• 1
  • 74
  • 75
  • 76
  • 77
  • 78
  • 336
Най - вълнуващия въпрос зимно време.
radius - майстор
Пак да поясня, че не споря, а се опитвам да си изясня нещата.
Ahmakov написа:
Няма начин това да се случи - с малко делта Т, с малко количество вода, серпентината да отдаде по голяма мощност.
В сметките за мощността на серпентината не видях да има и количество на водата. Входяща, изходяща температура, производно на които е и делта Т, темп. в стаята и това е. При малко делта т ( по-висока връщаща вода) логично и серпентината отдава повече топлина.
Затова не разбирам кое е тотално объркано в предния ми пост.
Ahmakov написа:
За да говориш, че системата работи по някакъв начин, трябва да я оставиш, да влезне в режим, т.е. да е работила поне 2 - 3 денонощия без прекъсване. Тогава гледаш какво е делта Т. Регулираш / коригираш / скоростта на помпата, но ако водата е под необходимия минимум, се наблюдава голяма температурна разлика между входяща и изходяща.
Системата ми работи 7-8 дни преди да си правя изводите. Но при постигнатото от мен делта Т 4-5градуса, излиза че водата ми е била достатъчно. Но да поясня че тестовете бяха с 4кВ мощност, тъй като бяха достатъчно при -5С външна. Да призная обаче, че при подаване на 7 кВ, за втората нощ наистина делта т скочи, но скочи и отиващата до 45С (при нормална 35-36С), явно тръбите не могат да отдадат толкова мощност към замазката. И тук би трябвало да помогне повечето вода, но не мога да си обясня как. Като добавя 50л вода в едно буферче какво печеля, нали пак ще ги загрее термпопомпата, а тръбите в пода все няма да успеят да отдадат повечето добита енергия.
Ahmakov написа:
Количеството вода във системата, е определящо за нормалната работа на ТП и няма отношение към мощността, която се произвежда, предава или акумулира.
Защо си мисля, че точно към мощността има значение - голяма машина - много вода.
kuuuuuul - майстор
emilvtc написа:
kuuuuuul,
Как се "държат" лирите при 30 градуса ? Вършат ли я някаква? Успяват ли да изсушават кърпите?

Питам, защото се чудя дали да предвидя в моята инсталация лири. Все ми се струва, че няма да работят ефективно. Въпроса е поне за изсушаване на кърпите стават ли?
Не са 30гр,а 36-37гр и връщащата тръба е навита малко на пода,около 4м2 баня се топли нормално и кърпите се сушат,то не е точно лира,а нестандартен алуминиев радиатор 40/120.Във втората баня е лира 40/140 и също няма проблем.
emilvtc - специалист
Циркулационната помпа непрекъснато ли работи, или може да се управлява (спира и пуска) заедно с термопомпата?
Ако се спира, къде са разположени температурните датчици на термопомпата?
Има ли вариант да се взема инфо за управлението на системата от темп. датчици в помещенията, или това е излишно оскъпяване на системата?

Помпата от кладенеца предполагам се пуска и спира заедно с термопомпата ... Така ли е, или има изпреварващо пускане и забавящо спиране (1-2 минути) спрямо пускането и спирането на термопомпата (с цел предпазване от зампръзване на топлообменника)?
2v6 - майстор
Стиви написа:
А помпата която върти водата, по колко време работи на денонощие?
При мен остана захранена успоредно на компресора - работи заедно с него:
Прикачен файл:
Pin.gif
Pin.gif (56.22 KиБ) Видяна 2169 пъти
От 1 Май досега водата не се върти и грее:
Прикачен файл:
Tout.gif
kuuuuuul - майстор
При мен управлението пуска първо циркулационната помпа за да тества да ли има поток(ако работеше датчика :-D ),след това пуска компресора.При тем. под 5гр пуска ц.п. за кратко през 10мин против замръзване,като по този начин намалява и времето на престой .(ТО ми е външен)
emilvtc - специалист
2v6 написа:
Какво е управлението на ТП и как разбира дали да се включи или не? Т.е. къде са темп. датчици в системата (когато циркулационната помпа спре ) ?
2v6 - майстор
emilvtc написа:
2v6 написа:
Какво е управлението на ТП и как разбира дали да се включи или не? Т.е. къде са темп. датчици в системата (когато циркулационната помпа спре ) ?
Тук е схемата:
http://forum.napravisam.bg/forum/viewto ... 81#p676581

Термопомпата тръгва когато стаята изстине:
http://forum.napravisam.bg/forum/viewto ... 15#p660515

Има един стаен датчик в стаята с първия подов кръг (T66):
http://forum.napravisam.bg/forum/viewto ... 80#p636280

Допълнителния датчик е с цена под 5 лв.
emilvtc - специалист
2v6, Какъв дебитомер използваш за меренето на дебита преди термопомпата?
2v6 - майстор
emilvtc написа:
2v6, Какъв дебитомер използваш за меренето на дебита преди термопомпата?
Водомер с импулсен изход, но не е добре - има голямо съпротивление.
Ще го сменям с такъв:
G3/4 Water Flow Sensor Switch Hall Effect Flow Meter Counter 1-60L/min
http://www.ebay.com/itm/G3-4-Water-Flow ... 339f24e174

Прикачен файл

fs.jpg
fs.jpg (32.44 KиБ) Видяна 2021 пъти
unicata - специалист
Хора да питам а някакъв евтин топломер, да си меря произведената топлоенергия?
  • 1
  • 74
  • 75
  • 76
  • 77
  • 78
  • 336

Тема "Водно подово отопление" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: