пон ное 12, 2018 10:39 amjolobg написа: но установих, че променяйки само въздуха, при (почти) еднакви други условия:Високата температура на димните газове не винаги значи че топлим космоса, може пък да е по ефективно горенето и вследствие на това да е по висока температурата вътре в котела и на газовете.
- като го увелича - "избелва ауспуха", намалява пушека от комина, но покачва темп. на димните газове и гори като газова горелка - огъня в основата е синкав и прозрачен.
- като го намаля (не падат неизгорели пелети на никоя степен) - увеличава и то, доста според мен, пушека от комина дори и за слънчогледови (пълностеблени) пелети , темп. на димните газове пада с ~ 15% (при стабилизирано горене почти само на 1-ва е около и под 100 градуса, с турбулатори в 8-те тръби, темп. на водата в котела 65 град.), а огъня е доста по-спокоен.
Не съм правил измерване на остатъчен О2, за да го споделя, но ми се иска "старите кучета" да споделят от опит има ли такова животно, хем да не пуши (много), хем да не топлиме космоса и същевременно да имаме висок КПД? (надявам се да е от полза и за колегата maxmaximoff)