• 1
  • 2
Най - вълнуващия въпрос зимно време.
крум - специалист
Дойде време да реша как да изпълня отоплението в банята.
Досега съм се сетил за няколко варианта:
1. Лира - заема място, а и сега съществуващата е с приблизителни размери 100х50. Ако искам да използвам нея, или ще трябва да я монтирам срещу огледалото, или ще трябва да поработя малко "над нея" с флекса и телоподаващото и да я направя 50х50 и да я пъхна под мивката. Като цяло идеята я оставям като краен вариант.
2. Тръби по пода. Понеже пода ще е душаме, тръби могат да се монтират под него, но не е препоръчително - има вероятност от раздуване.
3. Преди малко ми хрумна идеята да се прекарат тръби по гипсокартонената стена между кухнята и банята. След това минералната вата да се сложи върху тръбите и така пространството назад към кухата част на стената да остане изолирано, а топлината да се отдава директно през гипсокартона. Предполагаем риск - разпукване на фугите между листовете гипсокартон.

Прилагам снимка на незатворената стена от към кухнята. Всякакви предложения по темата са добре дошли.

Прикачен файл

IMG_0490.jpg
Това е долната част на стената, височина до около 1.20 м. Над нея няма други пълнежи като казанчета и канали.
IMG_0490.jpg (47.33 KиБ) Видяна 5900 пъти
dmi - специалист
Съжалявам за офтопика, но казанчето Grohe ли е?

А по въпроса: сложи си 2-3 Al. ребра вместо лира. Вършат същата работа, а и можеш да варираш с размерите.
крум - специалист
dmi, както чета в тази тема: Колко ребра на радиатора трябва да изберем ?, по формулата излиза, че ще ми трябват 3.6 ребра от по 300 мм.
Явно това ще е част от решението.
Другото, за което си мисля - една тръба от парното, извита под коритото на душ-кабината. Един вид "подово/поддушово" :)

Казанчето е Grohe.
dmi - специалист
Съмнявам се да ти свърши работа ако вкараш тръба в коритото, защото те са изолирани с пяна и нищо няма да топлиш, само ще си задържа топлината.
А на оная тема не и се връзвай. Формулата грам не е така, и освен това формулите са относителни, защото се смятат много неща, като местоположение, изглед, изолации и т.н. които не са предвидени в тоя случай.
Лири се използват повече защото освен че топлят на тях може и да се суши, докато на радиатора може да простнеш само една кърпа. Примерно. Мисли и за жена ти все пак.
крум - специалист
Днес си играх със слагането на тръбата.
Ваната е порцеланова и като такава няма пяна в нея. А порцелана, доколкото знам, си е топло-проводник, не изолатор.
Това е дъното на ваната и стойката й с прикрепената тръба. Под тръбата ще сложа полипропиленово фолио с алуминий, така че УВ-лъчите да отиват само нагоре.

Прикачен файл

IMG_0496.jpg
IMG_0496.jpg (56.66 KиБ) Видяна 5766 пъти
Тани - модератор
Абе тя тази тръба няма да светне , че да има и UV лъчи , ама откъде да знае човек :-D :-D :-D

Много си спестил от тръбата , ако не е късно , направи още някоя навивка! Може и на спирала да я навиеш!
крум - специалист
Проблемът беше в трудното огъване... спиралата е добра идея... ако искаш да правиш от душ-коритото акумулираща печка. Не ми изглежда много ефективно. По-скоро искам да не ми замръзват краката, като стъпя в коритото да се къпя. Иначе намерих място и за 2 радиаторни тела - между душ-кабината и тоалетната чиния.
Надявам се да е достатъчно. Идеята за тръби по стената отпада.

От училище имам бегли спомени, че честотата на топлинната вълна е в УВ спектъра.

Черпенето - на края на ремонта :)
Или всеки друг път, като имаш път към Лозен.
Последна промяна от крум на чет окт 05, 2006 7:09 pm, променено общо 2 пъти.
nikivelinov - специалист
крум написа:
отоплението в банята.
....
крум написа:
Понеже пода ще е душаме,
Някаква изолация (хидро-) сложи ли върху дюшамето?
Пиатам, понеже тая година вадих от една стая дюшаме, защото беше изгнило от влагата просмукала се през стената и пода от прилежащата тераса. Друга беля стана в кухнята: наводнение от пералня и сега след няколко месеца продължава да мирише на влага и мухъл. Разбира се има значение и основата под дюшамето. При мен къщата е с високи (1-1.5м) каменни основи запълнени с насип от какво ли не и отгоре дюшаме. Но в баня винаги има влага: напр. 80 - 90 % влажност на въздуха или някакви количества излята (неволно) вода на пода.

ПП: Топлинното лъчение не е УВ, а "от другата" страна на видимата област от спектъра, т.е. по-дълговълново - ИЧ област. ИЧ - лъчение се отразява от метала, по спомен дори около промишлени пещи (с високо топлинно излъчване) се използват метални "отразители", с цел защита на работещите около тях.
milko_do - специалист
Аз проблема с отоплението на банята го реших с електрически радиатор за баня на ADAX - 600W, понеже търсих електрически лири, но те се оказаха адски скъпи, а парно си нямам.
  • 1
  • 2

Тема "Отпление в банята." | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: