Най - вълнуващия въпрос зимно време.
sensi - специалист
Здравейте на всички. Предлагат ми такъв котел на прилична цена. Модела точно е U052_24K. Аз имам котел на твърдо гориво (Виадрус У22), но при нас все още няма газ. Гледах го и може да се сложи и дюза за пропан бутан. Та въпроса ми е дали някой е ползвал котел на пропан и колко излиза. Защото ми казват, че е много скъпо и голяма разправия е с бутилките.
AntonBM - специалист
Да се гори пропан-буран е скъпо. Отоплението излиза почти като тока. При цена 1,15 лв. на литър един килограм излиза на цена 1,75. Калоричността на горивото е към 14 kWh/kg и цената на 1 kWh излиза 0,125 лв./kWh. За сравнение:
на дърва – 0,05 лв./kWh
на климатици - 0,06 лв./kWh при (COP 3 на дневна тарифа)
природна газ - 0,09 лв./kWh
на ток (нощна) 0,12 лв./kWh
на ток (дневна) 0,18 лв./kWh
Иначе с бутилките е поносимо, като хамалогия. Продават се бутилки с обем 75 литра (към 50 kg - пълнят се на 80% т.е. 40 kg.) в тях имаш грубо 560kW, ако харчиш по 5 kWh ще ти стигне за 4-5 дена. Вземаш 2 такива и с 2-3 зареждания се изкарва месеца.
LazarGanev - "Велик майстор"
Колко прилична е цената? Принципно всеки газов котел може да подкара и на пропан, но изборът на кондензно котле води допълнително 15-17% икономия, зависи какво е потреблението и дали си струва инвестицията в кондензен котел. Цената на този газ варира - миналата година беше паднала доста, сега си възстанови цената. Другата седмица започвам газификацията на една къща около 150кв.м. с пропан-бутан и тази зима ще следя за разхода, че и на мен ми е интересно
sensi - специалист
Антоне мерси за инфото, наистина излиза скъпичко по тези сметки които си дал. Лазаре, котлето ми го дават за 800 лв, но предполагам подлежи на коментар. Някакъв малоумен инвеститор го е сложил в блок, който не е газифициран и собственика си е сложил климатици и го продава. Идеята ми е да работи само през ноща, през деня ще бъда с другото. Много некомфортно сутрин като стана да ми е студено. Другия варият е да сложа климатици, ама много е първоначалната инвестиция.

Тема "Котел Buderus logamax" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: