• 1
  • 92
  • 93
  • 94
  • 95
  • 96
  • 534
Най - вълнуващия въпрос зимно време.
syncho - майстор
filma буфера верно до някаква степен е полезен, но при пелетните котли има доста добра модулация и кпд-то се задържа добро до към 30-тина процента от номиналната мощност. Не разбирам къде е толкова голяма тая необходимост от буфер, че да се избива за една година...
filmatoplo - майстор
Нека да си има модулация , буфера като атрибут си трябва , както и смесител , не може да си купиш мерцедес и да откажеш- аирбег и абиес :wink: .Разгадайте най накрая нуждата от буфер , разбирам в оферта не може да се вкара защото клиента не разбира и гледа крайната цена ,не навсякъде има и место за него , но който слуша съвети ще усети колко е полезен . :wink:
syncho - майстор
filma аз те питам конкретно с какво точно е полезен при пелетните котли. За тези на твърдо гориво е ясно. За смесителя няма две мнения - трябва да го има, за да не се получава темичен шок когато помпата се включи на 65С и вкара 10С от системата и за да не се образува конденз. Кажи ми в случая каква е работата на буфера при пелетните котли. Примерно LP30 си има почти 70л вместимост на ризата. Предполагам и при другите са с подобни размери.

п.с. не се заяждам просто ми е интересно да видя практическия смисъл. Да кажем, че парите за буфера не са проблем.
filmatoplo - майстор
Трудно е за обяснение :) буфера ще обира това което няма да постъпва за момента към радиаторите .Това ще стане с конфигурация -котел ,помпа с термовентил на малък кръг ,буфер,3пътен смесителен вентил и втора помпа за радиаторите -втори голям кръг.Трипътния смесителен вентил снабден със задвижка контролирана по външна и вътрешна температура чрез контролер .С термовентила и да не искаме котела ще работи над 65 градуса , но към радиаторите не винаги ще се праща температура с тези градуси , тоест може и 35-40 гр да са нужни -това ще се постига чрез 3пътния вентил .Понеже котела не може да си мени температурата или мощността толкова бързо на секундата -разликите ще поема буфера , всяко едно затваряне на смесителния вентил (дори за 60 секунди) ще спомага котела да не спре за тези секунди поради прегряване и после пак да пали , а просто ще прехвърли малко топлина в буфера .Никъде не съм казал че котела ще започне едно излишно зареждане на буфера ей така веднага .Ако го зареди целия буфер , котела може да се изключи напълно за дълго време , и отоплението да продължи дори цял ден от буфера .Сега контрола на зареждане и разреждане на буфера не е едностранен , има много начини според изискванията на сградата и собственика -тоест кога хората са в къщи или на работа , нещо като -топлината от буфера събрана вечер да се ползва денем поддържащо ако хората са на работа .Начините за контрол много -стайни термостати с седмично и часово нагласяне .Само не ми казвайте че няма излишна топлина , има и още как по моя начин на свързване .Няма когато директно се свързва- котел, помпа ,радиатори , и жега -жега и килата пелети хвъркат :wink: .Еквитермичния контрол не е задължителен -само препоръчителен , постепенно и това ще навлезе след като котлите започнат да горят по 3-4 чувалчета за 24 часа.В разказа може да съм пропуснал нещо , или да съм употребил мои думи вместо технически термини -извинете. :)
filmatoplo - майстор
Икономията идва от това че , всяка секунда топлината се контролира къде да иде -дали към радиаторите ненужно , или да се складира и след това пак да се употреби .Капка по капка вир -днес може кило пелети да спести :wink: .Ако не ме разбирате това е друго нещо , не се сърдя.Колкото и пелетния котел да е оптимизиран -горивния му процес е на твърдо гориво , изисква се нещо което да балансира.Далеч съм от мисълта че това пък може да се приложи в неизолирана сграда , или на котел на който собственика ще пести от качествено гориво , и там -горелката ми спря :wink: .Чрез трипътния смесителен вентил и буфера се получава един вид спестяване (като сегашното положение в страната) -вентила е този който разпределя потока на топлата вода във всеки 1 момент -ще се наливам още малко с бира , ще спестя 1 бира за после.Малкия литраж на котела ще прави по резки температурни криви без буфера ,с него нещата на изхода ще са гладки. :wink:
Последна промяна от filmatoplo на ср ное 02, 2011 12:31 pm, променено общо 1 път.
syncho - майстор
Разбирам вижданията ти за нещата, но от този буфер имаш загуби, които в повечето случаи не са толкова малко, колкото ни се иска. От там почват да идват и другите разлики. Другото е, че един котел е направен така, че той дори и да изгасне докато спадне температурата на водата, то после с много малко пелети и много по-лесно може да се запали отново сам, за да продължи работа. Не виждам защо на радиатори ще са ти необходими 30-40С да подаваш температура. Те при тази температура почти не работят. Ако искаш да регулираш температурата в стаите - термовентили по радиаторите или стайни термостати. Пак при всички положения сметките излизат на плюс спрямо буфера и то в какъвто и да е времеви диапазон.

п.с. Как ми се иска сега да дойдат тези дето казваха, че търговците все гледали да си пробутат стоката и да ми го кажат в този момент...
filmatoplo - майстор
Ето казах ли че нещо ще пропусна - термоглави по радиаторите където е нужно :) , а няма такова нещо евтино при отоплението -качественото .Форума е такъв -Направи сам , което асоциира евтино у почти всички . :) Но резултата е- помощ.Аз не съм търговец , даже и на 80 % не мога да свържа инсталациите на клиентите с нужните компоненти -защото те ги отказват от икономически причини .Но нали говорим по принцип как трябва да се изпълни 1 инсталация , разбирам че сегашното положение е изкривило и клиенти и търговци .За пелетите -зарибяването е с горелка за 1500 лв , зад нея се крие друг замисъл да станеш потенциален купувач на пелети , не е целта да се стоплиш че и излезеш на икономия , аз и колеги сме тези които сега си блъскаме главата как да стане това с икономията и комфорта . :wink: Ако 1 ден по големи фирми ви го кажат това моето за буферите ще им повярвате , но сега на Филма не щете. :)
filmatoplo - майстор
Кои радиатори не работят с 35-40 градусова вода -а това го кажи на хората с термопомпа :-D .Айде да се съберем - акълите от форума в Отопление и да си поприказваме . :) А - и второто което не уточних , викам радиатори ей така , но вместо тях инсталацията може да се изпълни с водно подово или вентилаторни конвектори . :wink:
syncho - майстор
filma, не че не ти вярвам, просто сметките не ми излизат.

Радиаторите не работят с вода от 35-40С :) . Ако искаш такава температура да пускаш по тях ще ти трябват в пъти повече ребра, за да достигнеш желаната мощност. И както ти каза става дума за радиатори, а не за вентил конвектори и подово, където обикновенно се работи на ниска температура. :wink:
filmatoplo - майстор
30-40 градуса вентила праща само когато контролера е съпоставил външната и вътрешна температура и е сметнал че трябва да намали температурата на водата -след като примерно на вън е пекнало слънце , термоглавите са си отделно -те си следят крайната температура по стайно .Ако задуха вятър или слънцето се скрие -контролера автоматично ще подаде сигнал на задвижката да подава вода с температура вече 50 и нагоре за покриване на топлозагубите .30 градуса постоянно през радиаторите държи просто сградата да не се преохлади и да държи студения въздух от прозорците да не навлиза .Пак ти давам пример с радиатори , но под това име имам предвид отоплителни тела като източник на топлина -та били те конвектори или подово .Пак казвам че пелетен котел е оправдан в сграда с оразмерена средна температура на топлоносителя макс 65 градуса , стане ли така че със 70-80 градуса да ми покриваш топлозагуби от пелети -излиза много скъпо и не икономично , и наистина всички компоненти които казвам -буфери и други са излишни.За съжаление -май до сега сте монтирали пелетни котли точно на сгради в които е безмислено еквитермично регулиране -така или иначе 2-3 чувала ще ги лапа на ден.Следите ли ми мисълта-и преди да се монтират горните , сградата трябва да се изолира и тем подобни.
  • 1
  • 92
  • 93
  • 94
  • 95
  • 96
  • 534

Тема "Котел на пелети?" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: