Здравейте ! Сега правя основен ремонт на приземния етаж. Смених ВиК-то, ел. инсталацията. Сега идва ред на замаската, но преди това смятам да положа тръби за подово отопление. Отоплението ще бъде на природен газ. Прочел съм може би почти цялата информация за водно подово отопление. Не ми стана ясно тръбата с какъв диаметър е най-добре да бъде. Някъде пише ф16; ф18, дори някъде ф20. Ще има лира в банята. Тя вече е направена и не мога там да правя подово. Имам купен ел. бойлер със серпентина, понеже смятах инсталацията да бъде на дърва и въглища. Но нямам удобно място за комин. Сега се чудя дали да пускам тръби към бойлера. Примерно газовият котел да бъде само за отопление и да ползвам бойлера. Заслужава ли си ? А лирата и евентуално бойлера в една колекторна кутия ли да бъдат с подовото ? В статиите за подово отопление пише замаската да не се прекъсва. Не мога ли да я прекъсна там, където ще бъде (делитационната ?) фуга между двете стаи ? Благодаря ви предварително за отговорите.
Здравей maestroone,
Не знам какъв ти е бойлера - мощността на серпентината е подходяща, свързването става директно към трипътния вентил на котела и можеш да го ползваш и през лятото, затова линията я пусни до котела с диаметър поне ф20, което може и да е малко. И не само че си заслужава, ами е най-добрият вариант за топла вода. Само дано бойлерът ти да има мощна серпентина, че лете да се чудиш какво да правиш.
За лирата ще направиш попътно отклонение с ф16.
Подовото става и с ф16, и с ф18, ф20 е много. Специалната тръба за подово на Рехау е Ф17.
Замазката я правиш стая за стая и в делитационните линии слагаш фибран за компенсиране на линейните разширения, както и по един цокъл фибран покрай стените.
Колекторите ще са с дебитомери, нали? Пусни някоя схема да я видим.