• 1
  • 83
  • 84
  • 85
  • 86
  • 87
  • 136
Най - вълнуващия въпрос зимно време.
Andri01 - майстор
12 волтова потопяема центробежна помпичка за прехвърляне на гориво, 35 пари. С едно 4 Ач. акумулаторче върши чудесна работа,вдига до към 3м. воден стълб.
kozl - майстор
Гледах такива помпи в София в Румик, но 0,3 бара ми се струва малко. То от щуцера за пълнене до най-високата точка на панела е >3 м.
шоп - майстор
Andri01 написа:
вдига до към 3м. воден стълб.
3м воден стълб е 0.3 бара

аз обикновенно соларите им давам начално 2,5 до 3 бара.... то раидърчето повече от 3 бара не вдига
vrangelov - специалист
шоп написа:
...
За всичко това сме писали и няма нужда да се повтаряме. Всичко, което сега пишеш, го написа и тогава, намери го и ще видиш, че съм ти отговорил.
За мен няколко дребни плюсчета не са толкова от значение, колкото големите минуси, като този да сложиш три панела на 150 литров бойлер, като този бойлерът и серпентината да трябва да са от неръждавеика, като този /реален случей от тази зима във форума/ да ти замръзне водата в тръбите през зимата, като този да не можеш да избираш между всички панели, като този заради наклоните да си разбиеш къщата. Нещо пропуснах ли?
Моята система е на един лист хартия и няма как да бъде изпълнена докато не сменя покрива. Освен всичко дори не излиза много рентабилна. Това, че нямам панели на покрива не значи, че не съм прочел кое как е. Като стане готова може да сравним добивите.
Andri01 - майстор
да,за налягането си прав Шопе. Аз имах в предвид само за запълване на система,която е отворена. моята е DB и за това тази помпичка ми върши работа. :) :partyman:
шоп - майстор
vrangelov написа:
Моята система е на един лист хартия и няма как да бъде изпълнена докато не сменя покрива. Освен всичко дори не излиза много рентабилна. Това, че нямам панели на покрива не значи, че не съм прочел кое как е. Като стане готова може да сравним добивите.
Без коментар!
шоп - майстор
Andri01 написа:
Аз имах в предвид само за запълване на система,която е отворена. моята е DB и за това тази помпичка ми върши работа. :) :partyman:
За DB няма нужда от никаква помпа. Пълня я с чешмяна вода и ползвам водопроводното налягане.
Andri01 - майстор
Имам голям дестилатор под ръка и я пълня с дестилат. Принципно DB системата може да се напълни през допълнителния съд ,но става бавно. :)
шоп - майстор
Andri01 написа:
Имам голям дестилатор под ръка и я пълня с дестилат.
:partyman: Разбрах!
filmatoplo - майстор
:) За пълнене имам напорна помпа Грундфос дебит има няма почти литър в секунда ,на ся имам да зареждам една инсталация 20 бр Висман панели побира 200 литра :wink: .За малките имам и ръчна помпа.
  • 1
  • 83
  • 84
  • 85
  • 86
  • 87
  • 136

Тема "Помощ при избор на вид слънчев колектор ?" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: