• 1
  • 8
  • 9
  • 10
  • 11
  • 12
  • 17
Най - вълнуващия въпрос зимно време.
1115 - специалист
Подобна идея имам и аз. Тази система е тестова и ще служи за проправяне на пътя и изглаждане на недостатъците.
Ето днес е облачно и панела го няма никак. Дали вакуумните ще дадът добър резултат? Ясно е, че са по ефективни при облаци, но ако ефекта е минимален няма смисъл.

Дайте сега идеи за логиката на контролера:
1. Това за 5:00 много ми хареса и ще го ползвам и аз.
2. Помпата е 2 скоростна 25-40 и ако е нужно мога да превключвам автоматично между двете скорости.
3. Мога безстепенно да управлявам помпата, но има ли смисъл от това?
4. Защита на помпата от чести включвания.
Evgeniy - майстор
Най добре да прочетеш няколко упътвания на различни типове контролери и ще ти се изяснят концепциите.

Ето моето мнение за полезни неща в логиката:
класически:
- минимална температура
- максимална температура (спира помпата)
пожелателни:
- отделни dT за включване и изключване, а не просто разлика (при мен помага за по-редки прекъсвания при първоначално тръгване)
- защита от замръзване (вкл. помпата под 4-5*) (Може да има отделен изход за включване на противозамръзващ шнур)
- Управление на ел. нагревател от таймер и по Т3
- шим на помпата или 2 скорости по dT (не ползвам, защото съм на дрейнбек)
- минимално време м/у две поредни включвания (отговаря на т. 4)
- активиране на охлаждаща система над определена T3 (може да засейства серпентина към парното за извеждане на топлина при ваканция)
- още един сензор за камина/котел и уравление на втора помпа за другата серпентина (евентуално) с приоритет на солара.
lov - майстор
Тръгваш в посока дето съм я тъпкал с голям ентусиазъм и на края разбрах че само нещатата стават по сложни а ефекта е в само похарчените пари. Така че обмисли предварително дали си заслужава.
При мен ситуацията е следната. Котел твърдо гориво,газов котел с БГВ, бойлера класика с две серпентини едната вързана към парното а другата към солара. Та за това си бях стъкнал управление по собствен алгоритъм да дири най ефтиния вариант но колкото и изрядно да работи системат има много неизвестни величини и понякога в место да имаш топла вода в бойлера ти се налага да чака. И целия комфорт заминава по дяволите. А той е поважен от спестените 2=3 лева на месец. Та на края оринах всичко.Оставих гаовия да доподгрява ако се налага и толкова. Не ме интересува зимата от къде ще ползвам топла вода.
kuuuuuul - майстор
Прикачен файл:
18.7,2015 kolektor за 7 дни макс. на 8.7.2015 почто 90гр.jpg
18.7,2015 kolektor за 7 дни макс. на 8.7.2015 почто 90гр.jpg (41.66 KиБ) Видяна 1371 пъти
Управлението на Натурела има всичко което ти трябва,не виждам смисъл да преоткриваш топлата вода.По добро съотношение (цена/ добив) от турските алуминки до сега не съм видял.Ето една графика от последната седмица.
П.П.Колекторите са на около 50гр.

Прикачен файл

12.7.2015 бойлер 200л на 8.7. достига 80гр.jpg
12.7.2015 бойлер 200л на 8.7. достига 80гр.jpg (39.37 KиБ) Видяна 1371 пъти
1115 - специалист
Системата работи вече 7...8 дена и надминава очакванията ми.
Разбира се е в тестов вариант, но след месец ще го подобря.
Ето няколко снимки.
В ляво:
- Температура изход панел
- Температура изход серпентина
В дясно:
- Температура в бойлера на 10см от върха.
- Температура в бойлера на ниво изход серпентина.

Прикачен файл

P1220607.JPG

Прикачен файл

P1220605.JPG
P1220605.JPG (66.28 KиБ) Видяна 1287 пъти
Evgeniy - майстор
Ами браво, прилично изглежда.
Като усъвършенстваш контролера, може да го пуснеш в обръщение :).
1115 - специалист
Ами този е безмислено скъпа игрчка, но когато проправя пътя ще го заменя с ардуино или производно.
Така ще падне себестойността до много прилична цена и всеки щецможе да си го събере.
Сега ме притеснява туй чудо Легионелата и защо не вдигам повече от 60С на изхода на панела.
Дали пък не ми е висока скоростта на помпата?
Преди малко повечето температури се почти изравниха.
Предполагам защото слънцето отслабна.
Andri01 - майстор
Как е ориентиран панела ? Какъв е наклона му? Изолирани ли са тръбите? Върти помпата на първа скорост.
1115 - специалист
Andri01 написа:
Как е ориентиран панела ? Какъв е наклона му? Изолирани ли са тръбите? Върти помпата на първа скорост.
М да....не бях съвсем на юг, а по скоро на юго-изток. Сега поправих нещата.
Наклон около 27 градуса мерено от покрива на сградатя, който е хоризонтален.
Тръбите са изолирани май добре.
Andri01 - майстор
направо слагаш в джоба си монтажните фирми! Монтажа е много добре! :prayer:
  • 1
  • 8
  • 9
  • 10
  • 11
  • 12
  • 17

Тема "Възможно най-евтината соларна система за топла вода" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: