• 1
  • 7
  • 8
  • 9
  • 10
  • 11
  • 16
Най - вълнуващия въпрос зимно време.
pac_ - специалист
hhristov написа:
Днес заминавам на море. Като се върна ще викна един познат да го надуем на 2.2 атмосфери, защото при мойта 1 май немога да изкарам въздуха. Панела само ако го напълня с вода и го затапя изходящата тръба се напича жестоко не може да си задържиш ръката. Интересното е че в момента няма никакво слънце тука а показва 50 градуса температура на панела Датчика на панела съм го заврял временно между изходящата тръба и ламарината, после ще го правя в тръбичка. На бойлера го слагах гъде ли не включително и до фабричния термометър и пак показва с 10 гр по малко. Слагах го и на мястото на терморегулатора на бойлера, там пък е още по зле, показва много по малко. Като се върна ще пиша дали има резултат от повишаването на налягането(искрено се надявам че ще има). Докато не беше на покрива панела го бях изправил вертикално пълен с вода под една асма, няма да ви казвам как се напичаше това чудо, а на покрива неще мамка му. :sad:

Благодаря още веднъж на всички които ми помогнаха.
Айде приятно прекарване на морето.И както каза колегата,не зяпай само по покривите ! ;-) По-додре зяпай по плажа и заради Нас!Като се върнеш,Ние пак Сме тука!Айде до скоро и наздравеееее!!! :prost: :prost: :prost:
Antonii - майстор
Ей хора що не си отворите една тема "кой е по-добър майстор", а не да пълните темата на човека с глупости.
Човека си има проблем с инсталацията и проблема не е в схемата, а в колектора(който явно е за боклука). И ако бехте толкова добри специалисти на каквито се правите нямаше да му давате тия тъпи съвети от сорта тоя манометър там, тия кранове са боклук и т.н.
Между другото който е против шибърните кранове просто хабер си няма от надеждност.
Antonii - майстор
filmatoplo написа:
Може да -аз купувам и такава течност Мотокс минус 30 гр готова и отделно концентрат минус 75 гр. На по малките системи съм слагал и чист пропилен гликол ,сам разбираш че 300 литра за една система струва доста.Антифриза е 4 лв а пропилена 8 лв-литъра.Разлика е отровата в антифриза,не че другото се пие. :) Как смятъш да налееш антифриза в системата без помпа .
Колега препоръчвам ти да недаваш такива съвети, защото последствията им могат да стигнат до затвор.
Автомобилният антифриз е отровен, не защото има отрова в него, а защото етиленгликола който е основната му съставка е отровен. 100милилитра стигат да убият човек. Докато при пропиленгликола трябват над 1литър.
А за цените, намира се пропилен гликол(концентрат за -60градуса) и на 6лв литъра.
filmatoplo - майстор
Тази течност се продава в оригинални опаковки -за слънчеви инсталации -от лицензирана фирма -минус 30 градуса ,червен цвят .Не съм я близвал , но от пръски при работа се усеща познатия сладникав вкус и мирис на антифриз.Не познавам фирма колега който не е слагал -купувал антифриз в сл системи -като започнем от един производител .... сега май сасе оплашили и смениха с пропилен гликол , но за 5-6 години има тонове антифриз налят .
2v6 - майстор
pac_ написа:
...
И защо без възвратен клапан?Какво по-хубаво ще стане?
...
Ще се намали хидравличното съпротивление :idea: Това не е ли хубаво :?:
Помпата му е 25/4, което означава че при напор около 4 метра воден стълб или 0.4 бара спира да помпи и то при най-голямата мощност. На най-слабата мощност може да преодолее около 2 метра.
Ако възвратната клапа е със стегната пружина е възможно помпата да не може да преодолее съпротивлението :idea:

На другите въпроси не си ми отговорил все още :!:
2v6 - майстор
hhristov написа:
Днес заминавам на море. Като се върна ще викна един познат да го надуем на 2.2 атмосфери, защото при мойта 1 май немога да изкарам въздуха. Панела само ако го напълня с вода и го затапя изходящата тръба се напича жестоко не може да си задържиш ръката. Интересното е че в момента няма никакво слънце тука а показва 50 градуса температура на панела Датчика на панела съм го заврял временно между изходящата тръба и ламарината, после ще го правя в тръбичка. На бойлера го слагах гъде ли не включително и до фабричния термометър и пак показва с 10 гр по малко. Слагах го и на мястото на терморегулатора на бойлера, там пък е още по зле, показва много по малко. Като се върна ще пиша дали има резултат от повишаването на налягането(искрено се надявам че ще има). Докато не беше на покрива панела го бях изправил вертикално пълен с вода под една асма, няма да ви казвам как се напичаше това чудо, а на покрива неще мамка му. :sad:

Благодаря още веднъж на всички които ми помогнаха.
Само не разбрахме кой с какво помогна :?:
За един месингов тройник filmatoplo те похвали, но според мен слагането на поцинковани железни фитинги на медни тръби е безобразие :shock:

Ако ползваш този термостат трябва да съобразяваш местата на датчиците - ако датчика на бойлера мери по-ниска температура помпата ще върти докато охлади водата до 40 градуса :idea: В такъв случай горния датчик може да се монтира след изхода на панела между изолацията и тръбата, за да мери и той по-ниска температура и да изключва помпата навреме :idea:

Ако не ти се занимава с този панел се обади да кажеш какви пари му искаш и ще го взема :idea:
Приятно изкарване на морето :)
2v6 - майстор
filmatoplo написа:
Без клапан вечер ще топлиш панела. Мястото е без значение - на двущранговите помпени групи има 2 възвратни клапана .Ако трябва отвий обезвъздушителя на панела и пусни вода - да продуха всичко и да излезе въздух ако има. Ако пълниш системата -така че само да затвори поплавъчето на обезвъздушителя - нее достатъчно вътре остава още много въздух. При такива системи задължително свързвам в най високата точка шлаух през който си тече вода докато се уверя че излиза само вода без въздух - после поставям обезвъздушителя и регулиръм налягането.
Казах само да пробва без клапан за да провери дали проблема е в него :!:
За предпазване от обратна циркулация използването на възвратна клапа не е добре - трябва по-мощна помпа.
По-добре се получава с вентил с електротермична задвижка - има голяма проходимост при отворено положение и затваря съвсем плътно, докато възвратната клапа е възможно да пропуска :idea:
filmatoplo - майстор
Аз оставам на мнение ,че при тая система не е имало циркулация - била тя породена от наличие на въздух или др механичен проблем. Колкото и скапан да е панела - което не ми се вярва от вида му - ако вс е наред той ще топли. Какви ръжди съм виждал - обаче като ги напече слънцето сгрват веднага . Един ден лятото на една почивна станция в Китен със 100 тина стари панела -черни дори с счупени стъкла , решихме да я пуснем .Не беше работела поне 5 години- боядисахме ламарините щото бяха в ръжда ,на няколко панела заклинихме по една чамова клечка да не текът и системата заработи- отворена система с доливане всеки ден. Гаранция давам че ако си отвори системата , да сложи един отворен съд 5 литра над панела -ще се обезвъздуши и ще тръгне-поне за проба. :) Що се однася за клапите -никога съм намал проблеми -последно време дори не се сещам за тях -понеже са вградени в оригиналните помпени групи , нито за баланс мисля ,нито за термометър,нито за манометър - вс си имат :lol:Само веднъж монтирах една помпена станция -ама беше уникална - цяла метална кутия вътре поместени двущрангова линия с вградена помпа ,вграден дигитален контролер ,дигитален дебитомер,манометър със скала в глицерин, над 6 датчика -дори с контрол на рециркулацията и зареждане на различни бойлери по приоритет. Ама пустата криза -удари клиентите -харесват я ,но не могат да си я позволят -800 лева. :|
pac_ - специалист
2v6 написа:
filmatoplo написа:
Без клапан вечер ще топлиш панела. Мястото е без значение - на двущранговите помпени групи има 2 възвратни клапана .Ако трябва отвий обезвъздушителя на панела и пусни вода - да продуха всичко и да излезе въздух ако има. Ако пълниш системата -така че само да затвори поплавъчето на обезвъздушителя - нее достатъчно вътре остава още много въздух. При такива системи задължително свързвам в най високата точка шлаух през който си тече вода докато се уверя че излиза само вода без въздух - после поставям обезвъздушителя и регулиръм налягането.
Казах само да пробва без клапан за да провери дали проблема е в него :!:
За предпазване от обратна циркулация използването на възвратна клапа не е добре - трябва по-мощна помпа.
По-добре се получава с вентил с електротермична задвижка - има голяма проходимост при отворено положение и затваря съвсем плътно, докато възвратната клапа е възможно да пропуска :idea:
В коя посока е възможно да пропуска възвр.клапа? !Какво не харесваш на клапата?Има соларни клапи(месингови) за висока температура.Слагам ги отдавна(за отоплителни и слънчеви инсталации) и няма проблеми с тях.Има проблеми с обикновенните за студена вода.Последната Ми система е с помпа25/40 Соларна на "Грундфос",соларна клапа след помпата.Бойлера е на 4ет. а двата панела(2x2,15m2) са два етажа по-горе.Всичко работи без проблем.Никой с нищо не помогнал?А Ти с какво помагаш-с критика към Всички ли?И Ти май Си роден научен като един друг колега от форума?Ние другите не Сме Се родили със знанияи умения а Сме ги придобили после.И най-важното-продължаваме да Се учим и сега.Еми тогава дай рецепта на човека какво е най-правилно да направиа не само да търсиш грешки в другите! :?:
Последна промяна от pac_ на вт юли 21, 2009 7:54 pm, променено общо 1 път.
kuuuuuul - майстор
Като стана въпрос с възвратните клапани да споделя при мен какво се случи,от начало не бях сложил като се надявах че при 20м тръбен път 20ф няма да тръгне да циркулира сама,но не,хванах го че топлото се връща но не на обратно,а по нормалния път на водата така че възвратен клапан не ми вършеше работа,за това сложих електрически.
  • 1
  • 7
  • 8
  • 9
  • 10
  • 11
  • 16

Тема "Завърших най накрая слънчевата инсталация, но няма ефект" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: