• 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 8
Най - вълнуващия въпрос зимно време.
Jacket - специалист
Здравейте,
Тази година за пръв път ще се отоплявам на дърва. Досега където и да съм живял винаги е имало ТЕЦ и никога отоплението не ми е стояло като някакъв сериозен въпрос.
Преди около месец обаче се нанесох в ново жилище (отново под наем) в квартал в който няма ТЕЦ.
Апартамента е 65 квадрата, едностаен по старите стандарти (спалня + хол с бокс и трапезария). Камината е по средата на хола, като гърба й на стената на спалнята. Радиаторите са алуминиеви VOX, мисля че H600 пишеш някъде, с по 12 глидера. В хола са два радиатора, в спалнята един + лира и серпентина на бойлера (която е изключена засега) в банята.
Колекторите са 5 портови (не знам дали така се казва...) и всеки радиатор е на отделен кръг.
Системата е отворена.
Според думите на собственика е около 50 литра, което на мен ми се струва доста...

Сега на въпросите, които са много... :?

1. Според собственика системата е имала нужда от често обезвъздушаване. Разширителя изглежда като да е 10 литра, но може и по-малък да е. За съжаление нямам точна информация за него, но на око е мъничък. ще му премеря външните размери.
Дали проблема е от там, след като системата не тече никъде и какъв разширител е хубаво да се сложи на тази система, ако започне много да лапа въздух наистина.

2. При първото пускане имаше малко проблеми. Самото пълнете го направихме на студена система, обезвъздушихме всички радиатори и запалихме камината. За около половин час вдигнахме 60 градуса на изхода, а след още половин успяхме да качим и 90. Това обаче се случи, защото само единия радиатор и лирата се стоплиха отначало. Радиатора в спалнята и единия в хола им пускахме въздух още поне половин час преди да започне изобщо да циркулира някаква вода през тях. Бяха им топли само тръбите на входа до кранчетата и нищо повече. Радиатора, който се стопли първо е вързан на система горе-долу, а другите два (които не стоплиха отначало) са на система долу-долу. Предполагам че е било от въздух проблема, но може ли от нещо друго да се е получило?
Иначе след като започна да циркулира водата през тях температурата на изхода падна на 55-60 градуса, но и огъня вече беше понамалял.

3. Сложил съм UPS (APC) на помпата, който е 0,5KVA, но никъде не видях помпата с каква мощност е за да сметна колко време ще изкара... На доста скрито място е и единственото, което успях да видя е че е Grundfos, с червено тяло и има една бяла врътка, която предполагам е за степените. Как мога да й разбера мощноста?

4. Четох че е хубаво помпата да има терморегулатор, аз мислех че е само от гледна точка на сигурноста, но чета че помагало и за по-оптималното затопляне. Как точно помага този терморегулатор? По принцип имам монтиран такъв, но според хазяина не работил много коректно и се е случвало да не включва понякога изобщо помпата, за това го е и спрял. Гледам че е от "контактния" тип и не ми се струва че контактува много добре с тръбата, понеже е сложен точно на коляното, но и там няма къде другаде да се сложи. Има ли смисъл да го сменям с друг тип и да го използвам? Аз съм си изкарал ключенце над камината за помпата.

5. Може би най-сериозния ми проблем се очертава да е горивото... Тъй като едва преди месец ми стана ясно че ще се отоплявам на дърва, естествено това което ми докараха е влажно... Поръчах си 3 кубика за начало от някакъв пернишки търговец (поразпитах разни съседи и казват че били доволни от него), за 50лв. на кубик нарязани и нацепени. Мазето ми е доста тесничко, но дървата се събраха, на око като гледам ми докараха не повече от 2 кубика, ама това ми беше ясно че ще се получи.
Та както се очаква дървата са влажнички, но доколкото четох, сухи дърва просто никой не продава, а се купуват поне година по-рано, но при мен нямаше как да стане това.
Най-много искам да знам какво да очаквам от тези дърва. Вече видях на първото палене че горят доста слабо :( но и аз слагах по едно дръвце и предимно картони (имах два огромни кашона). Дайте някакви съвети как да ги разпалвам по-лесно, защото единия кашон го опатках за едно палене само, другия и той ще замине и после как ще я паля не знам... Мога ли да използвам някакви допълнителни продукти за разпалване, като нафта или сух спирт.

6. Мога ли да използвам екобрикети в камината. На собственика са му казали, че не е хубаво да се гори нещо различно от дърва, заради водната риза. Тук обаче чета че някои хора използват и са много доволни.

7. Тези около 2 (може и мааалко повече да са...) кубика за колко време да очаквам да свършат? Камината мисля да я паля делниците към 18 часа и към полунощ да я зареждам за през нощта. През повечето уикенди ще гори по цял ден. Мисля че е доста стандартен режим, така че би трябвало да знаете. Ясно ми е че с тях няма да изкарам сезона, но мазето е малко за съжаление.

Извинявам се че стана толкова дълго, но за пръв път ми се завъртат такива въпроси из главата а доколкото виждам тук има доста специалисти и опитни хора. Най-важни са ми отговорите на последните три въпроса, останалите неща с времето предполагам и аз ще мога да си ги разбера и не ме притесняват толкова, но с горивото най-вече нещата си ме притесняват.

Прикачам и една снимка на каминката. Много хубаво е направена според мен (и естетически и като вложени материали). Освен вратичката всичко друго си стои студено докато гори, така че явно е добре изолирана. Комина също дърпа много добре (не че разбирам много, но си личи че се разгаря сериозно като се отвори клапата).

Прикачен файл

P1160046.jpg
P1160046.jpg (20.89 KиБ) Видяна 10352 пъти
laki1968 - специалист
хъм,тая камина като я гледам и без радиатори ще топли тва апартаментче само ако некои се беше сетил да и направи повече въздуховоди........... :cool:
Jacket - специалист
Абсолютно, според собственика цялата водна риза която са правили е била леко излишна, но явно му се е занимавало, а и аз имам голям мерак да се направя на параджия :) Дори ми предложи ако ми се стори голям проблем поддръжката на системата, да изреже тръбите на ризата за да използвам само камината, но на мен ми се струва много грубо...
По принцип в спалнята на около 10см от тавана има същия отвор като този над камината, но от него не духа като от този отпред.
Хола е около 25 квардрата, спалнята е 13, пропуснах да ги спомена в началото.
AntonBM - специалист
Много, въпроси... Ще отговарям кратко, че не ми се пише.
Радиаторите ти са към 2400W, лирата към 700W, а серпентината дърпа в зависимост от температурата на бойлера от 5000W при Т-вода=5° до 0W при изравняване на температурите. Т.е. общата мощност на инсталацията ти е към 10 kW. Апартамента по груби сметки за да се затопли при външна -15° ще му трябват към 8 kWh.
Не си писал, колко е мощността на камината, но и аз смятам, че няма да има проблем с отоплението. По-долу отговарям на въпросите ти, като запазвам твоята номерация.
1. Имаш открит разширителен съд с обем 10 литра. Трябва да стига и да не се налага обезвъздушаване! Честото доливане на топлоносител е много вредно, ако се прави с обикновена твърда вода. Възможно е мястото за монтаж на разширителният съд да е избрано грешно. Ако е свързан след циркулационната помпа е възможно тя да повишава нивото на водата в него, да прелива топлоносител и след изстиване на системата радиаторите да взимат въздух.
2. Въздуха в радиаторите е причината.
3. Не е ясно каква е помпата, но за такава инсталация помпа с мощност 0,100 kW е достатъчна. Най-често монтират Grundfos UPS 25-40, тя е с 2 скорости, съответно 90/130W.
4. Регулира се минималната температура на водата във водната риза. Слагаш термостат на ризата и се настройва помпата да тръгне след като температурата на водата стигне 60°С. Така се защитава камината от конденз и се подобрява режима на горене в горивната камера.
5. Мокрите дърва са проблем. Ще гориш повече и ще имаш по-ниска мощност на камината. Можеш да ползваш сух спирт, течен парафин или друг продукт, който се продава за разпалване на дървени въглища. Нафта не слагай – мирише ужасно и трудно се отмирисва и чисти!
6. Можеш да слагаш брикети или въглища. Най-добре с тях да засилваш камината, след като я запалиш с тънко нацепени дърва, а после да слагаш цели цепеници. За да имаш мощност от 10 kWh, на всеки час трябва да изгаряш към 4-5 kg. (8-10 литра) дърва с влажност 20%. Ако са влажните повече.
7. Времето, за което ще ги изхарчиш зависи от теб и външната температура. Много грубо тези 2 кубика ще ти стигнат до коледа, но ще изхарчиш още 2 преди края на януари. За целият сезон може и да ти стигнат 6 кубика, но по-вероятно е да са 8.
Jacket - специалист
Благодаря много за отговорите и съжалявам че не давам по-точна информация, но това знам и аз.
Разширителя не съм много сигурен как е свързан, но на колекторите втората тръба беше надписана "Разширителен съд". Сякаш има отделен кръг само за него, не знам дали е възможно.
Бойлера е изключен тъй като е теглил твърде много мощност, а и като е трябвало много гореща вода (на ток), реално серпентината го е охлаждала. Така че реално системата е от 3 радиатора и една лира.
Не знам дали не е по-добре да намеря още от сега място за още поне 2-3 кубика дърва и дали ще поизсъхнат поне малко за 2-3 месеца докато им дойде времето, или да купувам зимата?
За екобрикетите сигурна ли е работата, да не прецакам нещо по ризата? Ако стават със сигурност от къде мога да си купя хубави, по възможност някъде по околовръстното (София), понеже ми е удожно, а пък ще купувам по малко на няколко пъти, че ми е доста малка колата?
AntonBM - специалист
Екобрикетите не са опасни за стоманата на водната риза. Много по-опасен е конденза, който се получава при работа на ниска температура под 60°. Този конденз е с киселинен характер, защото водата се свързва със серния двуокис (продукт от горенето) и се получава сериста киселина. Тя разказва игрите на ризите.
filmatoplo - майстор
За 8 кубика Антон е прав - толкова ми отиват на мен с печка с водна риза Прити 10 киловата .Имам 32 алуминиеви ребра модел- Ера на хаш 600 , 1 лира- Екотермал 45/90 см и бойлер 80 литра -Дипломат със серпентина . Тръби мед фи-18 главни и фи-15 разклонителни .Помпа Грундфос -25-40 трискорости , и контактен термостат нагласен на 55 градуса .Работи в режим 55-60 градуса не повече .ЮПСа се развали - беше фалшив за компютър - сега ще купувам Интиелски 150 вата и външен акомулатор.Аааа и 8 кубика дърва модел -Странджа ще купувам . :wink:
Jacket - специалист
Тези 8 кубика сухи дърва ли са? Ако да, да разбирам ли че на мен ще са ми необходими 10-12 кубика, понеже нямам избор освен да ползвам влажни..?
Между другото моя бойлер също е Дипломат 80Л :) Още се чудя дали да го вържа към системата. Тръбите му са си прекарани. Колектора е с 5 извода, и 5-те са заети, евентуално мога да жертвам единия радиатор в хола, но се притеснявам че ако загрява водата до 50 градуса няма да стига на жената... тя понякога успява да изхарчи почти пълен бойлер на макс :? (не знам 90 градуса ли му е максимума?).

Между другото радиаторите са с по 13 глидера, не знам къде съм гледал досега :)

Каква е разликата между системите "горе-долу" и "долу-долу" при сврързването на радиаторите? При мен два са на система долу-долу и един горе-долу (той е пускан допълнително, тъй като е усвояван балкона)?

Гледам че след първото палене водата в разширителния съд е на около 4/5 от максималното ниво, което мисля че си е нормално. Сега проверих всички радиатори и въздух нямаше, но все пак това е само след едно палене.

Замерих разширителния съд, размерите му са 400/200/200 (В/Ш/Д). За съжаление обема няма как да го премеря. Направих му и една снимка.

П.С. 150W (а и по принцип UPS-ите ги дават във VA, което е май се връзва около 200VA) UPS-че е доста слабично май, без допълнителни батерии това са си максимум 10 минути работа. Моите UPS-и са 500VA с по една 7Ah батерия и на 50% държат около 25-30 минути.
Проверил ли си с колко батерии работи (12 или 24V) и дали ще може да зарежда допълнителни батерии без да издъхне?

Прикачен файл

P1170527.jpg
P1170527.jpg (71.02 KиБ) Видяна 10203 пъти
filmatoplo - майстор
Стария ми юпс беше със 7 АЧ . акомулаторче -то свърши - сложих му 45 АЧ от колата стария и накрая и той свърши , накрая като пипнах клемите на акомулатора да го сваля ме перна 220 волта ток - така ли скъсах с клещите всички кабели и го хвърлих юпиеса .Сега ще купя нов пригоден специално за голям акомулатор 45 АЧ .
AntonBM - специалист
От снимката се вижда, че разширителният ти съд е най-малко 10 литров. При габарити 20/40/20 cm се получава обем 16 литра, но от тях обикновено полезният обем е към 14 литра. Той би трябвало да стига за тази инсталация! Пишеш, че той е свързан на отделна линия на колектора – така трябва да е! Дори на тази линия не трябва се слaгат кранове. Мен обаче ме съмнява, че е свързан последователно на серпентината на бойлера. Възможно е, когато сте спирали бойлера да сте отрязали и съда и той сега да не върши работа. Можеш ли да драснеш схема на инсталацията?
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 8

Тема "Няколко общи въпроси за камина" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: