Най - вълнуващия въпрос зимно време.
doktor4e_to - напреднал
Привет от мен! Аз съм от скоро в този форум и това ми е първата тема, която публикувам при вас!

Скоро закупихме апартамент в около 30-годишна 3 етажна кооперация. В момента пада голямото къртене на плочки, мозайка и т.н.! Има и стар паркет, който се чудехме дали да го оставяме или не...по последни думи на майстора за отоплението се установи, че трябва да се маха този паркет, защото е вече заминал. Ще си правим локално парно, като котела ще бъде в мазето където си има прекарана инсталация за чиста и мръсна вода. Разполага също така и с комин! Предложението на майстора е да се сложи там котела, който да се захранва с пелети, понеже засега това е най-изгодния вариант за отопление и до него да се върже и бойлера, който ще си бъде комбиниран! Това което се чудя, дали отоплението горе в апартамента /който е на 2-я етаж/ да бъде подово /по препоръка на майстора/ или с най-обикновени радиатори.

Площта е около 100-тина кв.м. и се състои от бокс, трапезария и всекидневна /преходни/, спалня, детска и бяна с тоалетна.

Предполагам, че при варианта с подово /за което трябва да се махне паркета и определено ще се повишат разходите/ ще ми се наложи да отоплявам целия апартамент. Поне засега с жена ми нямаме деца и няма да има смисъл да отопляме и двете стаи /спалнята и детската/. Та се чудя дали неможе да се комбинира подово с два радиатора за тези стаи или май най-добре е да си останем само на радиатори.

Също така сме решили да слагаме и климатици....за всеки случай > един за преходните /южните всекидневна, трапезария и бокс/ и по още един в спалнята и детската, които да имат едно външно тяло.

Ако пък решим подово отопление /което да уточня, че подовото ще е с тръби от парното, че май пропуснах да го спомена по от рано/ > незнам дали отгоре да бъде с ламиниран паркет /който аз не харесвам много, понеже няма нищо общо с дървото...лепила, смоли и стърготини/ или теракот /който пък се чисти лесно, но пък се и цапа много и ако парното не работи > ще е ледено студен, ако ходиш бос/.

Голяма дилема!!!

Много варианти, голямо чудене > незнам как да подходя и кое да избера. Ако някой може да помогне и да наклони везните в дадена посока, ще съм му много благодарен!
Чаро - Акълия
Незнам какво искаш да чуеш.
Помисли как ще обитаваш жилището, за да прецениш най-добре.
При това имай в предвид времето за което различните системи затоплят. Най-бързо (и икономично) климатици . Ама и много бързо става студ като го спреш, бръмчи. Радиатори средна работа, масова и изпитана, грозно.
Подовото загрява бавно но и държи топло с часове след като го спреш, трудно контролираш температурата. Знам, че комбинацията от подово и радиатори е много добра- имаш сравнително бързо затопляне и бавно изстиване.
Аз имах същите въпроси и се спрях само на подово. Другата седмица ще го пускам за сефте.
И с подово, при кадърно направена система можеш да отопляваш само определени помещения.
n_a - МАЙСТОРИЩЕ
Answers: 1
Ааако случайно недайБоже подовото ти дефектира..... Инак, няма проблем отделните стаи да са си отделно. Майсторът ти, ли каза, че не може?
Плочки на пода неприятно изстудяват краката и лете.
Ламинат...абе против балатуми и секви мушами съм. Ламинатът си е фазер с фолио.
За мен няма чудене. Паркет/дюшеме и радиатори. Климатиците са по подразбиране заради охлаждането. Относно 2 климатика с едно външно тяло, съм на особено мнение. Особено, щом едното тяло няма да се ползва скоро.
doktor4e_to - напреднал
Понеже аз също съм на мнение, че паркета /стария/ си е най-добър, като вариант....но поне аз незнам да има на пазара такъв. Навсякъде виждам само и единствено ламиниран паркет, теракот, гранитогрес....дори и за корково покритие също. Но паркет/дюшеме, незнам къде може да се намери. Утре отивам до София, ще разгледам тук таме и ще видим и там какво се предлага. /иначе живея в Поморие/

Иначе много ви благдаря за съветите/мненията по темата > засега везните се накланят към подово. А относно обитаването на жилището > там ще живеем всеки ден. И ако пък е много студено, докато се стопли от подовото, можем да си пуснем климатиците да сгреят за нула време.

И все пак, ще съм благодарен на всеки....който сподели опит!

Всичко добро!

p.s. ако се повреди нещо по подовото, майстора ми каза че нямало никакъв проблем > дано да не се получи така, но стане ли ще видим.

А и исках да ви попитам каква дебелина изолация се слага под тръбите и каква да е тя? Според майстора: фибран с дебелина около 8см.
Чаро - Акълия
Ако височината на помещението позволява, защо не 8см .Виж тук - http://forum.imoti.net/read.php?17,1766 има от пиле млеко за подовото.
Помисли и за чилър и конвектори+подово, вместо пелети и климатици. Ако слагаш климатици мисля че е по-добре да са автономни, а не с едно външно тяло. Стане ли беля, спират всичките :? .
Master_Kenobi - V.I.P.
doktor4e_to, абе тоя майстор от къде си го намерил?! Да не е дистрибутор на някоя фирма за подово отопление?! :?
Подовото е ефективно когато се слага под керамични настилки. Е, може и под други, ама с компромиси. Стаите ти с теракот ли ще са?! Освен това майстора каза ли ти за "усещането" да живееш върху подово отопление? Много са спорни достойнствата му. Аз бих сложил такова само в мокри помещения - баня, басейн... :-D
За цени не говориш - явно не те притесняват, но тоя фибран 8 см е смущаващ! Кво толко ще изолира! На подовото му трябва Екран и неголяма изолация. Но ти предлагам да забравиш за него! Разходи, грижа и риск си е.

Направи си класиката с радиатори и паркет/дюшаме на пода. Има много производители на такива настилки. Закъснял си с идването в София, щото Стройкото мина и не знам къде ще ги търсиш, но ако имаш проблем, кажи и ще се отзовем с координати и линкове.

Остави си стария паркет. Не знам да има "заминал" 30-годишен паркет, освен ако не е давен във вода. Пък и да е мокрен от радиатори примерно, частично ще се подмени.
Май, майсторята се те турили на пангара... :-D

И поздравления за избора - котел на пелети! Отличен е! :)
LazarGanev - "Велик майстор"
Здравей doktor4e_to,
подовото отопление наистина дава най-близко до идеалното разпределение на топлината във височина - т.е. топло на краката и хладно на главата. Поради този факт човек се чувства комфортно при по-ниска температура на въздуха, отколкото при отопление с климатик да речем, което води до икономии. Разбира се трябва да е сметнато и изпълнено като хората. Дебелината на изолацията под тръбите трябва да е 3см, а не 8см. Дюшемето не е много подходяща настилка над подовото, поради изолационните си свойства и в този смисъл ламинатът е по-подходящ. Това, че няма да отоплявате някои стаи не пречи да са с подово - тези контури също може да се изключват от колектора, както и радиаторите. Аз също смятам да поставям подово в новото си жилище, но с газов котел, а тръби за подово и останалите компоненти - на Рехау.
popovvv - специалист
Не използвам подово отопление поради което не твърдя, че написаното по долу е вярно, но не смятам, че предимствата на това отопление са толкова големи, че да оправдаят големите инвестиции.Говоря за големи инвестиции, ако се закупи и монтира цялостна заводска система за подово отопление.Сиромашките които се правят от навити PEX-AL тръби и се включват на изходите на някой радиатор са особен вид със съмнителна ефективност.И така предимства -няма радиатори/но какво ли толкова пречат/ най добро разпределение на топлината в отопляваното пространство; излъчва топлина след спиране на отоплителната система.Общо взето това са предимствата.Недостатъци-много скъпи системи; сложен и скъп монтаж;специални изисквания към подовото покритие;килими и други декоративни подови покрития намаляват ефективността;големият брой мебели използван в нашият бит също намалява ефективността;прахта която несъмнено присъства в стаите се вдига от топлият възд и се вдишва непрекъснато; голяма инертност при включване след спиране;източниците на топлина/котли камини/ трябва да са с автоматизиран процес на горене т.е по скъпи.
Смятам, че този вид отопление трябва да се проектира и изпълни старателно за да е максимално ефективно.
LazarGanev - "Велик майстор"
Е-е-е, popovvv, не плаши човека! Кое им е скъпото на системите - съизмеримо е с радиаторните системи, и монтажът не е по-сложен. За прахта също не съм съгласен - радиаторите чрез конвекцията въртят въздуха в помещението и по този начин се вдига повече прах - просто човек не се е замислял. Да не говорим за климатиците! За килимите - ясно, ама кой ползва сега килими. За процеса на горене е вярно, но ако ще се ползва газов котел, който е напълно автоматизиран, няма значение дали ще е с радиатори или с подово. За нуждата от прецизно проектиране и изпълнение гласувам с две ръце!
Чаро - Акълия
LazarGanev написа:
Е-е-е, popovvv, не плаши човека! Кое им е скъпото на системите - съизмеримо е с радиаторните системи, и монтажът не е по-сложен. За прахта също не съм съгласен - радиаторите чрез конвекцията въртят въздуха в помещението и по този начин се вдига повече прах - просто човек не се е замислял. Да не говорим за климатиците! За килимите - ясно, ама кой ползва сега килими. За процеса на горене е вярно, но ако ще се ползва газов котел, който е напълно автоматизиран, няма значение дали ще е с радиатори или с подово. За нуждата от прецизно проектиране и изпълнение гласувам с две ръце!
Напълно подкрепям. Единствения проблем е контролирането на температурата поради голямата енертност. А скъпото е колекторите с дебитомери.
Това е интересно- http://mora23kt.hit.bg/floorheating/tin_m.html
Пък сега гледах и модулна система за повърхностно отопление. Изглежда много просто за монтаж.- http://www.aries.ms/uploads/File/Katalo ... ung_BG.pdf

Тема "голямото чудене за начина на отопление" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: