• 1
  • 4
  • 5
  • 6
  • 7
  • 8
Най - вълнуващия въпрос зимно време.
kuuuuuul - майстор
+1 Като ползваш и нощната тарифа и като се има в предвид че добива не е постоянен, едва ли си заслужава гимнастиката.
lov - майстор
Съдомиялната отдавна ми е вързана към системата. С пералнята не успях да се догодя защото сложих една с повечко акъл и заради гаранцията не ми се искаше да я преправям. То може по простичко с един термосмесител да им подавам към 35-40 градуса но нещо не ми се разправя. На старата си бачкаше но бях свалил температурата на подаващата на 45.
Иначе и двете са си голям бирник на ток. Дори да се абстрахираме че топлата вода ни е без пари особено за съдомиалната си е голям + това че предварителните накисвания ги прави с топла вода а не със студена както е в повечето машини. Измиването е много по добро дори и с по малка доза препарат. Тъй че освен от тока пестим и от препарати.
Тъй че и при не постоянен добив си заслужава. А при мен както е дори и зимата имам винаги топло от друг источник.

!!! За тези които не са запознати макар че повечето пишещи в темата са в час с тая техника да не стане грешка и после някой да ни благославя, да се имат в предвид че трябва да се монтира смесител на входа който да подава вода с температура не по висока от 50 градуса.
Andri01 - майстор
"...Кой командва този допълнителен магнетвентил - ръчно, таймер или по друг начин?..."
Таймер: тръгва с пускането на пералнята,взема сигнал от нормалния / щатния/ МВ,но в същото време/ около 15мин/ щатния е затворен. След изтичането на това време-работата си продължава по нормалния цикъл.
fox_vt - майстор
Сегашните перални са с минимум един + и са адски икономични откъм ток.Виж съдомиялната е по на далавера да се захрани с топла вода.Но все пак ако както казва лазар се ползва пералня два пъти на ден няма да е излишно да се икономисва и от там.Все пак пералнята гълта стотинки,хладилника 5 лв,компа 5 лв,тв тата и те малко по малко и като се съберат всички тия малки разходи ДДС то убива всичко.Пък и винаги е добре соларната система да тръгва от колкото се може по студен старт.
LazarGanev - "Велик майстор"
Според мен съдомиялната харчи много по-малко - тя се справя само с 12л вода, но не знам, не съм ги засичал. Пералната ми е стара, както казах и я подозирам, че харчи доста. Интересна равносметка от последния ден - както казах снощи водат в бойлера беше 82 градуса, като сутринта беше почнала от 67*С - страшно много, което ме накара на сложа смесителя на 40*С след бойлера и да вържа пералната, за да се ползва тоя благодат. След като я вързах снощи жената извъртя 3 перални, къпахме се 4 човека и като резултат сутринта бойлера стартира от 38*С вместо от 67 - доволно изразходен. Тази вечер го намирам на 76*С - още едно доказателство, че при ниски температури в бойлера ефективността е много по-голяма - 30*С по-ниска стартова температура и само 5*С по-ниска крайна. Затова е добре соларният бойлер да е голям, а да работи на по-ниска температура.
fbr - майстор
LazarGanev написа:
. Затова е добре соларният бойлер да е голям, а да работи на по-ниска температура.
Точно, а в случаите когато температурата е недостатъчна за къпане, доподгряването не е болка за умиране.
Energyx - специалист
Темата стана дълга, но щото днес стават 25 г. как съм женен, имам доста наблюдения върху тия благинки за семейството пералня и съдомиялна. Съвременните перални са доста по-икономични от Перла, все пак зависи от класа и конструкцията. Старото Горение, което откарах на ранчото, напр. е с двойно предно стъкло на вратата и вата по стените отвътре. В момента съм с АЕГ Лавамат с горно зареждане и инвертор, нямам впечатления да ми товари сметката за ток, работи поне веднъж дневно. Специално съдомиялните в нагревен режим изобщо не са значим консуматор, тъй като загряват малко количество вода, а останалата работа вършат помпата за високо налягане за пръскалките и препарата /никога таблетки-сама прах !/. Първата ми съдомиялна Бош от 2004 г. даваше дребни дефекти, които сам оправях /нагорели букси, изпуснали уплътнения/и покрай тях поразгледах устройството -загряват се 2 литра вода, които се пръскат под налягане с препарат, другото е плакнене, е пак с подгряване, но конструктивно блокът пластмасов резервоар +нагревател беше такъв-2 литра .
За пералнята има някакъв смисъл да се върже към топлата вода при новоизграждаща се инсталация и ако не е далече от бойлера, но съдомиялната - едва ли.
LazarGanev написа:
.....
ПП. Удивително бързо свърши прането - за по-малко от час, но не засякох точно. Температурата в бойлера падна с 2 градуса горе и с около 4-5 градуса долу. Пералната има втори маркуч за свързване към топлата вода, но не го ползвам, защото не знам как се ползва - пералната е 20 годишна и я чакам всеки момент да ме остави. Язък дето 20 години съм нямал тази възможност. Като купувам нова ще търся пак стакъв модел, но май няма голям избор в момента. Когато е фбрично предвидена да се подвързва към студения и топлия кран, плакненето го прави със студена вода, а топлата е само за пране...
http://www.gorenje.bg/washing/washing-machines?c=392259
При мен от година са свързани миялна и перална направо на топлата. Пералната я пускам последна,когато температурата в бойлера е около и под 40 гр. Въпрос на планиране,а и домакинството е малко.
На твое място още сега бих свързал топлата към входа за топла вода,макар пералната да е стара Тя сигурно си знае работата,а като порастна,ще си купя пералната от горния линк.
lov - майстор
Ей защо трябва по голям обем на бойлера. Това е от онзи ден нагледен пример. Вечерта само едно душче на бързо и старта сутринта е бил от висока температура. Нищо че термометъра показва това изпомпаната енергия от слънцето е почти нищожна. Противоречи на нормалната логика а е точно така. Освен големите загуби от самия бойлер поради високата температура на водата вътре и самата система е вече в равновесно състояние. Иначе в противен случай щеше да изхвърли антифриза.
Също така от сега на татък тепърва слънцето започва да пада по ниско спрямо хоризонта и понеже системата е по изправена влиза в режим на максимален добив.

Прикачен файл

P1000818.JPG
  • 1
  • 4
  • 5
  • 6
  • 7
  • 8

Тема "Затопляне на БГВ от слънцето - какво получавате?" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: