• 1
  • 6
  • 7
  • 8
  • 9
  • 10
  • 15
Най - вълнуващия въпрос зимно време.
AntonBM - специалист
Лазар е прав. На теория няма шанс да се прегрее котела с този вентил, защото помпата трябва да осигурява необходимият дебит, така че при вход 60 да излезе най-много 80°С, но на практика това може и да се получи. Дебита през радиаторите в този случай не ни интересува, може и да е малък, по-важно е какво минава през котела. При вход в него 60° не би трябвало да излиза повече от 80°, ако помпата върти достатъчно вода. Проблема е, че може филтъра да се замърси и да спадне дебита и тогава това е реална опасност. С почистване на филтъра или вдигане скоростта на помпата трябва да се зашити от тази възможност. Може и да смъкне малко температурата, на която вентила смесва при вход 50° вече не вярвам да се прегрее.
lz1add, вентила му е с присъединителни размери на 1”, но дори и да е ¾” (Du20), той пак ще свърши работа, защото Du20 са обикновено с Kvs=6,3, т.е. пада на налягане в него да е около 0,35 м.вод.ст. при дебит 1,2 m³/h – нищо страшно.
2v6, наистина няма много информация, но това което разбрах е:
Котел 23-24 kW Viadrus U22C
Помпа UP25-4 Basic – малка е, но може да даде 3 м.в.ст при 1 m³/h. Препоръчвам му да си вземе по-голяма.
Радиаторите му са 5 и са го топлили, заедно с бойлер 80 литра, но ще добавя още 3. Идея нямам каква мощност са – вероятно около 15 kW.
За горивото останах с впечатлението, че е твърдо – дърва или въглища.
curkosi - напреднал
Добър вечер майстори и специалисти,
Тези дни не съм сядал пред компютъра,сега ще поясня някои детайли.
Котелът е Виадрус У 22 Ц,ще го ползвам на въглища,радиаторите които ползвах до момента са сбирщайн такива имахме в момента и не отговарят на необходимата мощност(по-маломощни са).Иначе предвидената мощност е следната:
1.Стая 8кв.-22куб.-1430кВ.
2.Стая 13кв.-35куб.-2275кВ.
3.Стая 19кв.-50куб.-3250кВ.
4.Антре 4.3кв.-11куб.-715кВ.
5.Баня 2.8кв.-7куб.-455кВ.
6.Стая 16кв.-40куб-2600кВ.
7.Стая 15кв.-36куб.-2340кВ.
8.Бойлер 80л-3кВ.
Тотал-81кв.-210куб.-16520кВ.
Изчисленията са при 65вата за кубик.За стаите 6 и 7 съм взел радиатори по 2,7кВ.(допълнителните нови).
За банята 5та позици, ще бъде радиатор или лира (като и направя ремонта някога).
Бях се спрял на котел Sime 20kW.,но след четене по форума се разубедих.Засега бюджета не позволява да сменя всички радиатори,ще е напред във времето.Прочитайки Вашите коментари почнах да изпадам в тотална несигурност за този вентил,започвам да мисля да оставя котела само с контактният термостат,но ще се реши накрая.Новите радиатори ги поставих вече,тръбите са подвързани, остава да покрия котелното и да почвам котела и комина.Трудно е,след работа не остава много време,а и парите са кът.Та затова с Вашата помощ се трудя.Старата система е последователна,без колектори за всеки радиатор и ще сложа такива за 2та нови радиатора,2 от старите радиатора и за бойлера.Иначе идва един майстор,изказа мнение ,даде добри съвети каза си цената,но тя не ме устройва.
Продължавам да дерзая.
XaMaB - напреднал
Здравейте добри хора!
Извинявам се, че ще пооцапам с моя пост темата. Имайки в предвид, че обсъждате точно трипътни вентили, реших да си сложа такъв на моя котел (Виадрус У26) момчета вещи в занаята :))) както всички казват ми направиха следния 2ри кръг (снимките) с един термо-кран на herz с изнесен датчик на входящата вода. Понеже стандартният трипътен вентил можело да ми "скупи" системата....
Как мислите дали това нещо ще изиграе ролята на трипътният вентил или е малко безмисленно с оглед на това, че реално не се спира по никакъв начин пътя на топлата вода към радиаторите????
Мерси предварително....

Прикачен файл

2012-08-16-057.jpg

Прикачен файл

2012-08-16-052.jpg

Прикачен файл

2012-08-16-056.jpg

Прикачен файл

2012-08-16-054.jpg

Прикачен файл

2012-08-16-055.jpg
2v6 - майстор
XaMaB написа:
Здравейте добри хора!
Извинявам се, че ще пооцапам с моя пост темата. Имайки в предвид, че обсъждате точно трипътни вентили, реших да си сложа такъв на моя котел (Виадрус У26) момчета вещи в занаята :))) както всички казват ми направиха следния 2ри кръг (снимките) с един термо-кран на herz с изнесен датчик на входящата вода. Понеже стандартният трипътен вентил можело да ми "скупи" системата....
Как мислите дали това нещо ще изиграе ролята на трипътният вентил или е малко безмисленно с оглед на това, че реално не се спира по никакъв начин пътя на топлата вода към радиаторите????
Мерси предварително....
Да, както е монтиран ще прави байпас на радиаторите, но не ги изключва на 100%.
Котела ще загрява по-бързо отпреди, но не и както без този байпас:
Прикачен файл:
untitled.JPG
untitled.JPG (11.54 KиБ) Видяна 8607 пъти
Зависи от хидравличното съпротивление на радиаторните кръгове. Ако е достатъчно голямо ще работи добре и така.
donnna - специалист
Аз да ползвам темата, че може и на някой друг да е полезно...

Искам да питам...

1. До колкото разбрах от четено тук-там, трипътния вентил се слага на връщащата се вода в последователност трипътен винтил - помпа - котел.... обаче не мога да намеря такъв вентил, в Бургас специално... Само в БГ терм не съм ходил, че те са с едно директорско работно време... Вентилите дето намирам - стрелките за посока на водата са все такива, че трябва да се сложат на топлата вода след котела...

2. Има ли проблем да се сложи в отворена система??? да не прелее през разширителния съд водата???

3. Ще стане ли - да се върже топлата вода след котела за връщащата се вода преди помпата с тетки и тръба и един сверичен кран по средата и с него да се регулира дебита през малкия кръг и да играе ролята на трипътен винтил? Плюсове и минуси на тази идея....

засега толкова...
2v6 - майстор
donnna написа:
Аз да ползвам темата, че може и на някой друг да е полезно...

Искам да питам...

1. До колкото разбрах от четено тук-там, трипътния вентил се слага на връщащата се вода в последователност трипътен винтил - помпа - котел.... обаче не мога да намеря такъв вентил, в Бургас специално... Само в БГ терм не съм ходил, че те са с едно директорско работно време... Вентилите дето намирам - стрелките за посока на водата са все такива, че трябва да се сложат на топлата вода след котела...

2. Има ли проблем да се сложи в отворена система??? да не прелее през разширителния съд водата???

3. Ще стане ли - да се върже топлата вода след котела за връщащата се вода преди помпата с тетки и тръба и един сверичен кран по средата и с него да се регулира дебита през малкия кръг и да играе ролята на трипътен винтил? Плюсове и минуси на тази идея....

засега толкова...
По написаното в т.3 предполагам искаш котела ти да не работи със студена вода.
Колкото е по-отворен крана (байпаса), толкова по-висока ще е температурата в котела.
Когато котела гори слабо ще е добре.
Когато се разгори много има опасност да заври - това е недостатъка на тази идея. Предимство е единствено ниската цена.

За термостатичен смесителен вентил няма значение дали системата е отворена или затворена.

За стрелките - няма значение, може да работи и наобратно. Важна е температурата. Ако се слага на вход трябва да е 45-60 градуса. Ако се слага на изход на котела трябва да е за 60-80 градуса.
donnna - специалист
Благодаря за бързия отговор....

Харесал съм един трипътен винтил на Херц - 1 цол, с холендри от трите страни, пише 55 градуса на него, само посоката на стрелките ме спираше да го взема.

А при варианта с крана - не мисля, че ще заври котела - на изхода съм с 2 цола - ако са направи байпас с 1 цол и крана е отворен на 20 % - мисля си, че няма да има проблем...

Наистина имам проблем с катрана в котела и комина и искам да вдигна температурата на котела. Сега съм съборил комина - вътре е ужаст!!! Отделно майсторите ми бяха сложили "шапка"...
2v6 - майстор
donnna написа:
Благодаря за бързия отговор....

Харесал съм един трипътен винтил на Херц - 1 цол, с холендри от трите страни, пише 55 градуса на него, само посоката на стрелките ме спираше да го взема.

А при варианта с крана - не мисля, че ще заври котела - на изхода съм с 2 цола - ако са направи байпас с 1 цол и крана е отворен на 20 % - мисля си, че няма да има проблем...

Наистина имам проблем с катрана в котела и комина и искам да вдигна температурата на котела. Сега съм съборил комина - вътре е ужаст!!! Отделно майсторите ми бяха сложили "шапка"...
Ако през байпаса минава само 20% от водата проблем със завиране твърде е вероятно да нямаш.
Въпроса е каква ще се поддържа температурата на котела?
Ако дълго време е под 60 градуса пак ще има катрани.
LazarGanev - "Велик майстор"
Как работи трипътния термовентил за котел:
1. При пуск на студен котел той затваря потока към радиаторите и помпата върти водата само в котела, за да се достигне бързо желаната температура 60*С на входа на котела. При тази постоянна циркулация котелът е еднакво темпериран във всички зони и се избягва възможността за локални прегрявания, каквато възможност има, ако ползваме само отложен старт на помпата над 60*С
2. При достигане подминаване на 60*С, вентилът започва лекичко да отваря и да пуска съвсем малко вода от радиаторите, като следи температурата на смесената вода да не пада под 60*С. Колкото повече се вдига котелната температура, толкова повече се отваря вентила и постъпва повече вода от радиаторите
3. Когато постъпилата в радиаторите вода се превърти през системата и се върне в котела, то нейната температура в вече доста по-висока, температурата на котела също се е вдигнала и тези 2 факта дават възможност вентилът да отвори почти на максимум
Така че за да се спестят едни 100лв от трипътен вентил трябва да пада голяма игра с този байпасен кран, трябва да има един човек постоянно при него, трябва да има задължително термометри на входа и изхода на котела и човек за се занимава само с това.
Dino Kirov - помощник
Бих искал да попитам нещо относно монтирането на трипътен термостатичен вентил на централно парно. Ситуацията е следната - живеем в мезонет на последните два етажа на кооперацията (най-големият апартамент в сградата, не само защото е мезонет, а и като площ етаж за етаж), като през деня радиаторите горе (спалните са там) се изключват изцяло и логично тръбите са студени, но поради големият обем на апартамента плащаме една камара пари за "сградна инсталация". Идеята е на вертикалните щрангове в горния апартамент (край на инсталацията, завърша с автоматични обезвъздушители), точно преди радиаторите да се сложат трипътни вентили (през апартамента минават и свършват 4 вертикални щранга).

Прилагам схема на инсталацията в двата апартамента -всичките щрангове са така, само радиаторите са с различни размери, но свързването е същото. Само в банята вместо такива радиатори е с лири, но останалото е същото.

А защо всъщност ми е тоя трипътен вентил - за да си получавам топлината, която плащам като отдадена от сградната инсталация (около 50-60лв на месец за двата апартамента, което никак, ама никак не е малко, при положение, че за целия отоплителен сезон тая година съм платил 1200лв парно) и за да не върти водата през байпаса когато си отворя радиаторите, т.е. усеща, че радиаторът се затопля и колкото по-топъл става, толкова повече затваря байпаса. Някъде на 30 градуса на радиатора ми трябва да се затвори изцяло байпасът, предполагам може да се нагласи от врътката на вентила.

Изображение

Зеленото е автоматичният обезвъздушител, черното са термовентилите, а сивото е трипътният вентил и начина, по който искам да го свържа.

Въпросът е - може ли да се направи и какъв трипътен вентил ми трябва (ясно, че ще с външна сонда, за да го прикрепя с термопаста директно към радиатора)?
  • 1
  • 6
  • 7
  • 8
  • 9
  • 10
  • 15

Тема "Относно термостатичен трипътен вентил" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: