• 1
  • 8
  • 9
  • 10
  • 11
  • 12
  • 14
Най - вълнуващия въпрос зимно време.
dobrev - специалист
filmatoplo написа:
Сега като погледнах схемата от страница 1 , да прав е Христо -схемата има грешка , че чак и аз се подведох , не бях увеличил снимката да я разгледам по добре .Като се отстрани ще стане по добре .
И ти ли Бруте / Филме/?!
На снимката малък кръг е показан трипътен вентил на малкия кръг, който до нагласената температура пропуска в права посока , а над тази температура пропуска нагоре към радиаторите и буфера. Сондата е на входа на котела. Защитава котела от влизане на студена вода.
На снимката отоплителен кръг е показан трипътен вентил, който ограничава температурата на водата в радиаторите, като до нагласената температура пропуска водата в права посока към помпата на котела и буфера, а над нея я пропуска към байпаса / на дясно / и по този начин ограничава черпенето на топла вода от котела или буфара.

Прикачен файл

отоплителен кръг.JPG

Прикачен файл

малък кръг.JPG
filmatoplo - майстор
:? :-D Не ти видях вентилите отблизо , сега като ги гледам -има вероятност да работи правилно , въпреки че по принцип се затварят отворите зад стрелките , ама щом тези работят така :) ок -сега вентилите ти работят като Разпределителни , а не като смесителни .А бе хора имам си мои работи и от време на време взимам участие -погледнал не погледнал да не съм гений и аз съм човек :wink: .Но по правилно е вентила на малкия кръг да е монтирам долу -а линията която зарежда буфера с топла вода да е чиста тръба без да минава през вентили .
bigdragon - майстор
Съвети при изграждане на парна инсталация
Случаите на взривени отоплителни системи сглобени от колегата,съседа или начинаещия майстор, който доскоро не е знаел нищо по въпроса, зачестяват, лошото е че има и човешки жертви.
При изграждане на парна инсталация се доверявайте САМО на човек или фирма които са доказали качеството на работата си и сте видели със собствените си очи система която е работила поне 2 год. безаварийно.
Затова ще апелирам в този раздел съветите да се дават само от компетентни и доказани хора.
Благодаря за въздържането ви !
@dobrev
Приемам като чувство за хумор Вашият подпис.
Но в случая се опитайте да довършите нещата,
защото от това зависи Вашата и на семейството Ви безопасност.

В тази тема съм готов да сравнявам пелети с буфери, но не
трябва да се правят компромиси с безопасността.
dobrev - специалист
bigdragon написа:
@dobrev
Приемам като чувство за хумор Вашият подпис.
Но в случая се опитайте да довършите нещата,
защото от това зависи Вашата и на семейството Ви безопасност.

В тази тема съм готов да сравнявам пелети с буфери, но не
трябва да се правят компромиси с безопасността.
Благодаря за съветите, които за мен са абсолютно неприемливи и логически необосновани!
Да се върнем на основното в темата - по голям буфер или пелетна горелка!
Относно взривяването - на снимката съм посочил пътя на водата, по който става разтоварването на системата от повишено налягане. По този път няма вентили и клапани.

Прикачен файл

инсталация-.JPG
bigdragon - майстор
dobrev написа:
..... По този път няма вентили и клапани.
Имаш филтър - неправилно монтиран, чиято работа е от време на време да се задръства, особено когато системата заври и всички отлагания в котела тръгнат да плуват.
Както имаш и радиатори, на които вентилите някой път може да са затворени.

ПП Филтрите са два, горният е неправилно монтиран.
Последна промяна от bigdragon на чет ное 20, 2014 12:52 pm, променено общо 1 път.
plamen_peev - специалист
Колеги според мен всички се отдалечихте от темата, а тя не е буфер или горелка, а ПО–ГОЛЯМ БУФЕР или горелка.
Та ако инвестицията е съизмерима както казва колегата Добрев, то според мене по-голям буфер почти няма да промени сегашната ситуация. Или ако я промени ще е толкова незначителна, че не оправдава допълнителната инвестиция.
Колега Добрев според мен смело към горелка, още повече, че вече имаш буфер който допълнително ще оптимизира работата и.
Аз също бях на въглища и дърва и от опит мога да кажа, че си заслужава 100 пъти.
И не е толкова по-скъпо като 20% и т.н.
Грешно е да се взема абсолютните цени на квт според приложената таблица например.
Първо там са стойностите са за горива които по качество никога няма да имаш у дома.
Въглищата са с примеси и мокри, дървата не са толкова сухи (както бе при мен) и т.н.
По-коректно е както колегата Digitalpr ( с пелетен стаж колкото мен) представя нещата.
С едното гориво е харчил толкова за сезон, а с пелетите толкова.
Всичко друга са спекулации и гадаене. Колегата с дървата, който никога не е горил пелети спори колко по-скъпо щяло да му бъде сякаш някой него убеждава да се сменя. Аз също бях и на дърва и на въглища и повярвайте ми беше доста неприятно да не си допиеш бирата щото трябва да се прибираш при "бебето" да го нахраниш. Или с прескочил до Добрич да видиш роднини и работата е станала сериозна :partyman: ама ти трябва да се прибереш по някое време щото жената ще стои на студено.
И смятам стига толкова примери.
Та за разхода (моя) щях да пропусна. Преди харчех 2100-2300 лв на сезон сега дадох 2400 за пелети (7 тона и то хубави) естествено лятоска още юни (когато производителите се чудят какво да ги правят)купени :-D
Като се сметна че и дървата се вдигнаха от преди 4-5 години, то може и да съм на печалба :supz:
Другата зима като взема слънчогледови със сигурност ще харча по-малко дървата.
Е, това е моето мнение и никой не ангажирам с него
kalin72 - майстор
Пламене, аз казах колко дърва горя на сезон, и просто попитах дали ще мога да се стопля както и сега с пелети за 1000 лева. Според мен не, няма да мога. Това е. И друго, защо винаги се избягва момента, който аз спомемах - правилно изградена отоплителна инсталация за горене на дърва, с качествени компоненти, може да бъде почти толкова автоматизирана, колкто и такава на пелети. Само дето цената на горивото ти е много различна.
bigdragon - майстор
plamen_peev написа:
.....
Та за разхода (моя) щях да пропусна. Преди харчех 2100-2300 лв на сезон сега дадох 2400 за пелети (7 тона и то хубави) естествено лятоска още юни (когато производителите се чудят какво да ги правят)купени :-D
.....
Е, това е моето мнение и никой не ангажирам с него
Не става въпрос за ангажименти, а за коректност при сравненията.

Правилно е да се говори за разход за отоплителен сезон, но трябва да се отчитат и спецификата на сезона и използваемостта на сградата.
Например миналата година зимата беше слаба (топла).

Ако не си променял нищо по сградата (топлоизолация), не си сменял дограма или други мероприятия, наречени саниране, а само си поставил на котела пелетна горелка (премахвайки хамалогиятя), то пелети (7 тона и то хубави) не са равни по енергия на (35 кубика дърва)2100-2300 лв.

Така като не споменаваш отоплителната площ и предназначението на сградата, можем само да гадаем, че отопляваш площ доста по-голяма от еднофамилна къща?
Ако в сградата имаш камини, те лапат много дърва, но не ядат пелети...

Това води до допълнителни въпроси, натоварването на "сауната" еднакво ли е през двата сравнявани сезона? Ако е хотел, всички стаи ли са еднакво отоплени през двата сезона и т.н. и т.н.?...
Забележи, сауната е в кавички.
Фитилчо - майстор
Е да де, ама на дървата си през 2 часа доло :rolleyes: а някой сме със възрастни родители и на работа ... и как става точно номера на дърва?

Пелетите са МАЛКО по скъпи, но удобството е несравнимо.
kalin72 - майстор
Е да де, ама на дървата си през 2 часа доло
Глупости, това с 2та часа долу важи само и единствено за камини или печки, или за неправилно изградена система, както и за котли, които не са предвидени да горят само дърва.
И пелетите не са малко по-скъпи, ами доста по-скъпи. Сравни 660 лева с 1800 лева. Това са 11 м3 дърва срещу 5 тона пелети, за моят дом.
Последна промяна от kalin72 на чет ное 20, 2014 4:28 pm, променено общо 1 път.
  • 1
  • 8
  • 9
  • 10
  • 11
  • 12
  • 14

Тема "По голям буфер или пелетна горелка?" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: