Най - вълнуващия въпрос зимно време.
gnt69 - майстор
пон ное 12, 2018 10:39 amjolobg написа:
но установих, че променяйки само въздуха, при (почти) еднакви други условия:
- като го увелича - "избелва ауспуха", намалява пушека от комина, но покачва темп. на димните газове и гори като газова горелка - огъня в основата е синкав и прозрачен.
- като го намаля (не падат неизгорели пелети на никоя степен) - увеличава и то, доста според мен, пушека от комина дори и за слънчогледови (пълностеблени :mrgreen: ) пелети , темп. на димните газове пада с ~ 15% (при стабилизирано горене почти само на 1-ва е около и под 100 градуса, с турбулатори в 8-те тръби, темп. на водата в котела 65 град.), а огъня е доста по-спокоен.
Не съм правил измерване на остатъчен О2, за да го споделя, но ми се иска "старите кучета" да споделят от опит има ли такова животно, хем да не пуши (много), хем да не топлиме космоса и същевременно да имаме висок КПД? (надявам се да е от полза и за колегата maxmaximoff)
Високата температура на димните газове не винаги значи че топлим космоса, може пък да е по ефективно горенето и вследствие на това да е по висока температурата вътре в котела и на газовете. :partyman:
пон ное 12, 2018 12:21 pmkaio написа:
Обличам метална кутия под котел с вермикулит и се чудя дали да шпакловам плоскостите с огнеупорно лепило? По ъглите ще сложа та да се фиксират плоскостите.
Що пък не? Само не замрежвай, то не че ще се разтопи-нали е зад вермикулит, пък и без достъп на кислород...
Аз бих ударил една минерална, като финиш, с гранула 1.5.
Цвят по избор.
шоп - майстор
пон ное 12, 2018 1:30 pmgnt69 написа:
температура на димните газове не винаги значи че топлим космоса, може пък да е по ефективно горенето и вследствие на това да е по висока температурата вътре в котела и на газовете. :partyman:
Мисля, че бъркате високата температура в зоната на окисление с високата темперарура на димните газове.

Първото е задължителен елемент при добро окисление. При ракетни печки, пиролизни котли и в ошамотени горивни камери температурата на окисление на горивото може да стигне 1200-1500 и дори 1800 и нагоре градуса

Втория параметър показва колко топплим космоса. Температурата на димните газове умножена по дебита е м3 и всеки може приблизително да сметне колко киловата топлинна енергия излитат изгубени :-D
jolobg - специалист
пон ное 12, 2018 12:34 pmEvgeniy написа:
Можеш да се заиграеш в разни неща, но ще се вкараш във филми...
...
Ако успееш да постигнеш около 50PPM, то може би въздуха е около оптималния.
Но при Грейко си има специфични неща и не на всички степени може да се постигне...
Благодаря за идеята, такъв експеримент със сигурност би бил добър ориентир!
От гледна точка обаче, именно заради спецификите при грейко от една страна и от друга тези на нискокачествените пелети, може би има компромиси, които трябва да се направят със състава на горивните газове, за да се получи добър ефект в по-дългосрочен план? :?: Не знам, дали това мое разсъждение има основание... :?
шоп написа:
пон ное 12, 2018 1:30 pmgnt69 написа:
температура на димните газове не винаги значи че топлим космоса, може пък да е по ефективно горенето и вследствие на това да е по висока температурата вътре в котела и на газовете. :partyman:
Мисля, че бъркате високата температура в зоната на окисление с високата темперарура на димните газове.

Първото е задължителен елемент при добро окисление. При ракетни печки, пиролизни котли и в ошамотени горивни камери температурата на окисление на горивото може да стигне 1200-1500 и дори 1800 и нагоре градуса

Втория параметър показва колко топплим космоса. Температурата на димните газове умножена по дебита е м3 и всеки може приблизително да сметне колко киловата топлинна енергия излитат изгубени :-D
Или с други думи - максимален ефект имаме тогава, когато горелката бумти на "6", а "мухите лазят по кюнеца" и радиаторите не се пипат :-D .
Всичко това като изключим страничните ефекти като конденз в комина (където е "приложимо" :-D ).
Значи, трябва да успеем да вкараме достатъчно кислород за да постигнем пълно изгаряне (колкото по-висока е температурата, толкова изгарянето е по-пълно, нали?) като същевременно допуснем много малка част от този (горещ) кислород да излезе "безнаказано" през комина (ясно, е че трябва да охладим и другите газове)?
шоп - майстор
пон ное 12, 2018 2:49 pmjolobg написа:

Или с други думи - максимален ефект имаме тогава, когато горелката бумти на "6", а "мухите лазят по кюнеца" и радиаторите не се пипат :-D .
Всичко това като изключим страничните ефекти като конденз в комина (където е "приложимо" :-D ).
Значи, трябва да успеем да вкараме достатъчно кислород за да постигнем пълно изгаряне (колкото по-висока е температурата, толкова изгарянето е по-пълно, нали?) като същевременно допуснем много малка част от този (горещ) кислород да излезе "безнаказано" през комина?
Според мен и според гурото на руското "печное дело Кузнецов" е точно така. Физиката и химията също го потвърждават.

Само не съм съгласен с това : радиаторите не се пипат. Радиаторите ако са преоразмерени може да топлят и с топлоносител 35 градуса при -35 навън.

Идеята на Кузнецов е, че горенето е химическа реакция която за да се извърши е необходимо гориво, кислород и и източник на запалване.

Понеже твърдото гориво не гори, а горят газовете, които се отделят от него за да имаме максимална газификация трябва да имаме и максимална температура около горивото.

Това е първото.
Второто е да имаме ТОЧНОТО количество кислород. Понеже кислорода във въздуха е само около 21%, ако имаме недостиг е лошо, а ако имаме излишък е 4-5 пъти по-лошо, защото имаме около и над 75% баластни газове ( азот. в.двуокис и др.) които вместо да участват в химическата реакция окисление или горене пречат. Затова са наречени баластни газове. Баластните газове освен, че пречат на окислението отнасят и 75% от топлината така необходима температура за газификацията на твърдите горивни вещества.

Затова Кузнецов казва, че където има окисление, не трябва да има топлоотдаване.
В руските народни печки, които се използват от векове това е извършено. В едната камера има горене, а в другата топлината се отдава. За калпаковидния и според мен идеален топлообменник всеки може да прочете :-)
Evgeniy - майстор
Всъщност температурата на изгорелите газове също може да ни бъде ориентир за процеса. Е, при определени условности.
Ако имаме постоянни и непроменящи се : - Т котел, дебит през радиаторите, вентилатор, то като се заиграем с количеството пелети може да установим при какво подаване имаме устойчиво най висока температура на изгорелите газове. Би следвало това и да е оптималния режим за този % вентилатор и цикъл.
Друг е въпроса, че най високата температура е малко преди оптималната точка, затова наблягам на "устойчиво".
шоп - майстор
пон ное 12, 2018 4:32 pmEvgeniy написа:
Всъщност температурата на изгорелите газове също може да ни бъде ориентир за процеса. Е, при определени условности.
Ако имаме постоянни и непроменящи се : - Т котел, дебит през радиаторите, вентилатор, то като се заиграем с количеството пелети може да установим при какво подаване имаме устойчиво най висока температура на изгорелите газове. Би следвало това и да е оптималния режим за този % вентилатор и цикъл.
Друг е въпроса, че най високата температура е малко преди оптималната точка, затова наблягам на "устойчиво".
Евгений, както винаги точен и изчерателен.
Аз го разбрах. Обаче дали всички ползватели на котли и горелки с твърдо гориво ще разберат на 100% това, което пише Евгений?

И дали ще могат да осигурят "непроменящи се : - Т котел, дебит през радиаторите, вентилатор" :idea: Хм?
Границата е много тънка и без топломер малцина ще могат да настроят системите си оптимално.
нед ное 11, 2018 9:30 pmТрифон П.Трифонов написа:
...

maxmaximoff, температурата в кюнеца е добър ориентир.
Не се увличай по вентилатори, ами гледай да не падат пелети недопечени!
Стигна се до великия извод, накрая.
Не знам що никой български производител не прави котел с ошамотена горивна камера, а ризата да е след като е постигната максимална температура на пламъка. Гледам на Боша, с горелката, му турили три тухлички на кръст.
Както даде пример Шопа. Нали и затова се слагаха разни отражатели, да може всичко да изгори, преди да започне да топли водата.

Шопе, може да се настрои така, една система, ама за кратък период от време. После са разстройва.
Къщата иска едно сега, на 13ти в 4.00 ще иска друго.
Evgeniy - майстор
пон ное 12, 2018 4:49 pmшоп написа:
И дали ще могат да осигурят "непроменящи се : - Т котел, дебит през радиаторите, вентилатор" :idea: Хм?
Идеята е да са непроменящи се за час, колкото да са достоверни резултатите от настройката, не непркъснато да е в такива условия.
Веднъж настрони за оптимално горене на съответната степен, едва ли ще се промени особено и при други температури на котела.
шоп - майстор
пон ное 12, 2018 4:56 pmТрифон П.Трифонов написа:

Не знам що никой български производител не прави котел с ошамотена горивна камера, а ризата да е след като е постигната максимална температура на пламъка. Гледам на Боша, с горелката, му турили три тухлички на кръст.
Отговора е елементарен. За да не се вдигне цената на крайното изделие :idea:
Защото българина е беден и ще избере евтиното и ако има изделие по-скъпо с 10% но по ефективно с 30% ( цифрите са примерни) изобщо няма да обмисли това предложение. Това е изследване, документирано, разисквано, обсъждано и като маркетолог ще ви споделя резултатите...трагедия са. Българина не е предприемчив и находчив. Това не важи само за сферата на отопление, ами и за храни, услуги, имоти и т.н.

Малко ми е тъпо да го кажа, но българина освен, че е беден е и прост, защото не мисли като англичанина. А той мисли така: не съм толкова богат, че да купувам евтиното..., а аз ще добавя и при това,че ще купи евтиното няколко пъти през живота си и накрая няма да бъде удоволетворен.


П.П. Колега Трифонов, има котли от полски и чешки пороизводители, които са с години напред пред нашите и дори с една тухличка, обаче фабрична и на място постигат по-добри показатели :-D

Тема "Пелетни горелки GREYKO BMG и RB" | Включи се в дискусията:


Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: