Andri01 написа:вдига до към 3м. воден стълб.3м воден стълб е 0.3 бара
аз обикновенно соларите им давам начално 2,5 до 3 бара.... то раидърчето повече от 3 бара не вдига
Andri01 написа:вдига до към 3м. воден стълб.3м воден стълб е 0.3 бара
шоп написа:...За всичко това сме писали и няма нужда да се повтаряме. Всичко, което сега пишеш, го написа и тогава, намери го и ще видиш, че съм ти отговорил.
vrangelov написа: Моята система е на един лист хартия и няма как да бъде изпълнена докато не сменя покрива. Освен всичко дори не излиза много рентабилна. Това, че нямам панели на покрива не значи, че не съм прочел кое как е. Като стане готова може да сравним добивите.Без коментар!
шоп написа:Аз пък сега да изнажа мнение. Каква е идеята на Дрейн бек система тип Направи сам - икономия нали? ДА спестиш от по-евтини тръби (пластмасови), да спестиш от пропиленгликол (с риск да ти замръзнат панелите при недобро източване). Но пък почти задължително бойлера трябва да е неръждаем, заради корозията от допира с кислорода, което за мен е голямо ограничение и голямо набутване. И понеже се работи обикновено с пластмасови тръби за по-евтино (иначе се обезсмисля), а и поради факта, че трябва да се осигури бързо и сигурно самоизточване, то трябва и диаметъра на тръбите да е по-голям. Тоест работи се с тръба минимум 16х2 или 20х2 или пък ППР 20 или 25мм, вътрешен отвор 12-18мм. При системите под налягане работим с медна тръба с вътрешен диаметър най-често 10мм, та дори и 8мм, което за Дрейн бек системите е рисково, защото може да не се самоизточи. Искам да кажа, че при Дрейн бек системата в тръби с дължина 30м има 3.3-7.6л, а при система под налягане има 1.5-2.3л. За разлика от отоплителната система, при соларната инертността има много голямо значение за ефективността. Като се спести от панел (който е обърнал внимание евтините побират двойно повече течност), като се спести от соларно управление (без модулация) се получава така, че колкото повече пестиш, толкова по-малко получаваш - нещо съвсем нормално. Така че аз не приемам сравнение на двете системи с еднакви тръби просто няма смисъл да са еднакви. Едната има смисъл да е широка заради самоизточването, но другата защо да е със същите тръби - за да докажем, че не е по-ефективна ли?vrangelov написа:Не съм съгласен, защо да има разлика в дебита?
Няма как да накараш DB да добива колкото класическа система, най-малкото заради това, че при еднаква консумация на помпата, скоростта на флуида в DB панела ще бъде по ниска.
Помпи, тръби, трасета и колектори са еднакви.
DB само в първите секунди от стартирането и дебита е нулев. Това докато напълни колектора и после дебитите са 100% еднакви. DB работи като класическата. Няма разлика. Падащата вода увлича качващата се и имаме циркулация идентична както при класическата.
А сега ще ти обясня, защо DB е по-ефективна макар и с малко.
1 Флуида е чиста вода. При еднакви дебити водата винаги ще топлоприема,топлопренася и топлоотдава повече. Вода с антифриз или с пропиленгликол смесена да не замръзва при -40 градуса се смята с коефициент -20% по топлоемкост
Това е твое грешно схващане - какъвто и да е топлоносителя, той приема и отдава точно толкова, колкото произведе колектора и колкото може да поеме бойлера - нито ват повече или по-малко![]()
2 DB сутрин стартира винаги по-рано. Не се греят излишни литри вода, които зимата при класическият могат и да са с температура -20, а при DB в колектора ще навлезе вода със плюсова температура.
Колко по-рано - минута, две?![]()
3 Вечер при последните минути работа при DB водата влиза на топличко, а при класическият стои цяла нощ и изстива. Затова написах, че при облаци и старт/стопове DB е по-ефективен.
Колко е тази вода и колко е топлината в нея? (Виж сметките по-долу)![]()
Всяко от тези неща има малък принос, но взети заедно са си сериозен +
Горното лично от опит.
Покажи твоите колектори, какво си направил, забелязал и ще коментираме![]()
Иначе теорията без практиката е сляпа и няма да споря.
Сподели форума:
Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:
Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: