• 1
  • 6
  • 7
  • 8
  • 9
  • 10
  • 20
Най - вълнуващия въпрос зимно време.
lakosste - специалист
пон юни 11, 2018 6:17 amLazarGanev написа:
Неправилното свързване води до неправилно обтичане на самия панел, т.е. потоците в него да не обхождат всички зони на панела и съответно някои зони ще прегряват, тъй като няма кой да ги охлажда. Различните панели имат различни схеми на свързване, които зависят от конструкцията и се дават от производителя. При повечето модели е препоръчително свързване на кръст, но някои изискват задължително едностранно свързване (Bosch Solar7000), други изискват задължително първия и последния панел в редицата да са разположени обратно (Viessmann Vitosol 100-FM). По спомен ти беше със Solar 5000, ако е така - трябва да се върже на кръст.
Благодаря ти за бързите отговори.
Мислех вчера да ги кръстосам тръбите но както и да е.Ще ги кръстосам днес.Панела е на Елдом-2кв.м. ,не му знам модела.
http://eldominvest.com/bg/product/134.html
А относно помпата какво ще кажеш.Пуснал съм я на 3-та с притворени кранове за по-малък дебит.Не превърта водата ако е на ниска скорост.
Да допълня :Забелязвам,че помпата доста пари-това нормално ли е.Помпата е грунфост 25-40 .Монтирана е хоризонтално ,но е заваъртяна да е в легнало положение,ако така мога да се изразя.
LazarGanev - "Велик майстор"
А бе 25-4 не е най-подходящата помпа за ДБ система, но сигурно е заварено положение. За паренето ми е трудно да кажа от растояние колко е нормално/
lakosste - специалист
вт юни 12, 2018 2:50 amLazarGanev написа:
А бе 25-4 не е най-подходящата помпа за ДБ система, но сигурно е заварено положение. За паренето ми е трудно да кажа от растояние колко е нормално/
Правилно за помпата-имах си я.Коя е помпата за ДБ-система?
filmatoplo - майстор
Не трябва да пари ,грее ако има въздух в нея или нещо да и спира дебита :wink: .
milenskior - специалист
Моят дрейн бек е с помпа 25-4(двускоростна) и работи на 1 скорост.
Денивелацията ми е около 3 м и нямам никакви проблеми с преодоляването и.
Просто трябва да мине време след като тръгне помпата докато дойде водата, но това е нормално все пак трябва да напълни системата.
шоп - майстор
нед юни 10, 2018 5:32 pmlakosste написа:
Височината от помпата до най-високото е около 2,50м.

Това няма никакво значение. Мери се от дрениращия съд до най-високата част на колектора.

Вържи колектора на кръст и тогава пак опитай на 1 и 2 степени на помпата.
Според мен имаш малка циркулация заради тези притворени кранове. Монтирай управлението и пак опитай.Тогава замери и колко е делта те между вход и изход колектор.
lakosste - специалист
вт юни 12, 2018 11:19 amшоп написа:
нед юни 10, 2018 5:32 pmlakosste написа:
Височината от помпата до най-високото е около 2,50м.

Това няма никакво значение. Мери се от дрениращия съд до най-високата част на колектора.

Вържи колектора на кръст и тогава пак опитай на 1 и 2 степени на помпата.
Според мен имаш малка циркулация заради тези притворени кранове. Монтирай управлението и пак опитай.Тогава замери и колко е делта те между вход и изход колектор.
Ще пробвам.Още не съм вързал на кръст но мисля че се пълни целия колектор,защото като го пипам на срещуположния край,където има тапа е със същата температура както и на изхода.Според мен е ок макар,че нищо не ми пречи да преместя едната тръба.Само да попитам тези бързи връзки за медните тръби мога ли да ги развъртя и пак да си ги завия-имам предвид ако реша да разменя тръбите.А относно помпата ще пробвам и ще изчакам на по-малка степен да видим.
Малко ме съмняваше дали ще работи.Купих я от едни които внасят такива боклуци и не я бях бробвал няколко години.Като я пуснах запъна но я промих със спирачна течност и я напръсках със смазка и тръгна супер тихо.Та може и да са и износени лопатките.
kalin72 - майстор
Ако се пълни целия колектор при такова връзване като твоето, силно се съмнявам да имаш необходимия наклон за източване....та така губиш най-голямото предимство на дрейнбек-а.
lakosste - специалист
вт юни 12, 2018 6:32 pmkalin72 написа:
Ако се пълни целия колектор при такова връзване като твоето, силно се съмнявам да имаш необходимия наклон за източване....та така губиш най-голямото предимство на дрейнбек-а.
Какво точно имаш предвид?
Ако няма проблем да разхлабя бързите връзки и после пак да си ги завия още утре ще направя входа и изхода кръстосани.
Днес притягах едно съединение че прокапваше малко и не ми остана време.
ДА ти кажа наистина не се източва както трябва защото забелязах като оправях съединението,че вместо малко вода която да изтече през захранващата тръба изтече доста.А по принцип нивото на водата в тръбата трябва според дренажния съд да е около метър.За един метър да има около 100 грама вода а изтече около половин литър и повече.
Обясни ми защо според теб.
Аз имам едно обяснение.Според мен имам повече вода в дренажния съд и когато се изпразва стига до връщащата се тръба и я запушва и спира източването.
Andri01 - майстор
ДС трябва да е под нивото на входящата тръба на СК.,поне на около 0,5м. При спиране на помпата ,водата се връща по обратния път гравитачно и запълва ДС, на същото ниво е и водата в тръбата след помпата. За това наклона на СК трябва да е мин. 1 градус към входа му. И гледай тръбата след помпата ,до СК да не прави"корем" някъде,там ще остава вода и зимата може да замръзне. Аз бях направил тази грешка първата година.
  • 1
  • 6
  • 7
  • 8
  • 9
  • 10
  • 20

Тема "ДРЕЙН БАК СОЛАРНА СИСТЕМА-СЪВЕТИ" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: