ъгъл 45* или 65*. На всичко отгоре това в повечето случаи съвпада с наклона на покрива - по-добра визия и по-малко ветрово натоварване на покрива. За зимата обикновено в повечето случаи има алтернативен източник - дърва, въглища, пелети, газ и не е оправдано увеличаване на соларната площ заради някакво мижаво увеличение на добива през зимата. Така, че универсални решения няма. Да, 45* е един универсален ъгъл, който се е наложил за нашите ширини, но това повече важи за плосък покрив, а за скатен покрив е добре да се съобразяваме и с ъгъла на ската.
ivanovbg - майстор
LazarGanev написа:
За зимата обикновено в повечето случаи има алтернативен източник - дърва, въглища, пелети, газ и не е оправдано увеличаване на соларната площ заради някакво мижаво увеличение на добива през зимата.
+1

Аз съм с 2 турски алуминки, помпа някаква(даже не и помня името), управлява се с с един терморегулатор сложен на изходящата тръба на втория колектор и настроен на 80 градуса, бойлера мие хоуммейд неръждавейка някъде към 500 литра без серпентина, системата е на самотек и пътя мие дълъг около 10 метра в едната посока. Помпата я сложих за всеки случай. Втора година кара без проблем. Откакто я направих се качвам само да я източвам за зимата. В мазето имам филтър и възвратен клапан, а на бойлера автоматичен обезвъздушител и като спират водата разбирам само по това, че спира да тече топла вода. Затова и долната половина на бойлера е без изолация, че иначе от чешмите почва да тече вряла.

:partyman:
mgbagera - специалист
Какъв е цвета на течността в системите ви?
Аз сипах вода и на третия ден започна да потъмнява като сега вече е направо черна.
Гадното е че маркуча на които си следя нивото също потъмня и почти не се вижда до къде е.

В системата освен помпата холендрите и серпентината няма какво да ръждясва :?
Andri01 - майстор
Серпентината на бойлера! Писах тука някъде за моите премеждия с един "Теси" :(
lov - майстор
Ако караш само на вода и го точиш редовно нормално е да тече дори и боза от системата. Както колегата е казал проблема идва от серпентината на бойлера и ръждата там. Ползването на антифриз или други подходящи течности намалява проблема до умерени нива защото в тях има инхибитори против корозия. Казвам до умерени защото може да е мътна но не се получават утайки които да запушат нещо.
Като такъв може да се ползва калиев бихромат. Химически чистия ако не бъркам беше 16лв/кг. в концентрация 0.025% че дори и по малко. Със сигурност има и други инхибитори но само този съм ползвал и гарантирам че работи.

Относно ъглите на покривите. Та толкова са на нашенските къщи но леко повдигане на горния край също е решение на проблема и не нарушава чак толкова визията. Но основно мисълта ми за добавянето на допълнителни когато нямаме идеалното разположение юг. Тогава изправянето и ориентирането наистина става много по трудно а и гледката никак не е приятна. Но то това с ъглите си е баш майсторлъка на монтажника. Щото идеална формула няма както и сметки. Вече идва на помощ шестото чуство на майстора. :)
mgbagera - специалист
А при слагането на антифриз наистина ли пада температурата с около 5* в сравнение с чистата вода?
  • 1
  • 59
  • 60
  • 61
  • 62
  • 63
  • 136

Тема "Помощ при избор на вид слънчев колектор ?" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: