Естествено че имам смесителни вентили и помпи за подовото на всеки колектор. Не меря на метала, а на ппр тръбата преди колектора и на лепенките на колекторите. Тръбите са ми ф32 за да може да работи безпроблемно и с ниска температура. Иначе на всеки кръг по дебитомерите дебита е около 3литра/мин в зависимост от настройката. Просто понеже е доста топла водата в буфера от нея смуче по малко, колкото да поддържа 32 градуса на водата.
П.П. ето такава ми е всяка помпена група https://bgfashion.icaibathinda.org/cont ... D0%B8&id=2
Някой знае ли какъв контролер ми трябва да сложа за да си командвам дебита на помпата?
Най - вълнуващия въпрос зимно време.
bigdragon
- майстор
936 мнения в "Буфер"
radius
- майстор
3л/мин не е малко за кръг от подово. Така както подаваш данните се стига до противоречия, които за мен нямат обяснение. Просто излиза че ни лъжеш или в незнанието си, или не знам що.
Защото ако имаш 3л на мин и поне 2-3 кръга на щранг, то няма как щранга ти от 60 да става на 35 до колектора. Абе що ли пиша да се хабя.
Защото ако имаш 3л на мин и поне 2-3 кръга на щранг, то няма как щранга ти от 60 да става на 35 до колектора. Абе що ли пиша да се хабя.
ivanovbg
- майстор
Няма смисъл да лъжа. На единия етаж са 6кръга, а на втория 7. Ако си видял помпената група е с регулатор. Тоест си върти водата в подовото с голям дебит, а засмуква съвсем по малко от топлата вода за да компенсира. То и пластмасата на тръбата изолира, та не съм сигурен за водата защото меря температурата на тръбата, а при буфера меря на спирателния кран дето е на буфера. Той пари, а тръбата я държа с ръка и е топличка. Температурата на водата в пода я меря с термометъра над помпата.
Детето
- специалист
нед дек 03, 2023 3:35 pmДетето написа: Сега въпросът е дали има смисъл от това упражнение........... И в крайна сметка да е едно и също от разход на ел. енергия и това колко ще е натоварена ТП.
вт дек 05, 2023 6:41 pmLazarGanev написа: Детето,
аз съм убеден, че всички тези усилия са напразни, сигурен съм, че и ти ще го осъзнаеш.....
ср дек 06, 2023 7:44 amLazarGanev написа:Аз също съм на мнение, че няма да има смисъл ако има разлика в дебитите. Реално вчера намалих дебита на ЦП която е към радиаторите и температурата на вход към буфера от ТП и температурата на изход от буфера за радиаторите се изравни. Но този дебит на ЦП ми е малък и ОИ не работи така както искам. И сега според мен трябва да променя нещо по настройките на ТП.вт дек 05, 2023 8:11 pmbrum написа: Същото за тройника го мислих и аз, ама не ми се преправя системата. Щом и ти го споменаваш явно го има като схема.Да, няам никакъв проблем да се върже така, с тройник, но ако има разлика в дебитите, то тази разлика пак ще превърта през буфера/хидравличния изравнител и в това няма нищо лошо, напротив, той затова е поставен
Има някаква опция за + 5*С до -9*С спрямо зададената температура, като това са макс. числа които мога да задам. Та въпросната опция за следене на температурата като е включена заковава на зададената температура и не мърда, но връщащата вода е с 10*С по ниска. Ако я изключа тази опция за следене на температурата ТП започва да цикли. Като вдига 2*С над зададената и изключва, след като температурата на изходящата се изравни с тази на връщаната и помпата включва. Като при изключена опция се стопява и разликата между двете температури до 4*С и тогава вход изход на буфера също е еднакъв.
Ето и разликата в работата при вкл/изкл режим за температурата.
Прикачен файл
Screenshot 2023-12-06 153745.png (30.38 KиБ) Видяна 5353 пъти
Прикачен файл
Screenshot 2023-12-06 153707.png (50.45 KиБ) Видяна 5353 пъти
Детето
- специалист
Определено не ми харесва как работи ОИ и нещо не мога да я накарам да работи "балансирано". Не ми е студено, но това число от 37*С+ изход от буфера ми бърка в здравето. Мислих как да преправя и как да бъде най малко хамалогията по разместването на тръбите и за последно се спирам на вариант буфера да е последователно на топлата вода.
От ТП влиза отдолу на буфера и отгоре на буфера е изхода към ОИ. Той и в момента си е там изхода към ОИ. ЦП на ОИ я махам и студената вода я връщам директно в ТП. ЦП на ТП ще я ползвам да върти водата в системата. Котела си остава вързан на същото място.
Единствено ме притесняват тези 12л/минута да не са малко. Рових по всички настройки и не успях да накарам дебита да се увеличи, или толкова си може помпата или така е решила ТП.
От ТП влиза отдолу на буфера и отгоре на буфера е изхода към ОИ. Той и в момента си е там изхода към ОИ. ЦП на ОИ я махам и студената вода я връщам директно в ТП. ЦП на ТП ще я ползвам да върти водата в системата. Котела си остава вързан на същото място.
Единствено ме притесняват тези 12л/минута да не са малко. Рових по всички настройки и не успях да накарам дебита да се увеличи, или толкова си може помпата или така е решила ТП.
Детето
- специалист
Здравейте, преправих ОИ при мен или по точно връзването на ТП към буфера.
Вързах последователно ТП на буфера, така както го написах в предният пост. Топлата вода от ТП влиза отдолу в буфера и от горната стана на буфера илиза към радиаторите. Студената вода от радиаторите се връща в ТП.
ЦП която я имах я оставих паралелно на ТП като идеята е ако нещо се случи с ТП и няма как тя да върти водата в ОИ да се ползва тази помпа.
Първото което се случи е това, че дебита на ТП от 12л/минута стана 23л. Второто е температурата на студената вода, преди температурата беше 7*С и нагоре в момента е 3-4*С разликата между топлата и студената. Изходящата вода е толкова колкото съм задал, преди давам на помпата 55*С на изхода от буфера 42*С
Третото нещо е това, че ТП се балансира и работи спокойно. Преди в определени моменти съм я чувал да работи с едни обороти така да кажа. Постоянно имаше намаляване и увеличаване на мощността. Сега работи без да има някакви големи промени в натоварването, виждам го и по консумацията на ел. енергия.
Относно разхода на ел. енергия дали ще се промени на този етап още не мога да кажа.
На този етап съм доволен от това което промених и това което се случи като краен резултат.
Сега имам едно питане, как да запазя ЦП която не я ползвам. Не знам как е по добре, едни казват, че е хубаво да работи а други да не работи. Аз обмислям варианта да я включа към един смарт контакт и там да я настроя да тръгва през определено време за няколко минути и така хем да не работи хем да работи. Споделете какво мислите вие по въпроса.
Вързах последователно ТП на буфера, така както го написах в предният пост. Топлата вода от ТП влиза отдолу в буфера и от горната стана на буфера илиза към радиаторите. Студената вода от радиаторите се връща в ТП.
ЦП която я имах я оставих паралелно на ТП като идеята е ако нещо се случи с ТП и няма как тя да върти водата в ОИ да се ползва тази помпа.
Първото което се случи е това, че дебита на ТП от 12л/минута стана 23л. Второто е температурата на студената вода, преди температурата беше 7*С и нагоре в момента е 3-4*С разликата между топлата и студената. Изходящата вода е толкова колкото съм задал, преди давам на помпата 55*С на изхода от буфера 42*С
Третото нещо е това, че ТП се балансира и работи спокойно. Преди в определени моменти съм я чувал да работи с едни обороти така да кажа. Постоянно имаше намаляване и увеличаване на мощността. Сега работи без да има някакви големи промени в натоварването, виждам го и по консумацията на ел. енергия.
Относно разхода на ел. енергия дали ще се промени на този етап още не мога да кажа.
На този етап съм доволен от това което промених и това което се случи като краен резултат.
Сега имам едно питане, как да запазя ЦП която не я ползвам. Не знам как е по добре, едни казват, че е хубаво да работи а други да не работи. Аз обмислям варианта да я включа към един смарт контакт и там да я настроя да тръгва през определено време за няколко минути и така хем да не работи хем да работи. Споделете какво мислите вие по въпроса.
Прикачен файл
Screenshot 2024-01-18 090133.png (29.85 KиБ) Видяна 5178 пъти
шоп
- майстор
Сигурен бях в успеха на подвързването. Изпитано е. Аз съм така с 1200л буфер на връщашата вода.
Не се уторачвай много за ЦП.
Моите ги вкючвам началото на отоплителният сезон и края ги изключвам.
Рядко някоя да е клеясала и да не тръгне. Но с почукване, централен винт, дори и скъпите магни се разглобяват само с едно винче и една скоба и всичко е ОК.
Не се уторачвай много за ЦП.
Моите ги вкючвам началото на отоплителният сезон и края ги изключвам.
Рядко някоя да е клеясала и да не тръгне. Но с почукване, централен винт, дори и скъпите магни се разглобяват само с едно винче и една скоба и всичко е ОК.
ivanovbg
- майстор
Значи системата я върза по моята схема като термопомпата си я преместил успоредно на централната помпа? Не знам защо си мислех, че няма помпа във вътрешното тяло. viewtopic.php?f=10&t=43892&start=890
Иначе помпата е хубаво от време на време да си завърта оста за да не залепва. Като остареят помпите за парно ми се е случвало да не могат да тръгват при първоначално пускане есента след като не са работили няколко месеца, но отзад имат една тапа дето се развърта и им се помага с отверка да отлепи. Можеш да сложиш реле за време и един път месечно да се пуска за минутка, но не е проблем и да не сложиш, а като се наложи да помогнеш с отверката.
Иначе помпата е хубаво от време на време да си завърта оста за да не залепва. Като остареят помпите за парно ми се е случвало да не могат да тръгват при първоначално пускане есента след като не са работили няколко месеца, но отзад имат една тапа дето се развърта и им се помага с отверка да отлепи. Можеш да сложиш реле за време и един път месечно да се пуска за минутка, но не е проблем и да не сложиш, а като се наложи да помогнеш с отверката.
Тема "Буфер" | Включи се в дискусията:
Сподели форума:
Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:
Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook:
Имаш нужда от подходящ професионалист за дома?
- Преустройство, ремонт и реновиране
- ↳ Вашите ремонти
- ↳ Кухня
- ↳ Баня
- ↳ Дневна
- ↳ Спалня
- ↳ Детска
- ↳ Градина
- ↳ Коридор
- ↳ Тераса и балкон
- Направи сам
- ↳ Направи сам
- ↳ Ремонтирай сам
- ↳ Къде е по-евтино?
- ↳ Дърводелство
- ↳ Ел. инструменти
- ↳ Металообработване
- ↳ Конкурс "Направи сам 2012"
- Строителство
- ↳ Всичко за вилата
- ↳ Къщи
- ↳ Саниране
- ↳ Хидроизолация
- ↳ Пасивни и нискоенергийни сгради
- Сухо строителство
- ↳ Окачени тавани
- ↳ Преградни стени и предстенни обшивки
- ↳ Сухи и повдигнати подове
- ↳ Декоративни елементи - колони, трегери, сводове и др.
- ↳ Всичко за гипскартона и гипсфазера
- Въпроси и Отговори
- ↳ Полезни съвети
- ↳ Автомобили
- ↳ Партньори
- ↳ Боядисване и Декориране
- ↳ Вентилация, климатици и термопомпи
- ↳ Водоснабдяване и канализация.
- ↳ Всичко за ремонта
- ↳ Електротехника
- ↳ Отопление
- ↳ Газификация
- ↳ Електроника и Схеми
- ↳ Газобетон
- ↳ От всичко по малко
- ↳ Компютри и периферия
- ↳ Уеб дизайн, PHP, MySQL, JavaScript, HTML..
- ↳ Мобилни устройства, GSM-и
- ↳ Нека се запознаем
- ↳ Recycle Bin
- Статии
- ↳ Практични решения
- ↳ Качване на снимки
- ↳ Какви статии искате?
- ↳ Готварство, туршии и зимнина
- ↳ Отмора и шеги
- ↳ От нищо нещо
- ↳ Не е за вярване
- ↳ Литература