• 1
  • 2
Най - вълнуващия въпрос зимно време.
kikovipera - напреднал
Здравейте всички! Искама да се посъветвам с всички за едно отопление. Значи един познат дето се занимава с отопление ми каза , че в една къща е виждал котле на твърдо гориво с 4 кубикова цистерна с вода към котлето. Парното се запалва 2 дни и се загрява водата в цистерната , след това системата върти топлата вода 5 дни докато се охлади водата. Не знам характеристики на това отопление а и в случая не е важно . Интересува ме следното имам камина с водна риза към нея съм решил да свържа вместо радиатори 3 бр. конвектори , но искам да сложа някакъв съд примерно 150 -200 литра през който да минава водата и съответно да е и като бойлер да има топла вода за къпане и когато през ноща изгасне огъня в камината да бъде топло повече време докато се охлади системата . Какъв съд да сложа ? Дано сте ме разбрали. :)
stamenov1 - специалист
Желателно е съда да е метален, може да ползваш и няколко тела от бойлер свързани последователно, но за топла вода за къпане най-добре да загряваш със серпентина бойлер, но ще ти трябва и диферинциален термостат и електровентил за него. Големия съд не трябва да е под-налягане, и е добре да е изолиран.
kikovipera - напреднал
да задължително ще е метален съда , но какво имаш предвид да не е под налягане . Значи ще сложа и 1 бойлер 80 литра със серпентина и 1 стар изтърбушен бойлер от 120 литра ако успея да открия и да купя.Каква ще е максималната температура на водата може да работи при тази ситуация?
Master_Kenobi - V.I.P.
Трябват ти поне 500 л съд, за да имаш някакъв осезаем ефект на "акумулиране" в твоя случай.
kikovipera - напреднал
да 500 литра е по добре но с риза от 10 кв ще ми трябва доста време да се затопли този съд . Целта ми е да е топло още 3-4 часа след изгасването на камината .
filmatoplo - майстор
Внимателно прочетете , има бойлери със медна серпентина които работят по следния обратен начин . Вместимоста литража на бойлера примерно 150 литра е пълен с вода от парната система под налягане 1,5 бара или без налягане при отворена система , като горещата вода от камината-котела влиза в балона отгоре и излиза отдоло . Питейната вода или тази за къпане се намира или влиза в серпентината от водопровода , посредством топлообмен осъществен в балона проточно се загрява . Дефакто вие нямате налично количество литраж топла вода за къпане - тя се загрява проточно на момента , а 150 те литра вода в балона са акомулираща вода на отоплителната система . Такива бойлери съм купувал от Екотермал - чешки бойлери. :prost: :santa:
n_a - МАЙСТОРИЩЕ
Answers: 1
kikovipera написа:
да 500 литра е по добре но с риза от 10 кв ще ми трябва доста време да се затопли този съд . Целта ми е да е топло още 3-4 часа след изгасването на камината .
Облечи си камината (и ризата) с акумулиращи тухли.
ronik - специалист
kikovipera написа:
Значи един познат дето се занимава с отопление ми каза , че в една къща е виждал котле на твърдо гориво с 4 кубикова цистерна с вода към котлето. Парното се запалва 2 дни и се загрява водата в цистерната , след това системата върти топлата вода 5 дни докато се охлади водата.
Водна "кахлена" печка! :shock: Това е нещо повече от любопитно!
n_a - МАЙСТОРИЩЕ
Answers: 1
Много си зле, наистин. Кахла е тухла, а на "кахлената печка" ценното са серпентините. Явно си от тия дето го докарват откъм боя. Такъв тип ти е мисленето.
ronik - специалист
Говоря за принципа ве! Затова "кахлена" е в кавички ;)
  • 1
  • 2

Тема "Любопитно" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: