Най - вълнуващия въпрос зимно време.
TOMMY - помощник
Поздрав на всички!

Търся решение на моя проблем с отоплението на 120м2 заведение и 10 бунгала

От 8 години ползвам камина която е с водна риза и е 80KW с цел да отоплявам комплекса,проблема е че е крайно неефективно на година отиват 50 до 70 кубика бук зависимост от годината

Нямам буферни съдове,терморегулатори по бунгалата ....

Желанието ми е да подобря КПД-то с буферни съдове ,управлението на горивния процес с продукти на WGS-Австрия,Ламбда сонда,ладомат, три пътни вентили ,терморегулатори по бунгалата .....

Възнамерявам да сложа буферен(ни) съд с две серпентини като единият кръг да е включен към камината с управление на горивния процес и тн... а втория с ГАЛАН(Незнам каква мощност ми е необходима) електроден котел за през нощта.

В момента ползвам не повече от 55KW по изчисления които не са точни може би!

Въпроса ми е дали ще се оправдаят вложените средства? ако се има предвид че до две години може 3 ще купувам пелетен котел (мисля Полския FUZZY LOGIC 2/ 75KW) който да сложа на мястото на Галана ,и има ли смисъл от такова свързване?

Малко инфо за системата която е отворена с разшерителен съд :

Камината която е в заведението е правена по поръчка от човек с репутация няма да му казвам името да не излезе като реклама има доста направени камини в цяла България и всички са доволни за сведение бих казал че през 2003 когато я поръчахме нямаше такова чудо на БГ пазара ,класи над всички НЕ само по красота

Комина е с изолация и правилно оразмерен според специалисти от ЕРАТО !

Помпа която в момента не спира да върти антифриз по кръговете(бунгалата) :|
т
Изолацията е що горе добре :

Заведение:
Тухла четворка ,външна изолация 5см,вътрешна 100мм вата с предстенна обшивка на Кнауф,
дървен стъклопакет,таван 100мм изолация гипскартон.

Бунгала:
Интернитни плоскости 50мм стиропор,външна изолация 50мм,вътрешна предстенна обшивка 50мм вата и гипскартон,таван 100мм+гипскартон,PVC дограма

Тръбите до бунгалата са пластмасови с алуминиева влошка с изолация на 400/600мм под земята.

Бунгалата са на разстояние от заведението от10М до 50м загубите мисля че са сметнати.
радиаторите са алуминиеви около 12 глидера в баните лири ,около 3KW общо(грубо)

С две думи всички(знайни , незнайни майстори и специалисти)са на едно мнение че всичко е оразмерено както трябва по отделните звена!

Молбата ми е за компетентно мнение по моя проблем с блокова схема ако е възможно разбира се!

Не търся БЕЗПЛАТНИ решения(принципни схеми) а просто искам да си реша проблема срещу заплащане, но ми омръзна да плащам за опити и експерименти дори и на реномирани фирми.

Камината искам да остане (на клиентите им е уютно)

Надявам се че не съм Ви отегчил!

Поздрави

Т
Последна промяна от TOMMY на пон ное 07, 2011 3:38 am, променено общо 6 пъти.
LazarGanev - "Велик майстор"
Успех в начинанието, големи работи ти са в главата :?
Тани - модератор
Смени си заглавието от първото мнение в темата!

viewtopic.php?f=9&t=20730

8.Когато отваряте нова тема или задавате въпрос, изберете по възможност кратко заглавие, максимално добре характеризиращо естеството на темата. Не озаглавявайте темите с безсмислени заглавия, като "Въпрос" или "Имам проблем".
TOMMY - помощник
LazarGanev написа:
Успех в начинанието, големи работи ти са в главата :?
Г-н Ганев бихте ли помогна ли с нещо или отговаряте само на определени хора от Вашият ранг на компетентност във форума?

Предварително Благодаря!

Поздрави
Отговарям на хора от всякакви рангове, но съм по простите решения. Гледах, пулих се, но не видях ролята на 75кВт пелетен котел (може би ще продаваш топлоенерия на съседна кооперация или ще строиш и хотел - не знам), а пък като чуя за Галан спирам всякакви разговори :)
TOMMY - помощник
Благодаря за мнението относно Галан изтривам го като идея #-o

ПО въпроса за 75Кв то е условно и е за бъдещете постройки от 5 бунгала.

Включех се в този форум точно за да търся прости решения но рентабилни!

Откъде да започна с решаването на Проблема?

Искам да запазя камината!
Последна промяна от TOMMY на пон ное 07, 2011 2:53 am, променено общо 1 път.
Мога само да ти подскажа, че този 75кВт котел гори по 4000лв на месец - повече от дървата за цяла зима :shock:
Бунгалата с каква площ са?
TOMMY - помощник
Добре да речем че няма да купувам котлето! Мисля че в момента ми се подиграваш с тези 4000лв на месец защото не би монтирал пелетни котли на твоите клиенти при тези показатели!

Дай някакво решение все пак ,как би постъпил на мое място занимаваш се с отопление и по мое мнение си компетентен до колкото съм чел във форума.
Последна промяна от TOMMY на пон ное 07, 2011 2:56 am, променено общо 1 път.
Бай Член - специалист
Напънах се и прочетох цялата ти тема, барабар с килограмите правописни грешки, на които и първолак би завидял.
Но както и да е.Обаче и при втори прочит не можах да разбера, толкова ли е било скъпо още когато сте строили да платиш на компетентна фирма, която да разработи и направи нещата както би трябвало да са, вместо сега да се чудиш какво да правиш и да разпитваш по форумите? Все пак, не става въпрос за лев и два, а за сериозна инвестиция.
Не видях точно за този котел разхода, но мога да ти кажа, че 30кВт котел харчи около 7кг/час. Значи 75кВт - 17кг/час.
17 х 24 х 30 = 12240кг/мес
По 350лв/тон - 4200лв/месец - къде видя подигравка?
Все пак има уловка де - котелът няма да работи никога на пълна мощност, дори няма да работи и на половин мощност, а ще работи на минимална мощност през по-голяма част от времето. А пък на минимална мощност имаш и минимално КПД. Тогава защо ти е този голям котел? Още повече, че и камината ще остава.
Последна промяна от LazarGanev на нед ное 06, 2011 11:04 pm, променено общо 2 пъти.

Тема "Отопление за 10бр бунгала.." | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: