Най - вълнуващия въпрос зимно време.
andy_forresite - майстор
Котелът стои на четири регулируеми крачета. Не разбрах за какви други крачоци говорите.
Няма начин да не пропуши при достигне до адското събиране на пушек в горивната камера. Идеята за димент вент към запалката е много добра. Само че зимата няма да трябва този вентилатор... просто няма да пропуши, освен ако не се е задръстил котела или комина.

"Русето" е още по-изобретателен - с фараша отваря вратата и директно изгребва пепелта и сипва в кофата. Пепелникът не се изважда. С "олиото" си требе огняр. Най-малкото цялата пепел става доста като количество и горелката се зарива. Буквално се затрупва. Попитай "русе" (gnt69) :-D На неговата още малко ѝ трябваше да се самоизгаси. 5 дни трябваха за достигане до това положение ако не се лъжа.
jolobg - специалист
alex_serviz написа:
Най-елементарното е с парче непотребна ламарина да си увеличиш височината на съществуващото чекмедже за пепел.
А колко по-голям пепелник от оригиналния ще може се вкарва/изважда?
andy_forresite написа:
Котелът стои на четири регулируеми крачета...
Значи в новите модификации са добавени крачета?
andy_forresite написа:
"Русето" е още по-изобретателен - с фараша отваря вратата и директно изгребва пепелта и сипва в кофата. Пепелникът не се изважда. С "олиото" си требе огняр. Най-малкото цялата пепел става доста като количество и горелката се зарива. Буквално се затрупва. Попитай "русе" (gnt69) :-D На неговата още малко ѝ трябваше да се самоизгаси. 5 дни трябваха за достигане до това положение ако не се лъжа.
Моята задача е да го направя да устиска без почистване до 3-4 дни. Явно трябва първо да видя количеството пепел, която ще се събира при мен и тогава да го мисля колко точно голям да бъде. Предполагам, че ако се направи под наклон така, че да при препълване да се саморазтоварва, няма да е проблем пепелта да се разпилее по дъното или ще се вдигне по тръбите?
filmatoplo - майстор
Аз регулируеми крачета не съм видял -поне на 10ти август ги нямаше при монтажа ,още един имам за монтаж у нас и той няма :? :lol: за пепелта на кой да вярвам -някой твърдят че по седмица не пипат нищо а са на слънчоглед :wink:
speka_rs - майстор
Аз съм със по-голям пепелник 37.5x24x13 според мен по голям не може да се вкара.
andy_forresite - майстор
Няма нови и стари модели относно начина на стъпване на котела. Крачетата представляват стоманени шайби с диаметър около 6 см, 4 на брой, с които котелът може да се регулира само напред и назад. Не може да се нивелира чрез тях, така че грешката е моя. Извинявам се!
При мен един фабричен пепелник се пълни от 30 кг пелети. Досега съм горил два вида "олио" и количеството пепел е същото. Разлика има във външния вид на пепелта - при едните е много фина и лека, а при други е под формата на овъглени смалени пелетчета. Пепелта се вдига до третия ход и нагоре към комина независимо дали пепелникът ще се изсипе или не. Горещината от пламъка вдига по-леката пепел от горящите пелети, тя пътува по трите хода и се лепи навсякъде.
Няма нужда от наклон. Ще прелее и ще се разстеле по дъното на котела образувайки пирамида. Вариантът е само с лопатата, защото пепелникът след 100 кг слънчогледови ще е затрупан.

Шпека, колко кг олио пълнят твоя пепелник?
Stambo_ - помощник
ср авг 29, 2018 4:05 pmandy_forresite написа:
Котелът стои на четири регулируеми крачета. Не разбрах за какви други крачоци говорите.
Няма начин да не пропуши при достигне до адското събиране на пушек в горивната камера. Идеята за димент вент към запалката е много добра. Само че зимата няма да трябва този вентилатор... просто няма да пропуши, освен ако не се е задръстил котела или комина.

При мен пуши при всяко запалване защото котела не е уплътнен в зоната на пепелника - правен е и реално няма пепелник, а е върху постамент. Аз сам съм си повдигнал котела и съм направил нещо като пепелник, уж с вратичка но диша. След като се разгори вече няма проблеми дори вратичката да е отворена. Иначе и аз не ползвам чекмедже, а с фараша вадя пепелта на две седмици, или около половин тон слънчогледови. Досега съм я одтървал веднъж да препълни и се самозагаси. Въпроса ми е дали няма да претоваря платката като включа допълнително мощност към запалката, макар максимално допустимото натоварване да е значително по голямо по документи.
Stambo_ - помощник
ср авг 29, 2018 4:29 pmfilmatoplo написа:
Аз регулируеми крачета не съм видял -поне на 10ти август ги нямаше при монтажа ,още един имам за монтаж у нас и той няма :? :lol: за пепелта на кой да вярвам -някой твърдят че по седмица не пипат нищо а са на слънчоглед :wink:
За пеплта. В пространство 60см на 60см и височина 35см при мен се събират три чувала пепел(същите от пелетите), а съм изсипал в бункера 30 чувала, т.е. съотношение пелети-пепел - 10:1(или казано по друг начин 10 процента е пепелта). Може да се намали като се издуе вентилатора но се губи топлина.
filmatoplo - майстор
Който е горил до сега въглища по леко понася пепелта от пелетите :wink: и това в подписа ли да го добавя -че горенето на пелети е модернезирано горене на Твърдо гориво :wink:
шоп - майстор
ср авг 29, 2018 6:08 pmfilmatoplo написа:
Който е горил до сега въглища по леко понася пепелта от пелетите :wink: и това в подписа ли да го добавя -че горенето на пелети е модернезирано горене на Твърдо гориво :wink:
Филме :supz: :supz: :supz:
Добави го към подписа ти!
Който си мисли, че отоплението на пелети е чисто и при него няма хамалогия е сбъркал.
Минах през този вид отопление и разбира се в сравнение с въглищата и дървата е по-механизирано и автоматизирано, но дима, пепелта, прахоляка и мизерията са си налице. Анди пише за изхвърляне на два пепелника за 24 часа :shock:
Ми не искам децата ми или съпругата ми да са огняри. Исккам да отида за 14 дни зимата на някой топъл остров и къщата да ми е топла:-)

Газ и ток са енергоизточниците при които е чисто и без хамалогия.
andy_forresite - майстор
Да се разберем веднъж завинаги - не съм огняр. Аз искам да се наказва жестоко ползването на питейна вода за отопление и да кенефите да се мият с негодна за питейни нужда вода. Ще дойде време водата да стане по-скъпа от бензин, нафта, газ и въпреки че ще е скъпа, ще става само за къпане и пране. Това да отвориш вратичката, да вземеш пепелника (около 3 кг с желязото по него), да го сипеш в поцинкованата кофа, да го върнеш на място и да затвориш вратата е някакъв неописуем труд. Не знам колко хора са способни на такова грандиозно усилие. После трябва да наваксат с една тенджера пържоли... За горенето, за мъкненето на чували, чистенето и вдигането на прах ... това е така.

Тема "Пелетни горелки GREYKO BMG и RB" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: