Както казах съм с 2 алуминки и 500 литра вертикален бойлер. На средата и почти при върха имам термометри - съответно 50 и 74 градуса като през деня се е ползвал от жената и внучката.
Та Лазаре, не е добър толкова боша и не са толкова зле алуминките. И друго забелязах - понеже системата ми е полу на самотек - сиреч сложих и помпа, че ми е дълъг пътя - 10 метра до панелите, колкото по висока е нагласена температурата на включване на помпата, толкова по горещ е бойлера. За управление е само едно термореле което я включва ако превиши зададената температура в горния край на колекторите.
Най - вълнуващия въпрос зимно време.
n.ganev
- майстор
1367 мнения в "Помощ при избор на вид слънчев колектор ?"
LazarGanev
- "Велик майстор"
Изобщо не съм казал, че са зле алуминките - разказвал съм как един дядка ни вика на 15 декември да пълним системата с антифриз, а беше твърдо решен, че ще я източва зимата. Просто казвам, че не само площта е определяща, а марката има голямо значение. Алуминките не са куча марка, те са на Езинч - много добра марка, нищо че някои се отнасят с недоверие към турските стоки. Панелите им са много по-добри и мощни от "класическата" Бг марка от Шумен 

n.ganev написа:А EXPERTа за кога чакаДнес пристигна и чака свободно време. Уважавам такива клиенти - вслуша се и го взе сега, а не наесен, както смяташе и когато ще сме заети дори и на сън?
Последна промяна от LazarGanev на чет юли 30, 2015 11:02 pm, променено общо 1 път.
lov
- майстор
Що сам реши че някой те слага в тази графа не знам.
Има едни дето се подвизават из форума и един кенеф не са сковали със собствените си ръце ама ръсят акъл че даже в излишък. Та за тях ми беше думата.
Ама дай да се разберем на първо време как ще сравняване. Щото нали знаеш че старта при състезанията трябва да е еднакъв. Иначе почваш като онези с рекламите дето и на лунна светлина щели да работят. Тургаш ги двата един до други слагаш топломери и еднакви бойлери и мериш. Аз съм го правил без топломерите и съм убеден в това което казвам. Печелим малко отгоре за няколко пъти по висока цена. Ако искаш можем да уточним параметрите и да се обзаложим. И аз мога да ти покажа снимки с по лош ъгъл за този сезон и с по високи температури но това не значи че имаме обективно сравнение.
Та хайде да не си мерим пи..те щото има по важни неща и колкото и да се прехвалени и ли действително с по добър коефициент на края опираме до заветния обем на бойлера и нещото което и ти също препоръчваш. Колкото се може по голям обем при по ниски температури. За това май няма различия и не трябва даже и да се коментира освен като място де да го съберем.
А иначе Бош не ми ги хвали може би ще си спомниш че стигнах до съд с тях и излязоха с насрани гащи от ситуацията. За мен вече са фирма извън интересите и нищо повече не бих си взел от тях дори и да ми го подаряват.
Ама дай да се разберем на първо време как ще сравняване. Щото нали знаеш че старта при състезанията трябва да е еднакъв. Иначе почваш като онези с рекламите дето и на лунна светлина щели да работят. Тургаш ги двата един до други слагаш топломери и еднакви бойлери и мериш. Аз съм го правил без топломерите и съм убеден в това което казвам. Печелим малко отгоре за няколко пъти по висока цена. Ако искаш можем да уточним параметрите и да се обзаложим. И аз мога да ти покажа снимки с по лош ъгъл за този сезон и с по високи температури но това не значи че имаме обективно сравнение.
Та хайде да не си мерим пи..те щото има по важни неща и колкото и да се прехвалени и ли действително с по добър коефициент на края опираме до заветния обем на бойлера и нещото което и ти също препоръчваш. Колкото се може по голям обем при по ниски температури. За това май няма различия и не трябва даже и да се коментира освен като място де да го съберем.
А иначе Бош не ми ги хвали може би ще си спомниш че стигнах до съд с тях и излязоха с насрани гащи от ситуацията. За мен вече са фирма извън интересите и нищо повече не бих си взел от тях дори и да ми го подаряват.
LazarGanev
- "Велик майстор"
Не знам защо сравняваш морално остарял газов котел Юнкерс, произведен в Португалия, попаднал под шапката на Бош споследно поколение соларен панел разработен и изработен в Германия?
LazarGanev
- "Велик майстор"
Ами предполагам знаеш, че всяка система си има таван на температурата, който не може да се прескочи, дори и цяло лято да работи без да се ползва
. Освен туй казах, че половината седмица е нямало ток
Стиви
- специалист
Нека сравнението бъде от Декември до Февруари месец, на 100 литров бойлер, щом си толкова убеден в максималните 10%
. Аз съм убеден, че ще са поне 50. През зимата при минусови температури, алуминиевия ще има такива загуби от излъчване, че ще стагнира още на 40-50 градуса, а колектора на Бош, за който спомена Лазар, пък дори най-калпавите вакумно тръбни със СЪЩАТА ПЛОЩ могат да изкипят бойлера при определени условия, дори при минусови температури. Добивите на ЕДИНИЦА ПЛОЩ може и да са почти еднакви и да се различават с до 10%, но пък ЗАГУБИТЕ най-вече определят качеството на колекторите. А енергията , влизаща в бойлера е равна на
добива минус загубите от колектора минус загубите по трасето.
Параметрите им се изравняват само по това време на годината, защото загубите стават нищожни и почти не повлияват сметките. Само сега важи това за площта.
ПП Лазаре, не ми се вярва Боша да стагнира на 80 градуса по това време. Доколкото разбрах не е работила системата защото не е имало ток и помпата не е въртяла.
добива минус загубите от колектора минус загубите по трасето.
Параметрите им се изравняват само по това време на годината, защото загубите стават нищожни и почти не повлияват сметките. Само сега важи това за площта.
ПП Лазаре, не ми се вярва Боша да стагнира на 80 градуса по това време. Доколкото разбрах не е работила системата защото не е имало ток и помпата не е въртяла.
Тема "Помощ при избор на вид слънчев колектор ?" | Включи се в дискусията:
Сподели форума:
Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:
Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook:
Имаш нужда от подходящ професионалист за дома?
- Преустройство, ремонт и реновиране
- ↳ Вашите ремонти
- ↳ Кухня
- ↳ Баня
- ↳ Дневна
- ↳ Спалня
- ↳ Детска
- ↳ Градина
- ↳ Коридор
- ↳ Тераса и балкон
- Направи сам
- ↳ Направи сам
- ↳ Ремонтирай сам
- ↳ Къде е по-евтино?
- ↳ Дърводелство
- ↳ Ел. инструменти
- ↳ Металообработване
- ↳ Конкурс "Направи сам 2012"
- Строителство
- ↳ Всичко за вилата
- ↳ Къщи
- ↳ Саниране
- ↳ Хидроизолация
- ↳ Пасивни и нискоенергийни сгради
- Сухо строителство
- ↳ Окачени тавани
- ↳ Преградни стени и предстенни обшивки
- ↳ Сухи и повдигнати подове
- ↳ Декоративни елементи - колони, трегери, сводове и др.
- ↳ Всичко за гипскартона и гипсфазера
- Въпроси и Отговори
- ↳ Полезни съвети
- ↳ Автомобили
- ↳ Партньори
- ↳ Боядисване и Декориране
- ↳ Вентилация, климатици и термопомпи
- ↳ Водоснабдяване и канализация.
- ↳ Всичко за ремонта
- ↳ Електротехника
- ↳ Отопление
- ↳ Газификация
- ↳ Електроника и Схеми
- ↳ Газобетон
- ↳ От всичко по малко
- ↳ Компютри и периферия
- ↳ Уеб дизайн, PHP, MySQL, JavaScript, HTML..
- ↳ Мобилни устройства, GSM-и
- ↳ Нека се запознаем
- ↳ Recycle Bin
- Статии
- ↳ Практични решения
- ↳ Качване на снимки
- ↳ Какви статии искате?
- ↳ Готварство, туршии и зимнина
- ↳ Отмора и шеги
- ↳ От нищо нещо
- ↳ Не е за вярване
- ↳ Литература