Здравейте всички! Искама да се посъветвам с всички за едно отопление. Значи един познат дето се занимава с отопление ми каза , че в една къща е виждал котле на твърдо гориво с 4 кубикова цистерна с вода към котлето. Парното се запалва 2 дни и се загрява водата в цистерната , след това системата върти топлата вода 5 дни докато се охлади водата. Не знам характеристики на това отопление а и в случая не е важно . Интересува ме следното имам камина с водна риза към нея съм решил да свържа вместо радиатори 3 бр. конвектори , но искам да сложа някакъв съд примерно 150 -200 литра през който да минава водата и съответно да е и като бойлер да има топла вода за къпане и когато през ноща изгасне огъня в камината да бъде топло повече време докато се охлади системата . Какъв съд да сложа ? Дано сте ме разбрали. 
- 1
- 2
Най - вълнуващия въпрос зимно време.
kikovipera
- напреднал
18 мнения в "Любопитно"
stamenov1
- специалист
Желателно е съда да е метален, може да ползваш и няколко тела от бойлер свързани последователно, но за топла вода за къпане най-добре да загряваш със серпентина бойлер, но ще ти трябва и диферинциален термостат и електровентил за него. Големия съд не трябва да е под-налягане, и е добре да е изолиран.
kikovipera
- напреднал
да задължително ще е метален съда , но какво имаш предвид да не е под налягане . Значи ще сложа и 1 бойлер 80 литра със серпентина и 1 стар изтърбушен бойлер от 120 литра ако успея да открия и да купя.Каква ще е максималната температура на водата може да работи при тази ситуация?
Master_Kenobi
- V.I.P.
Трябват ти поне 500 л съд, за да имаш някакъв осезаем ефект на "акумулиране" в твоя случай.
kikovipera
- напреднал
да 500 литра е по добре но с риза от 10 кв ще ми трябва доста време да се затопли този съд . Целта ми е да е топло още 3-4 часа след изгасването на камината .
filmatoplo
- майстор
Внимателно прочетете , има бойлери със медна серпентина които работят по следния обратен начин . Вместимоста литража на бойлера примерно 150 литра е пълен с вода от парната система под налягане 1,5 бара или без налягане при отворена система , като горещата вода от камината-котела влиза в балона отгоре и излиза отдоло . Питейната вода или тази за къпане се намира или влиза в серпентината от водопровода , посредством топлообмен осъществен в балона проточно се загрява . Дефакто вие нямате налично количество литраж топла вода за къпане - тя се загрява проточно на момента , а 150 те литра вода в балона са акомулираща вода на отоплителната система . Такива бойлери съм купувал от Екотермал - чешки бойлери.

kikovipera написа:да 500 литра е по добре но с риза от 10 кв ще ми трябва доста време да се затопли този съд . Целта ми е да е топло още 3-4 часа след изгасването на камината .Облечи си камината (и ризата) с акумулиращи тухли.
ronik
- специалист
kikovipera написа:Значи един познат дето се занимава с отопление ми каза , че в една къща е виждал котле на твърдо гориво с 4 кубикова цистерна с вода към котлето. Парното се запалва 2 дни и се загрява водата в цистерната , след това системата върти топлата вода 5 дни докато се охлади водата.Водна "кахлена" печка!
Много си зле, наистин. Кахла е тухла, а на "кахлената печка" ценното са серпентините. Явно си от тия дето го докарват откъм боя. Такъв тип ти е мисленето.
- 1
- 2
Тема "Любопитно" | Включи се в дискусията:
Сподели форума:
Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:
Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook:
Имаш нужда от подходящ професионалист за дома?
- Преустройство, ремонт и реновиране
- ↳ Вашите ремонти
- ↳ Кухня
- ↳ Баня
- ↳ Дневна
- ↳ Спалня
- ↳ Детска
- ↳ Градина
- ↳ Коридор
- ↳ Тераса и балкон
- Направи сам
- ↳ Направи сам
- ↳ Ремонтирай сам
- ↳ Къде е по-евтино?
- ↳ Дърводелство
- ↳ Ел. инструменти
- ↳ Металообработване
- ↳ Конкурс "Направи сам 2012"
- Строителство
- ↳ Всичко за вилата
- ↳ Къщи
- ↳ Саниране
- ↳ Хидроизолация
- ↳ Пасивни и нискоенергийни сгради
- Сухо строителство
- ↳ Окачени тавани
- ↳ Преградни стени и предстенни обшивки
- ↳ Сухи и повдигнати подове
- ↳ Декоративни елементи - колони, трегери, сводове и др.
- ↳ Всичко за гипскартона и гипсфазера
- Въпроси и Отговори
- ↳ Полезни съвети
- ↳ Автомобили
- ↳ Партньори
- ↳ Боядисване и Декориране
- ↳ Вентилация, климатици и термопомпи
- ↳ Водоснабдяване и канализация.
- ↳ Всичко за ремонта
- ↳ Електротехника
- ↳ Отопление
- ↳ Газификация
- ↳ Електроника и Схеми
- ↳ Газобетон
- ↳ От всичко по малко
- ↳ Компютри и периферия
- ↳ Уеб дизайн, PHP, MySQL, JavaScript, HTML..
- ↳ Мобилни устройства, GSM-и
- ↳ Нека се запознаем
- ↳ Recycle Bin
- Статии
- ↳ Практични решения
- ↳ Качване на снимки
- ↳ Какви статии искате?
- ↳ Готварство, туршии и зимнина
- ↳ Отмора и шеги
- ↳ От нищо нещо
- ↳ Не е за вярване
- ↳ Литература