• 1
  • 68
  • 69
  • 70
  • 71
  • 72
  • 136
Най - вълнуващия въпрос зимно време.
шоп - майстор
LazarGanev, +1
100% съм съгласен с теб. Много хора пренебрегват разхода на ел. енергия, а той си се трупа. Лятото е лесно, може да се работи и с голямо делта Т, но зимата може делта Т да е 2 градуса и да циркулира голямо количество флуид за много време.

Аз обаче бих залочжил на чешките помпи Invena. Те модулират от 5 до 22 вата, а струват 1/2 от цената на Йонос Пико.

Ако трябва да ги характеризирам бих използвал русизма " дуракоустойчиви" :-)
kuuuuuul - майстор
Лазаре отново си прав и съм съгласен с тебе. :partyman: Ако бях на твое място и аз бих правил същото,но тук говориме за направи си сам където човек може да си направи икономичен вариант.Мисля даже ,че с-ма за един бойлер,ако не си я направиш сам не е рентабилна именно по тази причина..
Шопе някъде преди бях дал данни колко харчи помпата,пренебрежимо малко.За Юли току що отчетох 2кв=40ст.(25/40 -2 скорост)
1115 - специалист
Проблема идва от желанието на производителите да продават стоката скъпо. За това ги кръщават с невероятни "високоефективни" имена.
Имам май такава помпа йонос пико и освен, че е красива е и много скъпа. Вярно ще пести по едни 5...10W на час и погледнато в числа ..
0.01кw
9 часа работа
30 дена месено
0.20ст за киловат
0.01х9х30х0.20=0.54лв средна цена за месец.
Е средно месечна икономия от 0.54лв е смешно за помпа с цена 300...400лв.
Дотам с великите продукти.
Иначе е много компактна и красива.
Лошо е ако се повреди - едва ли има много възможност за ремонт като я гледам.
LazarGanev - "Велик майстор"
1115, Сметките ти са за 10Вт икономия, но има случаи на 50 или 70Вт разлика в разхода. При 3лв икономия на месец разликата в цената се изплаща доста бързо
kuuuuuul написа:
Лазаре отново си прав и съм съгласен с тебе. :partyman: Ако бях на твое място и аз бих правил същото,но тук говориме за направи си сам където човек може да си направи икономичен вариант.Мисля даже ,че с-ма за един бойлер,ако не си я направиш сам не е рентабилна именно по тази причина..
Унас системата е направи сам, пестил съм откъдето мога - панелите са 2 различни, каквито са изпаднали, единия беше замръзнал и спукан, другия със счупено стъкло, ремонтирани от мен, бойлерът е втора употреба, ремонтиран и обслужен, все още държи, макар, че ме дразни че е с една серпентина (впрочем клиента заради това го изхвърли), но помпената група е точно като на снимката от по-предния ми пост, чисто нова и изобщо не съм се колебал дали да си сглобя сам и всеки ден да гледам една грозотия (в жилището ми е, не е в мазе или таван)
Последна промяна от LazarGanev на съб авг 01, 2015 1:02 am, променено общо 3 пъти.
ivanovbg - майстор
100 месеца бързо ли е? Дали ще изкара толкова? :?
lov - майстор
Моля те не го смятай като заяждане но ми покажи този документ който забранява ползването на не електронни помпи или както там беше обяснил.
Само да не е някой рекал или казал че има такъв. Държа най вече да има всички атрибути на органа който го е издал.Фирмени и тем подобни не ме интересуват. Ако е такъв да ходят в лево.
Та и покажи и това за максималната температура а не мисля че беше 130.
Кво да се прави свикнал съм да гледам и запетайките в нормативните документи щото после лошо кат те изправят до стената.
Ами 270лв за Йонос Пико срещу 120лв за Но нейм са 150лв разлика. При 3лв на месец се изплаща за 50 месеца или 4 години, ако тока не се повишава. Да не говорим, че както казах по-рано тази голяма разлика в цената се получава, понеже едната фирма спазва изискванията на закона, а другата не ги спазва, а ние толерираме това неспазване купувайки полулегалния продукт - все едно купуваш калпави цигари без бандерол
lov написа:
Моля те не го смятай като заяждане но ми покажи този документ който забранява ползването на не електронни помпи или както там беше обяснил.
Само да не е някой рекал или казал че има такъв. Държа най вече да има всички атрибути на органа който го е издал.Фирмени и тем подобни не ме интересуват. Ако е такъв да ходят в лево.
Та и покажи и това за максималната температура а не мисля че беше 130.
Кво да се прави свикнал съм да гледам и запетайките в нормативните документи щото после лошо кат те изправят до стената.
О, lov, не ми се търси сега - това са европейски директиви като тези, които забраниха крушките с нажежаеми жички. От септември у нас влиза забрана да се продават конвенционални газови котли, неинверторни климатици и много други такива неща. Въпросният ти котел вече влиза в забрана :) . Като се заговорихме за Йонос пико и аз тръгнах да обяснявам високата цена се увлякох и не споменах, че всъщност съм монтирал само една такава и то случайно. Принципно работя с Грундфос, а техните аналози са 240лв за Алфа 2 лайт и 178лв за UPS2, като цената на последната стои много добре спрямо нелегалната конкуренция :)
Последна промяна от LazarGanev на съб авг 01, 2015 1:54 am, променено общо 1 път.
lz2skt - специалист
Гледам китайците не спят...копирали са чешките Инвена http://wigopump.en.alibaba.com/product/ ... Pumps.html
1115 - специалист
LazarGanev написа:
...
О, lov, не ми се търси сега - това са европейски директиви като тези, които забраниха крушките с нажежаеми жички...
Това в същност са регулации 641/2009 (EC) и 622/2012 (EC) към директиви 2005/32/EC, 2009/125/EC
и те касаят индекса на енергийна ефективност.
Сега не съм запознат с този индекс как се изчислява, но ми се струва, че разните му там Вило и Грундфос се опитват да продават скъпо "ВИСОКО ЕФЕКТИВНИ" ЕЛЕКТРОННИ помпи, които не подлежат на ремонт - мечтата на производителя.
С две думи - ползваш помпа за 270лв и като се повреди след гаранционния срок я хвърляш, както хвърляш носна кърпа.
И после тези компании се тупат в гърдите, как със заводите в Китай, които не са под контрола на директивите на ЕС и бълват милиони тонове ЦО и замърсяват зверски околната среда, са спестили много ток.....
Ще падна от смях.
  • 1
  • 68
  • 69
  • 70
  • 71
  • 72
  • 136

Тема "Помощ при избор на вид слънчев колектор ?" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: