• 1
  • 2
Най - вълнуващия въпрос зимно време.
Здравейте форумци!!!
От доста време чета из форума но най- сетне ще задам един въпрос.
Смятам да си преоборудвам Виадрус у22, 8 секции и да го пригодя за работа с пелетна горелка на ЕРАТО GP20+ 32kW. Въпросат ми е относно управлението на горелката- как да я управлявам. От фирмата ми предложиха седемдневен програмируем термостат на хоноулел който се монтира в някоя стая. Тук във форума пък видях , че един участник я командва с един поморийски контролер който е монтиран при котела. Как според вас е по- добре да се направи. Как точно тези контролери управляват горелката- изключват ли я само или командват директно горивния процес?
Благодаря
filmatoplo - майстор
С Поморийския -да може да се управлява пелетна горелка и температурните режими чрез вентили и задвижки , но конкретно горелката само получава сигнал от стаен термостат да спира и тръгва -ако има някаква модулация на мощноста и тя се командва от заводските параметри (копче )на самата горелка .Ако някой е по запознат да допълва.
LazarGanev - "Велик майстор"
Здравей fanatic60,
пелетната горелка и в частност тази на Ерато, за която говориш си има собствен контролер, който я управлява по температура на водата - на мястото на котелния термостат със синджира се поставя друг термостат. Стайният термостат, ако се постави, той работи он/офф, но е добре ако има програматор със седмична програма. Интиелския контролер, ако се сложи трябва да има и четирипътен или трипътен вентил. По този начин става добре, но се оскъпява доста инсталацията, а ефекта не е толкова голям, както при котел на дърва и въглища - просто управлението на самата горелка дава достатъчен контрол на процеса на горене. Един трипътен термовентил е напълно достатъчен според мен или пък моторвентил с обикновен контролер за да се гарантира температура в котела. Трябва да се подхожда според конкретната ситуация
filmatoplo - майстор
Доста съм умувал :? относно вместо горелката да спира и тръгва , само автоматично да си намаля мощността като мамаля подаването на гориво без да гаси .Но не съм сигурен дали по този начин би била по икономична от работа он-оф .Сигурен съм че би довело до някакъв положителен резултат но това зависи и от спицификата на инсталацията и срадата към която е монтирана горелката .Лазаре това ако се приложи в газов котел по добро ли е от он-оф тоест намаля ли разхода.
Винаги е по-добре да се избегне он/офф управлението, но не винаги е възможно. При газовите котли съществува модулация на мощността и по температура на водата, и по стайна температура, но при пелетните не е така, макар че производитетелят го рекламира. Чрез един потенциометър ръчно можеш да променяш мощността чрез количеството на гориво, но автоматично не виждам да може да става, дори и с най-скъпия контролер.
filmatoplo - майстор
Ясно исках да чуя че с модулация е по добре , сега значи съм го направил .
bili&steki - специалист
LazarGanev написа:
Винаги е по-добре да се избегне он/офф управлението, но не винаги е възможно. При газовите котли съществува модулация на мощността и по температура на водата, и по стайна температура, но при пелетните не е така, макар че производитетелят го рекламира. Чрез един потенциометър ръчно можеш да променяш мощността чрез количеството на гориво, но автоматично не виждам да може да става, дори и с най-скъпия контролер.
Лазаре , мойте уважения , ама малко бъркаш за пелетните котли(поне за някой де :-D )....тези с които работя си я модулират доста добре :lol: .. по-старите модели на 5 степени ,а по-новите на 10 .. просто се следи изменението на температурата на водата в котела за единица време и спрямо това котела увеличава или намалява мощността си или остава на текущата.Цели се достигане на равновесие - генерираната топлина = на изразходваната от сградата .
filmatoplo - майстор
Ама и аз топлата вода открих , :-D то си имало готови управления :wink: За Понаст знам че е перфектен , ама нали мислим как да подкараме Ератовската горелка уж като хората. :)
Били или Стеки (не знам към кого да се обърна :-D ), рекламките сигурно са интересни, ама аз предлагам да си ги оставим за ЛС, щото тук човека е задал толкова конкретен въпрос, че повече не може (чети първи пост) и аз затуй съм дал съвсем конкретен отговор. Иначе и двамцата имате моите уважения! :)
  • 1
  • 2

Тема "Какъв контролер за управление на пелетна горелка" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: