Най - вълнуващия въпрос зимно време.
jorkataG - специалист
Привет на всички съфорумци.
След дълги размисли относно въпроса за повишаване ефективноста на камина с водна риза достигнах до следната дилема. Защо Камината има толкова нисък КПД. Четейки тук във форума а и на доста други места, гледайки схеми на изпълнение се опитвам да намеря причината поради която камините са доста /между 20 и 30%/ по неефективни от един котел с водна риза.
Навсякъде се казва че при досег с водната риза на огъня се получава неефективно горене защото се отнема температура тоест трябва между открития огън и водната риза да има буферно пространство от въздух. С други думи между водната риза трябва да има едва ли не въздушна риза. Но тук е големия въпрос защо всички изпълнения /с много ама много малки изключения/ водната риза е в пряк досег с огъня. при котлите правилото огъня да не е в пряк досег с водната риза /в доста от схемите/ е спазено и поради тая причина май КПД на котела е по голямо.
Та от тук ми идва следната идея ако изградя от ламарина примерно 3-4 мм втора камера отвътре на водната риза на разстояние примерно 5 см и така да се получи въздушна камера пред воднатанещо от рода на вторично изгаряне дали ще се получат нещата. не че с това ще повша киловатите но поне ефективноста от горенето на камината да се повиши.
Ако модераторите решат че темата е излишна или някъде се повтаря моля да правят с тази тема каквото решат но мисля че ще се заформи хубав диалог.
m.lukanov1951 - специалист
По лесно е зоната на допир на горивото с водната риза да бъде изолирана със шамот или вермикулит.
galin56 - специалист
Ами не знам, но като един лаик в тая област си мисля така: Имам тенджера с вода и печка на дърва. Как ще се стопли водата в тенджерата по-бързо ако МАХНА горната плоча над огъня и сложа така, че тенджерата да я огрява директно огъня или да държа тенджерата на 5 см от ОСТАВЕНАТА плоча. За мен по-правилно е първия вариант. Е сигурно не е толкова просто, щом казваш, че при котлите е друго яче, просто давам друга гледна точка.
ПП: :) А си мисля че луканов откровенно си те цепи(бъзика).
PCL82 - майстор
galin56 написа:
Ами не знам, но като един лаик в тая област си мисля така: Имам тенджера с вода и печка на дърва. Как ще се стопли водата в тенджерата по-бързо ако МАХНА горната плоча над огъня и сложа така, че тенджерата да я огрява директно огъня или да държа тенджерата на 5 см от ОСТАВЕНАТА плоча. За мен по-правилно е първия вариант. Е сигурно не е толкова просто, щом казваш, че при котлите е друго яче, просто давам друга гледна точка.
ПП: :) А си мисля че луканов откровенно си те цепи(бъзика).
Разсъжденията ти са логични, но изпускаш моментът, че огънят не еднакъв в двата случая. Щом посегнеш към него със студената водна риза и той почва да гори по-слабо.

Според мен трябва да се наблегне на друго. Камината иска много въздух, за да гори, който се взима от стаята и част от топлото заминава през комина и през пролуки в прозорците постъпва студен въздух на негово място.

Решението са двойните коминни системи. Коминът е от коминни тела с вградена шамотна тръба за дима. Тази тръба е изолирана с тънък слой каменна вата. Между тръбата и коминните тела има въздух, който се нагрява от тръбата. Горе на покрива коминът има два отвора-един за дима и един за свежия въздух под ръба на шапката. Камината черпи от въздуха който се засмуква горе под шапката, стопля се от шамотната тръба и затоплен постъпва в горивната камера. Така хем се оползотворява топлина от дима, топлият първичен въздух води до по-високо кпд, и в помещението не се засмуква студен външен въздух.
m.lukanov1951 - специалист
Жорка прочети темата за чудо с водна риза,там има отговор на твойте въпроси ,fbr обяснява защо и как.
Галине лаик си.
vrangelov - специалист
PCL82 написа:
.

Решението са двойните коминни системи. Коминът е от коминни тела с вградена шамотна тръба за дима. Тази тръба е изолирана с тънък слой каменна вата. Между тръбата и коминните тела има въздух, който се нагрява от тръбата. Горе на покрива коминът има два отвора-един за дима и един за свежия въздух под ръба на шапката. Камината черпи от въздуха който се засмуква горе под шапката, стопля се от шамотната тръба и затоплен постъпва в горивната камера. Така хем се оползотворява топлина от дима, топлият първичен въздух води до по-високо кпд, и в помещението не се засмуква студен външен въздух.

PLC82, за котли(камини) на какъв вид гориво са предназначени тези коминни системи? Все съм си мислел, че те са само за газови котли, едва ли не дори само за кондензни газови котли. На няколко места също съм срещал, че са приложими и при котли на дърва или пелети, но това твърдение съм го подминавал, като съм си мислел, че е печатна грешка или нещо подобно.
Ето тук доколкото разбирам този вид комин е предназначен само за газов котел. Другите котли си имат други комини.
Тук обаче, на страница 7 под ПРИЛОЖЕНИЯ пише: Приложими при котли и уреди за изгаряне на природна газ,
нафта или естествен дървен материал.

По темата. Една от причините за по-малката ефективност на камините спрямо котлите е, че на въздухът на вторите е по-добре регулиран. Има камини при които този проблем е решен. Там КПД е близко до това на котел. Цената обаче е по-висока от на котел.

Поздрави
PCL82 - майстор
За газови уреди доколкото знам се ползват метални комини. Аз говоря за зидани. Принципът е един и същ независимо то горивото.

http://www.bosy-online.de/Schornstein/F ... 4--KLB.jpg

Ето и цяла статия за комините, но трябва да си я пуснеш през преводач ако не знаеш немски.
http://www.bosy-online.de/Schornstein.htm

Тези неща са ги знаели още преди 100 години. Червената къща на Андрей Николов сега Център за култура и дебат е строена през 20-те години на 20-ти век по италианско влияние. Има камина с втори комин паралелно на този за дима, който подава чист въздух в огнището. В една студена зима преди да ремонтират къщата са снимали филм с голи сцени по минусови температури. Запалили са една автомобилна гума в камината. Тухлите са станали прозрачни от високата температура, но грам дим не се е върнал в помещението. В тази камина майсторът си е ковал скулптурските инструменти.
vrangelov - специалист
PCL82, Благодаря!
Зная немски. Ще я прочета темата. После може да обсъдим.
Поздрави!
jorkataG - специалист
[quote="m.lukanov1951"]Жорка прочети темата за чудо с водна риза,там има отговор на твойте въпроси , quote]
Колега Луканов Тая тема съм я чел и не само нея. Точно оради тая тема си зададох и тези въпроси

Тема "Устройство на камина с водна риза." | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: