• 1
  • 77
  • 78
  • 79
  • 80
  • 81
  • 170
Най - вълнуващия въпрос зимно време.
шоп - майстор
@mircho82, чест и почитания. Тръгнали сте по правилният път. Виадруса У 22С и У22Д дават голямо поле за изява на самоделеца.

Скицата Ви, обаче няма как да е точна.

Преградата в най-високата част на котела няма как и не може да се монтира по скицираният начин. Ходовете на димогазовете към горната част на топлообменник започват от първото ребро. Демек няма място да се монтира такава преграда както сте я нарисували.
phantom_ - специалист
Има място колега,ако е за дърва е точно така!Ако кажеш и за изпълнението как е станало и снимки ще е супер :roll:
mircho82 - помощник
Всичко е точно, ламарините са монтирани. Ще кача снимки като го отворя за чистене. Котела е с големия отвор и изходите на дима са две ребра назад. Тази преграда която я сложих отпред е на две нива и се плъзга по две шини за да може да влезе и да се намести . След което се застопорява посредством болтове. Засякох днес на 24 часа паднах на 4 чувала и това с първоначалното палене и загряване от 25 гр на водата (след един час беше 60 гр). Ще ми се още дали ще стане и с турболаторите?
phantom_ - специалист
Ами винаги може още,сега колко градуса са ти изходящите газове?
energo - специалист
mircho82 написа:
Всичко е точно, ламарините са монтирани. Ще кача снимки като го отворя за чистене. Котела е с големия отвор и изходите на дима са две ребра назад. Тази преграда която я сложих отпред е на две нива и се плъзга по две шини за да може да влезе и да се намести . След което се застопорява посредством болтове. Засякох днес на 24 часа паднах на 4 чувала и това с първоначалното палене и загряване от 25 гр на водата (след един час беше 60 гр). Ще ми се още дали ще стане и с турболаторите?

Олаби снимки като можеш колега...
Успех.
ventzi48 - специалист
Искам да споделя резултатите от подобренията на моя Виадрус 22 плюс горелка GP20 с управление Натурела.
Качих котела на кутия/има снимки които съм пуснал преди/,изолирах камерата с вермикулит защото камерата ставаше червена, смених уплътненията на вратичките да не смуче въздух през тях, азбестова лента уплътнение между котела и камерата. Допълнителни прегради за удължаване пътя на димните газове. Видях още една идея за забавяне на димните газове над плочите която ще реализирам скоро. Поставих плоча вермикулит между пламъка и дъното на котела да посреща летящите искри .Цвят на котела в горната част-светло сив. Определено има ефект от подобренията. Направих едно замерване на количеството гориво на 1-ва степен/температура на водата 50 гр./-1700 гр. на час. Ако приема 4.7кв/няма данни на чувалите/ на пелетите се получава-7.99 кв. Температура на въздуха в дневната-22 гр./външна около 5-6/.Котлето работи от 6.30 до към 23 ч./Понякога с прекъсвания според времето /.Мога да приема ,че гори средно между 2-2.5 кг на час./ Не съм правил замерване на количеството пелети на втора и трета степен но и това ще направя когато температурата навън е отрицателна /.Къщата е на два етажа по 60 кв.,с външна 5 см. изолация ,8 бр. радиатори, няма изолация на таванската плоча, лира в банята/ 1.8 кв./. серпентина на 80 л. бойлер Теси. Температура на димните газове-между 80 и 100 гр. в зависимост от степента на която работи. Имам намерение да преработя горелката да се подава вторичен въздух в зоната на горене но нямам точна идея защото горелката е с хоризонтален пламък. Ако някой е правил нещо подобно ще бъда благодарен. Имам едно питане относно загряването на бойлера-температурна разлика около 5 гр. в полза на котлето.
Svezar - специалист
ventzi48 написа:
Направих едно замерване на количеството гориво на 1-ва степен/температура на водата 50 гр./-1700 гр. на час. .... Температура на въздуха в дневната-22 гр./външна около 5-6/......Мога да приема ,че гори средно между 2-2.5 кг на час./.....Къщата е на два етажа по 60 кв.,с външна 5 см. изолация ,8 бр. радиатори, няма изолация на таванската плоча, лира в банята/ 1.8 кв./. серпентина на 80 л. бойлер Теси. Температура на димните газове-между 80 и 100 гр.
За това което описваш разхода хич не е малък ! Е,ако говорим за слънчогледови пелети е добре !
ventzi48 - специалист
Прочетох почти цялата тема за "Разход на пелети" и сравнявах какви са резултатите на подобни условия като при мен. Допускам, че горелката смуче въздух може би от вратите/2 бр./,между котела и камерата или горелка-камера. Слагал съм високотемпературен силикон навсякъде откъдето може да смуче въздух. Новите модели горелки работят с вторичен въздух и затова може би при мен не се получава по-добро горене и се повишава разхода. Инсталацията съм я правил сам и е напълно възможно да има неща които не са както трябва. Приемам всякакви съвети. Преди да сменя управлението разхода беше около 6 часа с един чувал-15 кг. Сега е по-добре но пак е доста. Някъде ми се струва, че четох за подобряване на GP 20 но не открих това което ме интересува.
шоп - майстор
ventzi48 написа:
Имам едно питане относно загряването на бойлера-температурна разлика около 5 гр. в полза на котлето.
Това е нормално. Имаш топлообмен вода/метал/вода в серпентината на бойлера. При всеки топлообмен има разлика в температурите на двата флуида.. В идеалният случай ще е 0 гр или ще клони към 0, но на практика 5 градуса е ОК
6osi6 - майстор
Вермикулитът над горелката ще изгори. Отгоре съм оставил само рефлектор, от четирите и страни - плочи.
Прикачен файл:
о1.JPG
Над скарата за въглища първият отвор е запушен с плоча. Зад него плочи под ъгъл.
Прикачен файл:
о3.JPG
  • 1
  • 77
  • 78
  • 79
  • 80
  • 81
  • 170

Тема "Виадрус на пелети" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook: