Най - вълнуващия въпрос зимно време.
Korohulio - специалист
Колеги, живея в стара къща и имам проблем с комина. Поради факта, че комина беше направен само до първия етаж, се наложи да го удължавам, защото сложих котел на дърва и въглища в мазата. В резултат на това се получиха много чупки. От друга страна къщата е стара и ме притеснява да не стане фал, защото първия етаж е на гредоред. Преди няколко години запалих комина и в последствие минах на газ, като свързах газта успоредно т.е. мога се топля и на котела. Поради факта, че ми останаха още въглища, взех да се чудя да си направя нов външен комин. Идеята е да не се притеснявам, че ще се запали, защото в колета горя 99% въглища, а и електрониката му е направена при достигане примерно на 80 градуса на водата, да затваря клапата на въздух и от там на намалява горенето. Като резултат от това се получава лъскав слой сажди, които като се запарят става лошо. Идеята ми е да взема една стоманена тръба с диаметър 150 мм примерно с дебелина 4- 5 мм, да взема изолация ISOLINE с алуминий и да “облека тръбата”. И след това да я изправя и захвана външно с плаки за стената. Другия вариант е да ползвам inox-ови тръби, но не знам ще издържат ли? Идеята ми е да паля котела през почивните дни, а през другото време да съм си на газ. Най- вече, защото ми останаха 2 тона въглища и 2 тона дърва в мазата :-D!
Общата дължина ще бъде 10 метра.
Моля за вашето мнение става ли та се направи такъв комин или......
naskov - майстор
След като целта ти е да се избавиш от дървата и въглищата инвенстицията не си заслужава. Просто ги продаваш и си продължаваш на газ.
digitalpr - специалист
Тръба ф150 5-6мм дебела ще струва колкото въглищата дето имаш. Не виждам смисъл от инвестицията. Продай ги просто.
Korohulio - специалист
Добре де, колко ще ми излезе инвестицията? Аз си мисля, че тръбата ще е около 400 лева и изолацията около 200 лева т.е. около 600 лева, а и не се знае какво ще стане с газта. Ще поевтинее ли /уж беше с над 20%, после стана до 20%, последно чух, че ще около 5-7% и като нищо ще излезе, че ще скочи с 20% :? /, а дали изобщо ще има газ :? ..... зимата сега започва и за това си мисля, че алетнатива за отопление е хубаво да имам т.е. нека се абстрахираме от това колко въглища имам и да изразите мнения по идеята.
А от друга страна може и на вторични да излезе някоя тръба т.е. да излеле по- тънка инвестицията!
naskov - майстор
От първият ти пост останах с впечатлението, че целта ти е да се отървеш от дървата и въглищата. Колегата digitalpr май също е го разбрал така.

Тема "Изграждане на външен комин" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: