• 1
  • 79
  • 80
  • 81
  • 82
  • 83
  • 199
Най - вълнуващия въпрос зимно време.
filmatoplo - майстор
Моляви направете топлообменника с димогарни тръби вертикално разположени,вкарайте в тях турболаторни пружини ,за почистване и за завихряне .,взаимствайте от Херц ,КВБ ,Пелетерм и подобни .
lz2skt - специалист
И аз все това повтарям да се копира Херца особенно ако гориш слъчогледови.Доста се рових какви тръби трябва да се ползват за топлообменика.Руснаците съветват да не са под 57мм диаметър.
filmatoplo - майстор
Има колега във форума с котел Херц, по спомен е около 25-30 клв, беше ми казал размер, ама съм забравил, то и бройката де.Чешките котли Понаст, също са с такова устройство, има отстрани ръчка с която се движат пружините в тръбите, чисти се за секунди.
maistora1965 - специалист
И аз съм решил да вграждам един тръбен топлооменик в Боша та ще видим а тук www.zhitov.ru можеш да си пресметнеш тръбите на топлообменика да ти е ясно какво правиш.На предпоследният ред първата в ляво :wink:
filmatoplo - майстор
До тук лесно търси.се колкото нагревна площ ни е необходима за съответна мощност.
lz2skt - специалист
Същият колега и аз го помолих да ми пише на лични параметрите на тръбите на Херца,но за съжаление още не ми е отговорил....
lz2skt - специалист
Относно нагреваемата площ се смята грубо и мощноста на котела.За 3кв м = 30 киловата мощност.Но не е точно така ...обикновено от по -малка квадрарура се водят подобни мощности.До колкото знам определят мощността в специални лаборатории по определен начин...запалват котела с определено количество гориво и измерват една дузина параметри и определят мощност,КПД и т.н.На Бош за - 2кв м дават 32 киловата...
andro440 - майстор
по груби сметки -три листа ламарина 5 мм ,са 300 лв / десет безшевни тръби на размер метър с диаметър 60,3 .на 4 мм дебелина са по 7 лв на метър -70 лв -една кутия електроди 30 лв -няколко панти по лев ...10 лв / малко вата -30 лв / + ламарина и боя за кожуха -още 100 -правят около 600 лв ! а аз се кефя ,когато заварявам с електрожена си !

http://vbox7.com/play:6908ff6630
lz2skt - специалист
Даже ламарината е много и външният кожух може от 3мм да се направи.Ще имаш и др разходи-лазерно рязане ,,абкант ,гилотина,вермикулит за изолация на горният капак,тръба 150мм .Аз наскоро калкулирах подобен замисъл и ако сам човек си заварява може да влезе в 500лв за котел с 2-3 кв .м нагреваема площ
шоп - майстор
lz2skt написа:
Относно нагреваемата площ се смята грубо и мощноста на котела.За 3кв м = 30 киловата мощност.Но не е точно така ...обикновено от по -малка квадрарура се водят подобни мощности.До колкото знам определят мощността в специални лаборатории по определен начин...запалват котела с определено количество гориво и измерват една дузина параметри и определят мощност,КПД и т.н.На Бош за - 2кв м дават 32 киловата...
100% съгласен
заложи 1м2 за 10 киловата топлинна мошност и няма да сбъркаш.

Относно схеми и идеи, ще потърся и ще копирам няколко интересни, изпробвани и доказани идеи от руските форуми.
  • 1
  • 79
  • 80
  • 81
  • 82
  • 83
  • 199

Тема "Как да си направи сами пелетна горелка." | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: