Най - вълнуващия въпрос зимно време.
nedbmw - специалист
Искам да питам някой по знаещи относно това на колко време трябва да си сменям антифриза(аз съм с обикновен етилен гликол) на слънчевата инсталация.Вече втора година я карам и не ми е правила почти никави бели. Колектора ми е на Сънсистем меден 1,66кв. м. площ неселективен,бойлера ми е Дипломат 80л. с една серпентина.Значи тръбната разводка ми е направена и с подцинковани тръби ,а има и на определени участъци и пластмасови за високи температури (95C) с алуминиева вложка лятото най много е загрявала водата в бойлера до 80 градуса.При колите препоръчват на две години,а на новите вече и на 5г.,като антифриза е червен на цвят а и по скъп. :? Та ако следващия път си заредя системата с пропилен гликол ,който е неотровен и го препоръчват за сл. системи той на колко време трябва да се сменя ,като и неговата цена не е от ефтините. :lol:
LazarGanev - "Велик майстор"
Уредът за проверка на качеството на антифриза се казва рефрактометър. Всичко друго е "мижи да те лажем"
nedbmw - специалист
Да ама струва 200лв :?
PCL82 - майстор
Четах малко за антифризите и това което разбрах е, че не толкова самият антифриз старее, колкото антикорозионните добавки се скапват.
Дококо от времето и доколко от нагряването това не ми е ясно.
LazarGanev - "Велик майстор"
200 лв са оптическите, иначе има и евтини варианти, за 20-30лв. Извикай някой да ти го премери - по-евтино, отколкото да хвърляш годен антифриз за 100-200-300лв. Старее си антифриза, особено ако често системата е стагнирала.

Тема "Смяна антифриз на сл. колектор-през колко време" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: