Оптималния ъгъл на наклон на СК за 4-те сезона зависи от географското положение.!! Има формули за изчисление! Друг е въпроса ,кой с какво КПД на работа на СК се задоволява!
Реално ъглите са 3 щото пролет и есен е почти едно и също. Относно географското местоположение нали не очакваш че някой ще качи супер ъгломери компаси че дори и GPS-си на покрива за да гони и секундите на ъгъла. А и като територия сме толкова много че като пръднеш в единия край и те чуят в другия. Та разлики от дори 1 градус не са съществени.
Различен от оптималния ъгъл най лесно се компенсира с добавяне на площ. И това все повече се налага заради подобрена визия на покрива а и заради избягване на по високите ветрови натоварвания. Нещо напълно достижимо с цената на турските панелчета. А самата ориентация и вертикалния ъгъл си е както каза Андри индивидуално. За мен съм преценил че трябва да търся най голям ефект зимата и съответно сутрешното слънце защото консумацията тогава ми е най голяма а след обяда има достатъчно време да напомпа. За това панелите са ми обърнати леко на юг-югоизток и верикален ъгъл 55 градуса.