Най - вълнуващия въпрос зимно време.
kok - специалист
Това дали ще работи? :?

Прикачен файл

а.JPG
Stefan_62 - майстор
Би трябвало да работи, но според мен ще му трябва и една помпичка за циркулация м/у серпентината и радиатора/ или радиаторите/ за да не заври водата около кюнеца, все пак там температурата е доста височка :lol:
kok - специалист
без помпа :? няма да оскъпяваме идеята :-D
Stefan_62 - майстор
Ами може и без помпа, но зависи на какво растояние ще са консуматорите/тоест радиаторите/ от семпертината, а и според мен зависи и от диаметъра на тръбата, дължината и дебита на серпентината. То това си е един вид "котле", но докато не се пробва със сигурност не може да се каже дали ще действа рационално. Все пак някой може и да е пробвал. Успех.
kok - специалист
имах предвид един радиатор панелен тип22, 60/100, 2.2kW , водосъдържание 6л. серпентина примерно ф20, 1метър (колко ли вода събира) :? плътно навита примерно, като радиатора е на 1,5-2метра над серпентината :?
Andri01 - майстор
kok написа:
имах предвид един радиатор панелен тип22, 60/100, 2.2kW , водосъдържание 6л. серпентина примерно ф20, 1метър (колко ли вода събира) :? плътно навита примерно, като радиатора е на 1,5-2метра над серпентината :?
Айде да обменяме опит-аз писах в една тема,че смятам да правя същото,но на димохода на камината . Медна тръба Ф20,10-15 витки. Диаметър на димохода 200мм.. Изчислих,че при мене 1 витка е с обем 0,21лтр и вътрешна площ - 0,041кв.м.Смятам да захранвам бойлер и 1 лира в банята/щото се опасявам,че водата може да заври,ако е само бойлера/.Помпа,преливен съд,кранове/лятото да не циркулира излишно водата ,отоплена от сл. колектор/. Виж темата"Една идея за отопление"-има чертеж точно ,на това,което смяташ да правиш.
Последна промяна от Andri01 на ср фев 22, 2012 6:44 pm, променено общо 1 път.
kok - специалист
ок, ама като се налепят сажди по серпентината какво ще правиш :? така ще я изолират че...... при мен има само фин прах няма нагари както при горенето на дърва :wink: повече ме интересува дали 6л. вода(или повече литри или по малко) в серпентината гато загрее до ...?гр ще завърти 6л. вода в радиатора по гравитачна система :?
Andri01 - майстор
Ще навиеш серпентината отвън на димохода,не вътре в тръбата,щото ще ти намали живото сечение на комина и от там...проблеми:сажди,лошо горене и т.н.А иначе ,предполагам,че един радиатор ще дойде малко,водата ще заври бързо,също така аз бих сложил помпа в студената част.
filmatoplo - майстор
:) Не е ли по добре да си направиш един мантел на димоотвода -най добре .Мантел -тръба в тръба -една от друга 2 санта примерно :wink: .
Andri01 - майстор
Да и това е идея,но въпросът с уплътняването при високата температура излиза на дневен ред.Не ,че не е възможно решаването му,но мисля,че спираловидно навита тръба е по-лесния вариант. А и дали помпата ще върти всичкия обем вода в мантела към бойлера? Предполагам,че ще има принудителен възходящ /или низходящ/ студен поток/от помпата/ и може би застойна/и/ зони на водата в мантела!?

Тема "Това дали ще работи?" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: