• 1
  • 2
Най - вълнуващия въпрос зимно време.
leo_beast - напреднал
Здравейте съфорумници и за много години на всички, да сте живи и здрави!

Сега проблема.

Имам локално парно - руски котел нямам представа обаче модела и мощността (входа и изхода са му 2,5 цола) и за него вързани 4 радиатора с черни тръби (без меки връзки). Правено е преди 15 години без помпа е на естествена денивелация и си топли прилично двустайното ни апартаментче. От около 2 години насам имаме следните проблеми с него.

1 - неможеше да се разгори хубаво независимо от отворение за въздух 2 вратички и сутрин при чистене имаше много неизгорели въглища. Мислехме че е от въглищата, но се оказа май, че беще задръстено някъде понеже след няколко удъра на долната му вратичка един ден като тръгна и се разгоря та чак имах чувството, че пясък минава през кюнците и от тогава си гори нормално. Иначе всяка пролет се чисти вътрешно, но явно някъде има пътища за въздуха които неможем да изчистим и за това се получава така.

2 - Пуши при палене. Има проблем с тягата. Котлето е на терасата и комина е външен от поливни тръби е Ф 170. Ние сме на 2 етаж и комина е от долу на блока до 2м над него (7 етажен блок). Долу комина има вратичка за почистване, но някой я открадна :| и от няколко години няма вратичка и си мисля да не би от там да се намалява тягата. Отгоре на комина няма нищо.
Преди седмица нещата станаха още по зле след като залепих уплътнение на прозорците на терасата (терасата е винкел не е РVС или АLU) и сега се налага да отварям прозорците преди палене. След като го запаля трябва да са отворени поне 20 мин. докато се разгори че понякога и повече. Само да ги загворя и от свивките на комина почва да излиза пушек. Големия комин е чист. Дори един ден като го запалих започна да пуши долу на отвора но комина от където се чисти и така пуши около 5 мин. докато полека започна да излида отгоре дима и накрая спря пушенето.

3 - Сажди! На по-малко от 2 седмици се налага да се чистят кюнците понеже натрупва много сажди. Хвъргали сме нафталин 1, 2, 5, 20 пакетчета и ефекта е никакъв.

От написания до тук роман ще съм доволен на съвети и идеи как да се справя с чистенето, тягата и саждите.

Благодаря предварително!

Прикачен файл

SN858576.JPG
Котле
SN858576.JPG (106.8 KиБ) Видяна 5848 пъти

Прикачен файл

SN858577.JPG
Общ вид с кюнци
SN858577.JPG (99.25 KиБ) Видяна 5848 пъти

Прикачен файл

SN858578.JPG
Гръб на котлето
SN858578.JPG (53.24 KиБ) Видяна 5848 пъти
LazarGanev - "Велик майстор"
Лошо е ако не е изолиран комина - затова са повечето проблеми. Но и тоя котел трябва да му изучиш и кътните зъби и да го чистиш често, особено по слабите места. Запушва се бързо и затова така
leo_beast - напреднал
За съжаление котела има ограничен достъп отзад и неможе да се изчисти толкова добре. През страничните капаци вкарвам ръка и вадя саждите от там, но ако можех да сваля задния капак щеше да е още по-добре. Някой може ли да даде повече данни за котлето? Схема или др. параметри. А относно изолацията незнам дали ще помогне особенно. Трябва по-хубава и постоянна тяга да му създам за да може когато гори да не попушва покрай снадките на кюнците. Мислех за вентилатор най горе на комина който да създава по-голяма тяга, но ми се струва, че няма да издържи дълго. Я пушека ще го задръсти, я някой може да си го познае :lol: . Обмислял съм варианта с жила и лостове разни да го подвеждам над комина докато се разгори и след това да го завъртам встрани :? Луда работа, вече незнам какво да го правя.
sian - специалист
Колега пробвай да премахнеш хоризонталния кафяв кюнец сложи по дълъг според мястото, така че да се получи максимален наклон. Мисля че ще е необходимо да осигуриш и постоянен свеж въздух в помещението. Донякъде сам си си отговорил. (След като го запаля трябва да са отворени поне 20 мин. докато се разгори че понякога и повече. Само да ги загворя и от свивките на комина почва да излиза пушек.)
leo_beast - напреднал
Юнеца не е точно хоризонтален, има лек наклон, но явно не е достатъчен. За свежия въздух вече преди всяко палене се отварят 2 странични прозореца на терасата за да влиза въздух и въпреки че са разтворени и че парното се е запалило покрай свивките на кюнците си попушва около 5 понякога и до 15 мин. Вече дори остарям по цял ден докато гори един от страничните прозорци открехнат 4 пръста за да влиза въздух.
naskov - майстор
Сложи си вратичката, която са ти откраднали и ще усетиш разликата :)
null - специалист
naskov написа:
Сложи си вратичката, която са ти откраднали и ще усетиш разликата :)
Взе ми го от устата...
Мисля, че това ти е проблема. Комина си дърпа, но не откъм котела, а от липсващата вратичка.
leo_beast - напреднал
От там идва явно и слабата тяга и понеже втаричката е на 40см. от земята там налягането е по-високо, а котела е на 2 етаж и неможе да преодолее налятането получено отдолу. Ето го и в момента мамин хубавец - пуши и няма спиране а е запалено преди повече от 40 мин. :snakeman:
leo_beast - напреднал
Утре ще дойде човек да ми изпили пантите и ще сложиме парче ламарина да обвие комина на мястото на липсващата врата. Ще я стегна с 2-3 скоби да не пада и ще видим какъв ще е фекта.
mityom - специалист
мда и на мен ми се струва,че е от вратичката, та съм сигурен даже :wink:
  • 1
  • 2

Тема "Въпрос за локално парно, тяга, сажди и още проблеми." | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: