• 1
  • 8
  • 9
  • 10
  • 11
  • 12
  • 49
Най - вълнуващия въпрос зимно време.
шоп - майстор
ivanovbg, всеки случай е индивидуален, но важното е, че вкараната слънчева енергия прес деня се акумулира от тухли и плочи. Дори да те няма през деня, когато се прибереш е комфортно, а не чакаш 1-2 часа камината да сгрее. Тази начална топлина така или иначе е икономия.

Вкъщи случаят е друг...има постоянно живеещи двама пенсионери, деца, които влизат и излизат и двама работещи хора, като аз съм на график 24 на 72 часа. По груби сметки тухлите и бетона в къщата са около 80-90 тона, а това е сериозен твърдотопливен акумулатор. Нищо не ми пречи да сложа и няколко тона воден буфер. Място в голяма къща с двор и принадлежащите спомагателни постройки да искаш.

ivorunev, според мен оскъпяването с "heat pipe" е икономически неоправдано. По добре за 20 лева за една бройка си купи 2 вакумни тръби.

LazarGanev, дали вода или въздух това е само топлоносител. Добива на сл. енергия от 20 тръби пълни с вода или с въздух е еднакъв. Може би вакумни под налягане за 1500 лева се изплащат бавно и трудно. Една система като моята за 200-300 лева ще се изплати дори и само за подпомагане на отоплението.Между впрочем добре направен колектор от бирени кенчета също не е евтин, а труда е повече. С 30-40-50 лева може да се направи евтин топлообменник въздух-вода от няколко авто радиатори и да се затоплят бойлери.системата става целогодишна. Това ще го напрявя и покажа в отделна тема.

Но може би отиваме към спора, кое е по евтино, лесно и удачно водно или въздушно отопление.
LazarGanev - "Велик майстор"
Искам да видя тази система за 200-300лв, според досегашните ти обяснения само трудът би бил повече :wink:. Ще почакам, ама май ще е доста, щото днес е Първа Пролет - нали няма да правим топлите проби през лятото :-D ?
filmatoplo - майстор
Всяко нещо сложено да усвоява слънцето го прави ,друг е въпроса това нещо колко струва и ползата вкарана в калкулация дали ще е оправдана .Ако я няма цената на устройството -има полза та ако ще и с 2 градуса да покачва температурата в стаята.Всеки си прави сам сметката на пари време . :wink: говоря не ангажиращо спрямо вашите писания дори не съм чел всичко.
шоп - майстор
LazarGanev написа:
Искам да видя тази система за 200-300лв, според досегашните ти обяснения само трудът би бил повече :wink:. Ще почакам, ама май ще е доста, щото днес е Първа Пролет - нали няма да правим топлите проби през лятото :-D ?

ами реално толкова струва един колектор. 10,20 съм взимал 1бр/тръба ( сега гледам заради скъпият долар са по 13 лв)
Първият колектор е 20 тръби ( подарък са ми) 2 шалета по 9 лв и другото си го имам из двора

вторият колектор е 30 тръби ( по 10.20лв) 2 шалета по 21лв ( 6 цола) другото пак са парчетии от двора. Един вентилатор е 50 лв. Ф150 въздуховод на 3 метра е 9.9лв. Крепежни елементи по 10 лв на колектор. Ватата и фолиото са почти без пари.

ТОВА Е!
Нека дистрибуторите да кажат колко струва един колектор с 30 тръби. Помпи, гликол, медни или неръждаеми тръби, контролери, изолации, арматураи т.н.
Време имам, труда ми носи удоволствие и форума е НАПРАВИ СИ САМ, а не набутай се с фирма :-D

Пролет-пролет, но сутрин в София и е -1, а вчера валя сняг. ( аз до май месец си припалвам парното, така, че ще топли мансардата на сина тази пролет)
Лятото с топлообменик ще топли 2 бойлера по 120 литра.

Подпомагането наотоплението ще е от доста тръби и ще работи следващият отоплителен сезон.

Ето днес как измислих долните фиксатори на тръбите ( дистрибуторите искат по 1.20 на бройка, аз ги спретнах от 2.5 цола тръба, поливала 20 години на полето с УВ защита) все пак икономисани 40 лева са 3-4 тръби :)

Прикачен файл

SAM_7345.JPG
ktch_1964 - специалист
Имам въпрос към знаещите "патилите" ,тези които имат колектори от кенчета. Каква температура може да вдигне такъв колектор
ориентиран на юг и монтиран под ъгъл 40-45 гр.през лятото.
шоп, виж сега - ти в двора си имаш туй-онуй за системата, аз в склада си имам всичко - тръби, помпи, контролери, изолация, соларни панели, арматура, гликол - всичко необходимо, това означава ли че ще ми излезе без пари? Тази стойка сам човек за един ден не може да я направи - или двама човека за ден или сам човек за 2 дни, т.е. минимум 80-100лв за труд, материалите са и те толкова. Трудът е удоволствие за всеки, който си обича работата, това означава ли, че трябва да е безплатен? С подобни убеждения трудно ще се измъкнем от блатото. Не сме почнали да слагаме още материалите :)
П.П. Сега си спомних, че стойката не е стона на заварка, а някакви отпадъчни ал.профили и вероятно се изработка по-бързо. Няма лошо, но всичко си е труд
шоп - майстор
LazarGanev, прав си за материалите :-)

Понеже ще правя още 5-6 стойки, а двора ми има и край следващият път ще купувам ал.профили. Те са по 6.30 лв кг без ДДС е Етем. Понеже ще си избера размер, дебелина и вид, които на мен ще са ми удобни за работа, труда ще се намали значително. За 2-3 до 4 часа с бирата ще сглобя стойката, защото ще има много по-малко елементи. 50-60 лв по мои изчисления ще струва стойката. Разбира се може и много по евтино с черни профилни тръби, но аз не искам такива ръжди по покрива ми.

Между другото стойките дали са за кенчета, турски колектори за 200лв или супер скъп колектор са си стойки и без тях не може.

ktch_1964, имах верикално монтиран такъв и е стигал до 75 градуса
шоп написа:
За 2-3 до 4 часа с бирата ще сглобя стойката, защото ще има много по-малко елементи. 50-60 лв по мои изчисления ще струва стойката. Разбира се може и много по евтино с черни профилни тръби, но аз не искам такива ръжди по покрива ми.

Между другото стойките дали са за кенчета, турски колектори за 200лв или супер скъп колектор са си стойки и без тях не може.
Точно така шоп, стойките са си стойки. Готов съм да си поръчвам стойките при теб - 100лв добра цена ли е? При положение, че ти излизат 50-60лв - това е почти 100% надценка! Може и за други неюа да си сътрудничим, ще хвърлям едно око на темата :)
ivanovbg - майстор
Е неговите стойки няма да стават за покрив. 6-7 кила алуминий на стойка е много малко, за да издържи една по силна буря. Иначе за на завет стават.

Шоп, откъде взимаш тръбите(стъклените) толкова евтино? Може и на лични.

:partyman:
Последна промяна от ivanovbg на съб мар 21, 2015 10:55 pm, променено общо 1 път.
Нищо, азще си ги поръчвам от черни тръби, той каза че му излизало много по-евтино, тъкмо ще се покрие и транспорта :)
  • 1
  • 8
  • 9
  • 10
  • 11
  • 12
  • 49

Тема "Въздушно слънчево отопление с вакумни тръби" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: