filma буфера верно до някаква степен е полезен, но при пелетните котли има доста добра модулация и кпд-то се задържа добро до към 30-тина процента от номиналната мощност. Не разбирам къде е толкова голяма тая необходимост от буфер, че да се избива за една година...

Най - вълнуващия въпрос зимно време.

syncho 

- майстор			

5332 мнения в "Котел на пелети?"

filmatoplo 

- майстор			

Нека да си има модулация , буфера като атрибут си трябва , както и смесител , не може да си купиш мерцедес и да откажеш- аирбег и абиес  
 .Разгадайте  най накрая нуждата от буфер , разбирам в оферта не може да се вкара защото клиента не разбира и гледа крайната цена ,не навсякъде има и место за него , но който слуша съвети ще усети колко е полезен . 

syncho 

- майстор			

filma аз те питам конкретно с какво точно е полезен при пелетните котли. За тези на твърдо гориво е ясно. За смесителя няма две мнения - трябва да го има, за да не се получава темичен шок когато помпата се включи на 65С и вкара 10С от системата и за да не се образува конденз. Кажи ми в случая каква е работата на буфера при пелетните котли. Примерно LP30 си има почти 70л вместимост на ризата. Предполагам и при другите са с подобни размери.
п.с. не се заяждам просто ми е интересно да видя практическия смисъл. Да кажем, че парите за буфера не са проблем.

п.с. не се заяждам просто ми е интересно да видя практическия смисъл. Да кажем, че парите за буфера не са проблем.

filmatoplo 

- майстор			

Трудно е за обяснение  
 буфера ще обира това което няма да постъпва за момента към радиаторите .Това ще стане с конфигурация -котел ,помпа с термовентил на малък кръг ,буфер,3пътен смесителен вентил и втора помпа за радиаторите -втори голям кръг.Трипътния смесителен вентил снабден със задвижка контролирана по външна и вътрешна температура чрез контролер .С термовентила и да не искаме котела ще работи над 65 градуса , но към радиаторите не винаги ще се праща температура с тези градуси , тоест може и 35-40 гр да са нужни -това ще се постига чрез 3пътния вентил .Понеже котела не може да си мени температурата или мощността толкова бързо на секундата -разликите ще поема буфера , всяко едно затваряне на смесителния вентил (дори за 60 секунди) ще спомага котела да не спре за тези секунди поради прегряване и после пак да пали , а просто ще прехвърли малко топлина в буфера .Никъде не съм  казал че котела ще започне едно излишно зареждане на буфера ей така веднага .Ако го зареди целия буфер , котела може да се изключи напълно за дълго време , и отоплението да продължи дори цял ден  от буфера  .Сега контрола на зареждане и разреждане на буфера не е едностранен , има много начини според изискванията на сградата и собственика -тоест кога хората са в къщи или на работа , нещо като -топлината от буфера събрана вечер да се ползва денем поддържащо ако хората са на работа .Начините за контрол много -стайни термостати с седмично и часово нагласяне .Само не ми казвайте че няма  излишна топлина , има и още как по моя начин на свързване .Няма когато директно се свързва- котел, помпа ,радиатори , и жега -жега и килата пелети хвъркат  
 .Еквитермичния контрол не е задължителен -само препоръчителен , постепенно и това ще навлезе след като котлите започнат да горят по 3-4 чувалчета за 24 часа.В разказа може да съм пропуснал нещо , или да съм употребил мои думи вместо технически термини -извинете. 

filmatoplo 

- майстор			

Икономията идва от това че , всяка секунда топлината се контролира къде да иде -дали към радиаторите ненужно , или да се складира и след това  пак да се употреби .Капка по капка вир -днес може кило пелети да спести  
 .Ако не ме разбирате това е друго нещо , не се сърдя.Колкото и пелетния котел да е оптимизиран -горивния му процес е на твърдо гориво , изисква се нещо което да балансира.Далеч съм от мисълта че това пък може да се приложи в неизолирана сграда , или на котел на който собственика ще пести от качествено гориво , и там -горелката ми спря  
 .Чрез трипътния смесителен вентил и буфера се получава един вид спестяване (като сегашното положение в страната) -вентила е този който разпределя потока на топлата вода във всеки 1 момент -ще се наливам още малко с бира , ще спестя 1 бира за после.Малкия литраж на котела ще прави по резки температурни криви без буфера ,с него нещата на изхода ще са гладки. 

Последна промяна от filmatoplo на ср ное 02, 2011 12:31 pm, променено общо 1 път.

syncho 

- майстор			

Разбирам вижданията ти за нещата, но от този буфер имаш загуби, които в повечето случаи не са толкова малко, колкото ни се иска. От там почват да идват и другите разлики. Другото е, че един котел е направен така, че той дори и да изгасне докато спадне температурата на водата, то после с много малко пелети и много по-лесно може да се запали отново сам, за да продължи работа. Не виждам защо на радиатори ще са ти необходими 30-40С да подаваш температура. Те при тази температура почти не работят. Ако искаш да регулираш температурата в стаите - термовентили по радиаторите или стайни термостати. Пак при всички положения сметките излизат на плюс спрямо буфера и то в какъвто и да е времеви диапазон.
п.с. Как ми се иска сега да дойдат тези дето казваха, че търговците все гледали да си пробутат стоката и да ми го кажат в този момент...

п.с. Как ми се иска сега да дойдат тези дето казваха, че търговците все гледали да си пробутат стоката и да ми го кажат в този момент...

filmatoplo 

- майстор			

Ето казах ли че нещо ще пропусна - термоглави по радиаторите където е нужно  
 , а няма такова нещо евтино при отоплението -качественото .Форума е такъв -Направи сам , което асоциира евтино у почти всички . 
 Но резултата е- помощ.Аз не съм търговец , даже и на 80 % не мога да свържа инсталациите на клиентите с нужните компоненти -защото те ги отказват от икономически причини .Но нали говорим по принцип как трябва да се изпълни 1 инсталация , разбирам че сегашното положение е изкривило и клиенти и търговци .За пелетите -зарибяването е с горелка за 1500 лв , зад нея се крие друг замисъл да станеш потенциален купувач на пелети , не е целта да се стоплиш че и излезеш на икономия , аз и колеги сме тези които сега си блъскаме главата как да стане това с икономията и комфорта . 
 Ако 1 ден по големи фирми ви го кажат това моето за буферите ще им повярвате , но сега на Филма не щете. 

filmatoplo 

- майстор			

Кои радиатори не работят с 35-40 градусова вода -а това го кажи на хората с термопомпа  
 .Айде да се съберем - акълите от форума в Отопление и да си поприказваме . 
 А - и второто което не уточних , викам радиатори ей така , но вместо тях инсталацията може да се изпълни с водно подово или вентилаторни конвектори . 

syncho 

- майстор			

filma, не че не ти вярвам, просто сметките не ми излизат.
Радиаторите не работят с вода от 35-40С
 . Ако искаш такава температура да пускаш по тях ще ти трябват в пъти повече ребра, за да достигнеш желаната мощност. И както ти каза става дума за радиатори, а не за вентил конвектори и подово, където обикновенно се работи на ниска температура.  

Радиаторите не работят с вода от 35-40С

filmatoplo 

- майстор			

30-40 градуса вентила праща само когато контролера е съпоставил външната и вътрешна температура и е сметнал че трябва да намали температурата на водата -след като примерно на вън е пекнало слънце , термоглавите са си отделно -те си следят крайната температура по стайно .Ако задуха вятър или слънцето се скрие -контролера автоматично ще подаде сигнал на задвижката да подава вода с температура вече 50 и нагоре за покриване на топлозагубите .30 градуса постоянно през радиаторите държи просто сградата да не се преохлади и да държи студения въздух от прозорците да не навлиза .Пак ти давам пример с радиатори , но под това име имам предвид отоплителни тела като източник на топлина  -та били те конвектори или подово .Пак казвам че пелетен котел е оправдан в сграда с оразмерена средна температура на топлоносителя макс 65 градуса , стане ли така че със 70-80 градуса да ми покриваш топлозагуби от пелети -излиза много скъпо и не икономично , и наистина всички компоненти които казвам -буфери и други са излишни.За съжаление -май до сега сте монтирали пелетни котли точно на  сгради в които е безмислено еквитермично регулиране -така или иначе 2-3 чувала ще ги лапа на ден.Следите ли ми мисълта-и преди да се монтират горните , сградата трябва да се изолира и тем подобни.

Тема "Котел на пелети?" | Включи се в дискусията:
Сподели форума:
Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:
Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook:
Имаш нужда от подходящ професионалист за дома?
- Преустройство, ремонт и реновиране
 - ↳ Вашите ремонти
 - ↳ Кухня
 - ↳ Баня
 - ↳ Дневна
 - ↳ Спалня
 - ↳ Детска
 - ↳ Градина
 - ↳ Коридор
 - ↳ Тераса и балкон
 - Направи сам
 - ↳ Направи сам
 - ↳ Ремонтирай сам
 - ↳ Къде е по-евтино?
 - ↳ Дърводелство
 - ↳ Ел. инструменти
 - ↳ Металообработване
 - ↳ Конкурс "Направи сам 2012"
 - Строителство
 - ↳ Всичко за вилата
 - ↳ Къщи
 - ↳ Саниране
 - ↳ Хидроизолация
 - ↳ Пасивни и нискоенергийни сгради
 - Сухо строителство
 - ↳ Окачени тавани
 - ↳ Преградни стени и предстенни обшивки
 - ↳ Сухи и повдигнати подове
 - ↳ Декоративни елементи - колони, трегери, сводове и др.
 - ↳ Всичко за гипскартона и гипсфазера
 - Въпроси и Отговори
 - ↳ Полезни съвети
 - ↳ Автомобили
 - ↳ Партньори
 - ↳ Боядисване и Декориране
 - ↳ Вентилация, климатици и термопомпи
 - ↳ Водоснабдяване и канализация.
 - ↳ Всичко за ремонта
 - ↳ Електротехника
 - ↳ Отопление
 - ↳ Газификация
 - ↳ Електроника и Схеми
 - ↳ Газобетон
 - ↳ От всичко по малко
 - ↳ Компютри и периферия
 - ↳ Уеб дизайн, PHP, MySQL, JavaScript, HTML..
 - ↳ Мобилни устройства, GSM-и
 - ↳ Нека се запознаем
 - ↳ Recycle Bin
 - Статии
 - ↳ Практични решения
 - ↳ Качване на снимки
 - ↳ Какви статии искате?
 - ↳ Готварство, туршии и зимнина
 - ↳ Отмора и шеги
 - ↳ От нищо нещо
 - ↳ Не е за вярване
 - ↳ Литература