• 1
  • 2
Най - вълнуващия въпрос зимно време.
maestroone - напреднал
Здравейте ! Сега правя основен ремонт на приземния етаж. Смених ВиК-то, ел. инсталацията. Сега идва ред на замаската, но преди това смятам да положа тръби за подово отопление. Отоплението ще бъде на природен газ. Прочел съм може би почти цялата информация за водно подово отопление. Не ми стана ясно тръбата с какъв диаметър е най-добре да бъде. Някъде пише ф16; ф18, дори някъде ф20. Ще има лира в банята. Тя вече е направена и не мога там да правя подово. Имам купен ел. бойлер със серпентина, понеже смятах инсталацията да бъде на дърва и въглища. Но нямам удобно място за комин. Сега се чудя дали да пускам тръби към бойлера. Примерно газовият котел да бъде само за отопление и да ползвам бойлера. Заслужава ли си ? А лирата и евентуално бойлера в една колекторна кутия ли да бъдат с подовото ? В статиите за подово отопление пише замаската да не се прекъсва. Не мога ли да я прекъсна там, където ще бъде (делитационната ?) фуга между двете стаи ? Благодаря ви предварително за отговорите.
LazarGanev - "Велик майстор"
Здравей maestroone,
Не знам какъв ти е бойлера - мощността на серпентината е подходяща, свързването става директно към трипътния вентил на котела и можеш да го ползваш и през лятото, затова линията я пусни до котела с диаметър поне ф20, което може и да е малко. И не само че си заслужава, ами е най-добрият вариант за топла вода. Само дано бойлерът ти да има мощна серпентина, че лете да се чудиш какво да правиш.
За лирата ще направиш попътно отклонение с ф16.
Подовото става и с ф16, и с ф18, ф20 е много. Специалната тръба за подово на Рехау е Ф17.
Замазката я правиш стая за стая и в делитационните линии слагаш фибран за компенсиране на линейните разширения, както и по един цокъл фибран покрай стените.
Колекторите ще са с дебитомери, нали? Пусни някоя схема да я видим.
maestroone - напреднал
Благодаря ти LazarGanev, че се отзова на въпросите ми ! Не знам как точно да начертая схемата, за да не ви объркам (дори не знам как се пускат в сайта). При мен е доста сложно (така си мисля). Ползвам топла вода от 2 бойлера. Единият е без серпентина - за кухня на първия етаж и баня на втория. Намира се на около 4 метра от мястото, където ще бъде газовият котел. Другият, който е със серпентина (ДИПЛОМАТ - 3 kw), е за баня на първия етаж и лятна кухня. Ако пускам тръби до него, те ще бъдат с дължина около 13 метра в едната посока. Лирата е на около 7-8 метра от бъдещия газов котел. Лирата и "ДИПЛОМАТ"-а са в едно направление (посока). Тръбите за лирата са сложени - ф16. За беля сега се оказват с около 3 метра по-къси от газовия котел. Има няколко варианта: единият - разменям местата на дватата бойлера, понеже до по-близкия не е проблем да пусна тръбите, а другият остава на ток като резерва. Между другото има прекарана тръба ф16 между двете инсталации, но остана само да ги свържа.
Другият вариант - купува се още един бойлер със серпентина и се прокарват тръби до далечния бойлер. Тогава газовият котел може да бъде само за отопление (така мисля). Третият вариянт - газов котел за отопление и топла вода без да ползвам бойлерите, но много не ми се иска този вариант, защото всичко става. Може да има някакъв проблем с газта и тогава да ги ползвам на ток.
Същевременно смятам да пусна тръби до мястото, където ще бъде колекторната кутия на втория етаж (и това може би ще стане утре, защото не мога да завърша мазилката). Сигурно тази тръба трябва да е с по-голям диаметър, защото ще продължава към третия етаж (който
още не е построен, но след 10-15 години може и това да стане). Дължината на тръбата до колекторната кутия на втория етаж е 5-6 метра. Из форума пише, че е най-добре тръба от котел до колекторна кутия да е желязна. Ако е така, трябва да търся майстор, понеже не съм работил с медни тръби (може би не е сложно, но ще ми трябва инструмент за запояване). Иначе тези с алуминиева вложка не е проблем да ги сложа. Сигурно трябва да е ф30 и нагоре.
Малко объркано стана. Много писане. Добре, че е дъщерята (аз това ще го пиша 3 дена). Дано да сте ме разбрали. Моля за съвет !!
Щом ще има и втори бойлер, вариантите се увеличават. Доколкото те разбирам без схема, смятам следното:
- до колектора на втория етаж - тръба ф32Ал, или ф32ППР Стаби, или ф28 Мед
- след лирата слагаш тройник и продължаваш до бойлера (кажи поне колко литра е или точния модел)
- купуваш втори бойлер със серпентина - ще ти кажа модел и прекарваш от котела до него тръби ф20
- котелът може да е двуконтурен, но по-добре да е едноконтурен. Стои въпросът с управлението на бойлерите, но и той може да се реши с подходящ програматор. Ще можеш да подгряваш бойлерите дори и през лятото без проблем.
maestroone - напреднал
Бойлера е Дипломат океан-80 литра на 2 години е в момента и е с 5 години гаранция. Мисля, че беше 3 kw. Значи него местя по-близко до газовия котел и купувам още един (ти ще ми кажеш какъв модел). Пускам тръба към далечния ф20 (или ф25) и от тази тръба се слага тройник към лирата. Това много ме устройва, защото няма да се налага да сменям тръбите за лирата или да ги удължавам. Утре купувам ф32Ал за колекторната кутия за втория етаж. На етажите аз имам по две стаи (бяха две стаи и салон, но сега с този ремонт бутнах едната стена, за да разширя едната стая). На приземния етаж, където ще бъде подовото, едната стая е 11кв.м., а другата е 22 кв.м. Смятам по-малката стая на два кръга да е подовото, а другата - на 3. Какво ще кажеш ? Излишно ли е ? Или пък да гледам кръга да е около 100 метра ? Понеже из форума се казва, че кръговете трябва да са по-къси за по-добра циркулация на водата. Подовото и бойлерите и лирата на една колекторна кутия ли ще бъдат свързани или е нужно две колекторни кутии ? Благодаря ти LazarGanev - разчитам на теб !
maestroone - напреднал
А тръбата за газ към готварската печка - мога ли сега да я сложа в замаската или да я скрия в мазилката ? Или пък това не е позволено ? Там, където ще бъдат шкафовете на кухнята, да слагам ли тръби за подово ? Понеже някои казват, че там, където са мебелите, не е нужно да се слагат тръби. Тръбите за подовото смятам да са "unitpipe". На тях пише "Made in Bulgaria" и пише, че са направени с материали от Швейцария. Нали стават тези тръби ? Понеже за сега аз съм доволен от тях, като цена и качество.
До газовия котел трябва да прекарам ел. кабел и тръба от студената вода. Нали така ? Щом ще ползвам бойлерите, нали не е нужно да прекарвам тръба за топлата вода ?
Почвам отзад напред:
- ако котелът е едноконтурен, няма нужда от трета и четвърта тръба, пълненето на системата може да го правиш от всяка удобна точка - например до бойлера да оставиш кран за пълнене. Трябва да предвидиш и кран за източване.
- Унит пайп, доколкото съм чувал са добри тръби и се правят в Бг.
- под мебелите не се слагат тръби, в малката стая е достатъчен 1 кръг, в голямата - 2.
- тръбите за газ може да се вкопават, но това трябва да стане от фирмата, която ще прави и издава цялата газова инсталация
- ето ти една примерна схема за връзване:
http://www.bulgariatherm.com/images/dow ... 06-7-d.pdf
Лирата и бойлера няма как да се вържат на колектора на подовото, понеже там температурата е ниска - около 40°С. Лирата я връзваш с тройник някъде по щранговете между котела и помпата за подовото - такава ще има на всеки етаж, нали си наясно?
- остава въпроса с бойлерите, който е малко по-сложен и има различни варианти. Този, който имаш е с малка серпентина и ако не вземеш друг, този можеш да го вързваш само като радиатор и да го ползваш само през зимата. Ако обаче вземеш още един 120 или 150литров с по-мощна серпентина, тогава можеш да ги ползваш и през лятото - двете серпентини вече са достатъчен товар на котела, за да работи само за тях. Връзването им може да стане по-различен начин, но този, който ми се струва най-хитър е следния - двете серпентини ги връзваш последователно, като първа е тази на малкия бойлер, излизайки от нея, водата да влиза в серпентината на големия бойлер, като датчика за управление на трипътния вентил на котела го слагаш на големия бойлер. Затова е добре големият бойлер да го сложиш там, където се ползва повече вода. Не знам дали ме разбра. По този начин щом се поизпразни управляващия бойлер, котелът пали и започва да го подгрява, като доподгрява и малкия. Ако малкия няма нужда от подгряване - няма проблем, водата пак си минава през него, без да губи от топлината си. Ако малкият се изпразни, а големият не е, котелът няма да тръгне, защото на малкия няма закачен датчик. Това е малко неудобство, но няма как да се закачат датчици и на двата. Всъщност има начин, но това е с подходящ програматор, но зависи каква марка ще е котела - Вайлант например имат подходящи управления за своите котли.
За да използваш тази схема на вързване на бойлерите е добре от котела до тях да пуснеш тръби ф25.
- щом като имаш само по две стаи на етаж, няма смисъл да захранваш колекторите на втория етаж с ф32, ф25 е напълно достатъчно
maestroone - напреднал
Благодаря ти LazarGanev ! А този бойлер 120 или 150-литровия дали ще мога да го сложа на мястото на 80-литровия ? В смисъл стават ли за вертикално поставяне на стена или лежат на пода ? А знаеш ли какъв им е диаметъра ? Можеш ли да ми предложиш някоя марка бойлер ? Аз се обадих на един човек. Той утре ще дойде да види за какво става въпрос. Ще му предложа да пусне тръбите за газ, а аз ще се опитам да направя инсталация за парно отопление. Наистина вариантът с големия бойлер е много добър. Ако някой ден сложа и слънчеви колектори и ги вържа към бойлерите, ще бъде идеалният вариант. Благодаря ти още веднъж !
2v6 - майстор
maestroone написа:
...
Другият вариант - купува се още един бойлер със серпентина и се прокарват тръби до далечния бойлер. Тогава газовият котел може да бъде само за отопление (така мисля). Третият вариянт - газов котел за отопление и топла вода без да ползвам бойлерите, но много не ми се иска този вариант, защото всичко става. Може да има някакъв проблем с газта и тогава да ги ползвам на ток.
...
Съществуващите бойлери няма нужда да ги пипаш :!:
Взимаш си двуконтурен котел и ги захранваш от него :idea:
Така ще имаш топла вода колкото искаш, ще е на цената на газта, инсталацията за бойлерите ще е много по-проста, съответно по-евтина и лесна за изпълнение.

Дебита зависи главно от проходимостта на тръбата и по-точно на фитингите :!: Ако използваш полиетилен с алуминиева вложка сложи ф20. Хубаво е кръговете да са с близка дължина - за малката стая (11 м2) един кръг, за голямата (22 м2) - два кръга.
maestroone - напреднал
Този, който дойде за газовата инсталация, ми каза, че тези бойлери въобще не ми трябват. Газов котел ми е бил достатъчен. Към него се свързвала топлата вода. Аз много не му вярвам. И ми се иска да направя газова инсталация + бойлерите. Единият, който няма серпентина, ще го махна. На негово място най-вероятно ще взема 150-литров.
2v6 ти ме съветваш подовото отопление да го правя с ф20, така ли ?
А може ли някой да пусне една примерна схема на газова отоплителна инсталация, която да захранва бойлери, лира, подово отопление и на втория етаж само радиатори. И след време, когато събера пари, към тази инсталация ще се включат слънчеви колектори. Възможно ли е това или аз фантазирам ?
  • 1
  • 2

Тема "Относно газово отопление" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: