• 1
  • 62
  • 63
  • 64
  • 65
  • 66
  • 136
Най - вълнуващия въпрос зимно време.
mgbagera - специалист
Мисля че е време да споделя впечатленията от ДБ системата ми след 1 месец ползване.
Като цяло съм изключително доволен от системата и не съжалявам и за 1лв. вложен в нея.

Колекторите са 2бр. алуминиеви. Наклона им е около 50-55* (легнали са на покрива и се ръководят от неговия наклон). До последно го обмислях да се регулира наклона дори им направих панти но накрая го оставих на това положение. Явно трябваше да помисля малко повече но ще е следващия път а със сигурност ще има такъв понеже ме запалихте много по това :-D
Бойлера е Теси 200л с 1 серпентина. Сега пригаждам един 80л. за зимата а 200 литровия ще е само за сезоните с повече слънце.

Както казах по на зад в темата инсталацията е с обикновени ПП тръби с изключение на връзките м/у колекторите и по 1м. преди и след тях. Ако бях намерил по рано евтината неръждавейка щях да го направя само с нея.

Помпата както някои знаят е втора ръка Грундфос понеже в магазина ми казаха че няма да ми признаят гаранцията на новата ако я сложа на колектори :x
Управлението е на Натурела.

Първия ден загря до 40* следващия до 60*. Максималната температура която съм достигал е 76*.
Обикновено загрява м/у 60-70*С. като в него винаги има около 40*.

Имаше период на около 1 седмица през която нямаше почти никакво слънце. Беше облачно и валеше всеки ден. През този период достигна до около 40*.

Допълнителния съд е от канта. Цялата система събира около 15-16л.

Ето и списък на кое колко струва:
Колектори 440лв.
Бойлер 669лв.
Управление 65лв.
Помпа 60лв.
Канта 25лв
--------------------------
1260лв.

Винкела за стойката не съм го смятал понеже не му знам цената но за рамката използвах 12м винкел 4мм. А за краката на стойката си е мой материала.
Тръбите също не съм ги смятал защото при всеки си е различно разстоянието.
Изолация на тръбите, пяна, силикон за затискане на дупките в покрива, алуминиево фолио, вата, стириопор и другите дреболии също не са смятани.

Реално на мен ми излезе над 1500лв. но бойлера е на таван и ще се нуждае от добра изолация.
Andri01 - майстор
Браво! Много добре си го сделал!! :prayer: :partyman:
mgbagera - специалист
Забравих да напиша че единственото нещо за което ме е яд е че не успявам да достигна температурите на Kuuuuul :-D

И най важното да не забравя да ви благодаря на всички които ми помогнаха със снимки и съвети за изграждането на системата! Благодарско на целия форум че е събрал толкова добри и гениални хора на едно място :partyman:
ivanovbg - майстор
Би ги достигнали повече ако наклона ти беше 25-30 градуса.
kuuuuuul - майстор
Всичко е супер,няма за какво да те е яд защото аз съм с три колектора.Недей да сменяш бойлера 200л си е добре и за зимата когато има слънце. :partyman:
п.п. Евала и че сподели резултатите.
Последна промяна от kuuuuuul на вт юли 28, 2015 8:39 pm, променено общо 1 път.
Andri01 - майстор
"...И най важното да не забравя да ви благодаря на всички които ми помогнаха със снимки и съвети за изграждането на системата! Благодарско на целия форум че е събрал толкова добри и гениални хора на едно място :partyman:..."
Прав си-много намаляхме гениите! Сааде тука сме се събрали! :partyman:
mgbagera - специалист
ivanovbg написа:
Би ги достигнали повече ако наклона ти беше 25-30 градуса.

Ако не греша и неговите са на 50-55* :?

Куууууууул а другия ти 200л. бойлер с колко панела е?
А и на предишната страница беше писал 3 колектора 80*С,
2 ти правят 70*С а накрая като остави само един колеектор беше стигнал 60.
Е та за завиждане си е :mrgreen:

П.П: Да уточня че за порви път се занимавам с таково нещо.
До преди един месец ако ми бяхте показали две различни тръби не можех да кажа коя какъв размер е :|
За първи път лепих и ПП тръби и като видях че не е сложно си смених всички тръби в банята :)
Общо взето много работи научих покраи този проект.
kuuuuuul - майстор
Другата с-ма е 3кол. (два медни и един алум. турски) с 150л + 80л бойлери и доста дълъг тръбен път(около 40м) там тем. са с около 8-10гр по ниски.
mgbagera - специалист
Забелязах че при изключена помпа колекторите се загряват до 92-95*С
По висока температура не съм ги виждал да правят.

За сравнение едни комшии си сложиха колектор малко след мен.
1 колектор на Сънсистем 2,6-2м.
120л. Неръждаем бойлер на шишков
Системата е под налягане и е монтирана от техен познат параджия.
С медн тръби.
-------------------
Цена 2800лв с монтажа.

После им съобщиха че ще им трябва и УПС та речи кажи 3000лв.
Трябва да ги питам какви температури държи.
lov - майстор
Andri01 написа:
"...И най важното да не забравя да ви благодаря на всички които ми помогнаха със снимки и съвети за изграждането на системата! Благодарско на целия форум че е събрал толкова добри и гениални хора на едно място :partyman:..."
Прав си-много намаляхме гениите! Сааде тука сме се събрали! :partyman:
Айде пък гении, човек се учи докато е жив стига да има мерак.Аз дали съм ти помогнал с нещо не знам пък дори и не се включвам към групата. А форума е за това който не може да схване, тука да пита. Та като гледам в една тема от миналата година доста си се подготвил предварително и успеха ти е на лице.
Иначе аз поне сто пъти до сега съм се заричал да не пиша в темите щото ми омръзна да повтарям едно и също ама то сърце не трае.
За този който се е заразил да гони слънцето цяр няма. Все ще му е малко и все ще виси по покривите да доискусорява нещо.
:partyman:
  • 1
  • 62
  • 63
  • 64
  • 65
  • 66
  • 136

Тема "Помощ при избор на вид слънчев колектор ?" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: