Най - вълнуващия въпрос зимно време.
таратанций - помощник
Здравейте, реших да се включа и аз във темата понеже съм изправен пред дилема, имам намерение да си построя котелно помещение непосредствено зад къщата, теренът ми е под наклон и ще съм на около метър под нивото на първия етаж, правех си сметка през стената да се включа в комин който е вътре в сградата на около 1.8 м. Въпросът ми е дали има възможност тази идея да се реализира с някой по некапризен котел и той да си функционира нормално, т.е дали коминът ще тегли. Искам да избегна строителството на отделен такъв
naskov - майстор
Можеш да си вземеш какъвто котел искаш и да сложиш вентилатор за увеличаване на тягата
таратанций - помощник
Благодаря, аз съм лаик в тази област, това нещо на димоотвода ли се поставя? :)
И да допълня - котел на твърдо гориво
andy_forresite - майстор
В описанието на всеки котел са написани какви са изискванията към комина. Сравняваш наличния комин с тези изисквания и ако става, го свързваш. Обаче ако не става, тогава трябва да правиш друг комин или да преправяш наличния. По правило големите (над 24 кв) котли на дърва и въглища, демек на твърдо гориво, имат претенции към комина - да е 16-20 см широк; да е 7-8 метра висок и общо взето е това.

Сега пък аз да попитам - може ли свържа котела с ревизонния отвор в мазето? Питам за пелетен котел с фукс 130 мм. Отворът е правоъгълен с размери приблизително 15 см широк и 10 см висок. Вътрешно е плътна тухла, а височината ... не съм сигурен ... 7 метра ги има като го гледам. Намислил съм да преправя отвора на кръгъл 130 мм и да ползвам гъвкав димоотвод, който ще е дълъг 1.00-1.20 метра :) . Котелът ще под този отвор.
naskov - майстор
таратанций написа:
Благодаря, аз съм лаик в тази област, това нещо на димоотвода ли се поставя? :)
И да допълня - котел на твърдо гориво
Точно там.
Dzver - специалист
за пелетен комплект на грейко изисква ли се висок комин?
andy_forresite написа:

Сега пък аз да попитам - може ли свържа котела с ревизонния отвор в мазето? Питам за пелетен котел с фукс 130 мм. Отворът е правоъгълен с размери приблизително 15 см широк и 10 см висок. Вътрешно е плътна тухла, а височината ... не съм сигурен ... 7 метра ги има като го гледам. Намислил съм да преправя отвора на кръгъл 130 мм и да ползвам гъвкав димоотвод, който ще е дълъг 1.00-1.20 метра :) . Котелът ще под този отвор.
Анди,свържи го най после котьола с тая ревизия в мазето!
Грижи се редовно да е почистено от сажди ,щото в ревизиите се събират най много и се палят понякога! Не забравяй това!
Иначе ще отваряш робота на Шопа и нему подобните.
naskov - майстор
Dzver написа:
Ако го използваш и на дърва високия комин си е задължителен, но както писах по горе, при липса на такъв нещата се решават със смукателен вентилатор
n.ganev - майстор
Dzver написа:
За ПЕЛЕТЕН - не.

Тема "Свързване на котел с комин" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: